![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Stefan
Model: Transit Connect
Silnik: 1.5 TDCi EcoBlue
Rocznik: 2018
|
Dzień dobry,
auto 103k km przebiegu w wersji 120 konnej 6 biegowej zapalił mi się check engine. Sprawdziłem błędy aplikacją Car Scanner i wyszedł błąd: P20EE Nitrogen oxide (NOx) sensor, catalyst, bank 1 - efficiency below threshold Czujnik NOx wymieniony na nowy oryginalny półtora roku i 20k km temu, więc to raczej nie jest to. Czasem odczyty z czujnika 2 są bliskie zera po rozgrzaniu (a więc idealnie usuwane są NOx-y), a czasami nie (zrzuty ekranu z CarScannera). Macie jakieś pomysły co to może być? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Imię: Stefan
Silnik: 1.5 TDCi EcoBlue
Rocznik: 2018
|
Z tego co się orientowałem najprawdopodobniej to kwestia krystalizacji mocznika na wtryskiwaczu AdBlue. Na ten moment do zbiornika AdBlue dolałem podwójną dawkę Tunap 987 i od tej pory jest ok, odczyty z czujnika NOx po rozgrzaniu także wyglądają w porządku. Niewykluczone, że przy okazji najbliższego serwisu po prostu trzeba będzie ten wtryskiwacz skontrolować i/lub wyczyścić.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Imię: Damian
Silnik: 1.5 eco blue
Rocznik: 2019
|
Mialem w swoim ten sam problem i nic nie wymieniałem tylko obserwowałem kiedy ten check engine wraca. I zauważyłem , że czasem wyłączałem auto podczas wypalania czegoś. Widzialem na średnim spalaniu, że zamiast 0.3 na jałowym było 0.5 i lekko wyższe obroty. Od tego momentu patrzyłem za kazdym razem podczas gaszenia czy nie ma podwyższonych obrotów i czekałm aż się obniżą (mozliwe że wypala wtedy dpf). Problem zniknął. Staram się też rozgrzewać silnik do 90 stopni jak już jezdze w mieście.
Ostatnio edytowane przez dmochu85 ; 15-10-2025 o 17:51 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|