Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-10-2025, 23:51   #631
kracziks
ford::beginner

Model: S-Max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Założenie tempomatu

Cytat:
Napisał Xavierro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W takim razie coś jest nie tak z instalacją.
Sprawdziłem i wszystkie połączenia do radaru są ok tj. HS-CAN ma ciągłość do sterownika, zasilanie jest, obie masy są. Ew. może sterownik mi blokuje magistrale dla radaru, bo według schematu on przepuszcza ją dalej, a nie wiem jak to jest w środku.
Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy radar jest prawidłowo ustawiony FIZYCZNIE?
Tu nie mam pewności. W takim razie to mam do sprawdzenia.

kracziks jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2025, 22:30   #632
kracziks

Wracam z garścią informacji. Udało mi się osiągnąć na kątowniku cyfrowym 0.3 stopnia odchylenia względem posadzki(potwierdzone na stacji paliw przy dystrybutorze). Błąd przeze mnie wspominany wyskakuje na komputerze dopiero gdy na liczniku pojawi się komunikat o rozpoczęciu kalibracji radaru. Procedura kalibracji w Forscanie nadal stoi na 0%. Radar się nie kalibruje dalej. Dodam jeszcze, że w pewnym momencie odkręcając śrubę poziomującą kąt odchylenia rośnie ale w przeciwnym kierunku, czyli odkręcając śrubę kątownik pokazuje że radar zaczyna "patrzeć" w dół z każdym obrotem coraz bardziej. Przez to nie mogłem osiągnąć 0 lub wartości powyżej. Do momentu wyskoczenia komunikatu o kalibracji moge wejść do menu ACC ale potem mi to zamyka. Nie wiem co jeszcze może być nie tak. Za krótkie przejazdy, a Forscan nie wspiera tego rocznika S-maxów w podglądaniu procesu kalibracji, czy może sterownik do podmiany?
Stary 17-10-2025, 22:14   #633
kracziks

Co jeszcze moge dodać to wyflashowałem dzisiaj na nowo CCMa z najnowszą znaną kalibracją. Jeździłem 40km ekspresówką i niestety dalej marzę o swoim tempomacie.
Stary 18-10-2025, 22:23   #634
kracziks

Zagadka została przeze mnie rozwiązana. Zacznę od tego, że zrobiłem błędne pomiary i wyprowadziło mnie to na manowce. Okazuje się ostatecznie, że brakowało mi zasilania na bezpieczniku F41, który zasila radar na pinie BATT(zgodnie ze schematem politowym z magicznym VQM). Przedzwaniając całą instalacje okazuje się, że jako że mam Start-Stop, to mam też moduł co na schemacie nazywa się VQM(Voltage Quality Module). Ten ma numery BG9T-14B526-CA. Zgodnie z tym co mi podpowiada E-Cat ten moduł ma rozróżnienie na ten z Adapt. Sterowaniem Prędkością (z IVDC 1) i bez. Mój moduł z końcówką CA go nie wspiera. Zgodnie z E-Cat ten co wspiera ma końcówkę AB. Nie mogę nigdzie tego niestety znaleźć, sa dostępne tylko z końcówką DA. Ma ktoś podgląd do aktualnej bazy danych, żeby sprawdzić czy moduł DA jest z tempomatem aktywnym? Dodam tylko że dokonanie bypassa na ten bezpiecznik wprost z aku przez bezpiecznik 5A ożywiło radar i błąd przestał występować.
Stary 19-10-2025, 15:31   #635
Xavierro

Imię: Xavier
Model: Ford Galaxy mk3
Silnik: 2.0tdci 163km

Przejrzałem kilka aukcji i ten modul DA był stosowany zarowno w 1.6 tdci i 1.6 ecoboost, jednak żadne z aut nie miało ACC, ale kupic na podmianę zawsze można. Istnieje także modul DB, ale to pewnie nowsza wersja DA
Xavierro jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-10-2025, 16:41   #636
kracziks

Dzięki uprzejmości kolegi Parch udało się zdekodować numery powstałych modułow. Wklejam to poniżej.

BG9T-14B526-Ax --> sterownik ACC/S-S wersja kontynentalna (LHD)

BG9T-14B526-Bx --> sterownik ACC/S-S wersja angielska (RHD)

BG9T-14B526-Cx --> sterownik bez ACC/S-S wersja kontynentalna (LHD)

BG9T-14B526-Dx --> sterownik bez ACC/S-S wersja angielska (RHD)

Problem natomiast jest taki, że opcja z końcówka -Ax nie występuje na portalach aukcyjnych. Chyba wyjątkowo egzotyczna kombinacja ten Start-Stop i ACC. Popytam w ASO czy jeszcze mają to na magazynach i w jakiej cenie.
Stary 19-10-2025, 17:05   #637
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Cytat:
Napisał kracziks Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ASO czy jeszcze mają to na magazynach i w jakiej cenie.
Strzelam,3k minimum.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-10-2025, 23:10   #638
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Strzelam,3k minimum.
PUDŁO!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - mają i w cenie może "nie za darmo", ale też bez "przegięć"....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ACC-SS.jpg (53.4 KB, 28 wyświetleń)
Stary 20-10-2025, 09:20   #639
Parch
ford::expert

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2010

Zadzwoniłem sobie przed chwilą do wrocławskiego ASO z zapytaniem o dostępność i cenę. Pytałem tylko o VQM'y ...-Ax, oraz ...-Bx. Uzyskałem odpowiedź, że moduły te są już trwale niedostępne, zostały wycofane bez zamienników. TakżetenGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
IMHO info o dostępności, które zamieścił @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] trzeba zweryfikować. Jeśli jest taki moduł gdzieś dostępny, i w cenie poniżej 1k PLN, to warto działać. Tak, wiem, że to nie jest tanio, ale wobec posuchy rynkowej...

Jeśli będzie lipa, to warto jeszcze namierzać i nabyć moduł angielski (ebay może?) i spróbować przełożyć elektronikę, bo jakoś jestem spokojny, że te sterowniki się różnią tylko mocowaniami.
Parch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2025, 11:27   #640
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał Parch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...IMHO info o dostępności, które zamieścił @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] trzeba zweryfikować....
To jest sceenshot z aktualnego Microcata. Pokazuje P/N, FINIS i cenę. Nie mówi czy jest w jakimś magazynie czy nie.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania