![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 19-10-2025
Model: C-MAX
Silnik: 1.5
Rocznik: 2016
|
Stalem sie posiadaczem Grand cmax 1.5 ecoboost 150KM z r. 2016.
Auto z obiegu rodzinnego, wiec wczesniej nie sprawdzalem nic o silniku, ale widze, ze wszedlem na pole minowe... Przejrzalem to forum i inne, w tym zagraniczne i chcialbym skonfrontowac z Wami wszystko co znalazlem, a co nalezy zrobic po zakupie auta z takim silnikiem i jak je uzytkownic, zeby nie dopuscic do przedwczesnej awarii auta z takim motorem: 1. Wymiana kolektora i separatora na ten po 2019r. Bedzie pasowac? 2. Zalewanie Pb98, zeby wyeliminowac spalanie stukowe. 3. Zmiana oleju z 5w20 na 5w30 (mniejsze prawdopodobienstwo tworzenia hot spotow) 4. Technika jazdy(nie przyspieszac z niskich obrotow i nie palowac na zimnym silniku. Dotyczy chyba wszystkich aut, ale tu szczegolnie ze wzgledu na wady fabryczne motoru). Co sadzicie o tych punktach? Cos byscie dodali co nalezy wdrozyc, wymienic? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maciej
Model: Mondeo mk3 Mondeo mk4
Silnik: 1.8 125km 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2000 2011
|
1.Odsyłam do tego tematu. Chłopaki fajnie wytłumaczyli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. :
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2. Tak, coś w tym jest. Chociaż ja słyszałem, że w tych Ecoboostach pb98 mogła doprowadzić do błędu katalizatora gdy ten nie był pierwszej świeżości ( niby przez to, że pb98 jest bardziej sucha od pb95). Ile w tym prawdy to nie wiem. Może ktoś bardziej w temacie się wypowie. 3. Tak ale najlepiej na taki z normą przeciwko LSPI, nie każdy producent je ma. Tutaj masz przykładowy ravenola do silnika 1.6 EB : [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 4. Zgadza się. Ecoboosty wybitnie nie lubią pałowania na zimnym. O natychmiastowym gaszeniu silnika nie czekając na schłodzenie się turbo nie wspominając. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|