![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#3571 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025
|
Nawet sprawdziłem tego tidal i jakiej jakości sygnał by nie był to boczki trzeszczą a głośnik rezonuje.
|
|
|
|
|
|
#3572 |
|
|
I to nie boczki a poszycie słupków środkowych. Trzymają się chyba tylko na uchwycie pasa. Nie są w ogóle przymocowane bokami, leżą na słupku.
Sprawdzie w swoich, ale można je wręcz zdjąć bez żadnego wysiłku, ścisnąć tak, że odchodzą od słupka. Masakra jakaś... |
|
|
|
|
|
#3573 | ||
|
ford::expert
![]() Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023
|
Cytat:
W poprzednich jak wymieniałem, to Ate (tarcze były malowane), Zimmermann też miał zabezpieczenie antykorozyjne - polecam, dużo wolniej zachodzą ranty rdzą. Co do klocków, również Ate, ewentualnie TRW. Motorcrafta nie testowałem, ale mój mechanik (kiedyś pracował w ASO Forda) Motorcrafta raczej odradzał. Są jeszcze inne alternatywy na tarcze, polska Mikoda ma całkiem dobre opinie i z tego co pamiętam bardzo ciekawą cenę. Bump: Cytat:
Miernikiem sprawdzałeś? Jakby przemalowywali to nie mieściłby się w normie. Poza tym takie idealne lustro to chyba tylko po polerce ewentualnie twardym wosku.
|
|
|
|
#3574 |
|
ford::beginner
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
|
Ja też niedawno odebrałem sowojego pierwszego w zyciu Forda. Na razie jestem zadowolony. Z minusów mały bagaznik, niepodnoszona tylna kanapa, i ten ferelny B&O premium audio system. Premium oczywiście w cudzysłowiu. Głośniki FOMOCO z magnesami wielkości pięciozłotowki. Ford chyba wie że dał ciała albo wysłuchał klientów i wprowadza Kugę Sound Edition z poprawionym i ulepszonym systemem audio i zangażawaniu firmy Harmann(HK jest właścicielem B&O). W każdym razie mój plan na moją Kugę jest wygłuszenie drzwi przednich wymiana głośników przód oraz ukierunkowanie tweeterów w stronę kierowcy a nie w szybę. Więcej mis ię nie chce. Do tej pory wygłuszyłem wszystkie nadkola oraz zakonserwowałem podwozie Innotec'iem. Choć generalnie głośno nie jest w Kudze.
|
|
|
|
|
|
#3575 | ||
|
|
Cytat:
Byłem w ASO w Kielcach i niestety... Tak czarne kugi są malowane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Fotkę postaram się jutro zrobić. Słońca nie będzie to i refleksów też. Aparat powinien to już ogarnąć, bo nie ogarniał (tak jak śladów po gradobiciu a ponad 3 tys wgnieceń miałem w poprzednim) Bump: Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Btw, dziś jakoś zapodał mi się emade z jakimś utworem elektro i aż zgłupiałem. B&O zagrał rewelacyjnie. Aż dosłownie rzuciłem glosno z zaskoczenia soczystym zapytaniem "K... co jest?" I tylko ten i jeszcze jakiś jego podobny zabrzmiał tak, jak oczekiwałem od takiego audio. Tidal, z telefonu daje mi na bt max 96kb dla forda. Nie rozumiem sytuacji. Aha, pojawiła mi się aktualizacja systemu. Pytanie, czy ktoś już aktualizował, jaki jest nr kompilacji najnowszej wersji oraz co wnosi (co psuje a co naprawia). 13.09 zezwoliłem na jedną i dziś w drodze przestała mi działać ładowarka indukcyjna. Po ponownym odpaleniu auta ładowanie wróciło. Rano kilkukrotnie odrzuciłem info o aktualizacji najnowszej Ostatnio edytowane przez Petru23 ; 18-10-2025 o 00:59 |
||
|
|
|
|
|
#3576 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Po paru dniach jazdy nowym PHEVem jestem zauroczony tym wozidłem.
Idealnie się wpasowuje się w moje potrzeby. Na co dzień robię trasy podmiejskie i korki 2x 10-15 km. Raz na tydzień trasa tam i z powrotem łącznie około 80 km. Raz na 1-2 miesiące takie po 2x 300-400km. Łącznie rocznie 18k km. Rano czeka na mnie nagrzane autko. Następnie płynięcie do pracy w trybie "EV Now". W pracy ładowanie, powrót do domu, zakupy po drodze itp. Nie wiem, kiedy wreszcie zużyję pierwszy bak. Fotele EGR mają bardzo przyjemną regulację lędźwiową. Czy tam się coś przestawia mechanicznie, czy to jakaś pompowana poduszka w środku? Oba sterowane elektrycznie, a fotel kierowcy z pamięcią (i przyciski na drzwiach, i sparowane z kluczykami). Światła - tutaj niestety był kompromis. Zależało mi na czasie więc szukałem z już wyprodukowanych i światła są "zwykłe" co wcale nie znaczy, że złe. Mijania świecą bardzo ok. Długie trochę wydają mi się zbyt skupione do przodu w jednym punkcie a mało na boki. Mniejsza komplikacja ma też swoje plusy, bo jak widzę ile rzeczy musi działać w adaptacyjnych, to aż się boję o koszty pogwarancyjne gdy coś padnie (czujnik na osi przód / czujnik na osi tył / HCM / kamera i same reflektory). Tylna kanapa - bajka. Konfiguruję tak, jak chcę. Mam pasażerów? To kanapa w tył i mogą przebierać wyprostowanymi nogami. Mam bagaże? Sru kanapa w przód, oparcie w pion i się robi ciasno jak w Focusie 3 kombi, ale bagażnik mi wystarcza. Długość także jak w Focusie mk3 kombi, więc z parkowaniem nie ma tragedii. Duże lusterka boczne. Lubię takie. We Fieście mi dokuczały zbyt małe. Opony całoroczne 18" - Ford wsadził mi gumy Goodyear. Jeździ, skręca, działa. W bagażniku mam plastiki na bokach i jedna lampka. Jakoś mnie to nie boli. Będą tam jeździć torby, a nie bloczki fundamentowe. Koło zapasowe. Nie czuję potrzeby, ale jest. wolałbym bez koła, bo byłoby miejsce na kable. edit: kabli nie trzeba zwijać z okrąg o średnicy pół metra. Można je nawinąć w szczelinę wokoło koła zapasowego. Pasuje, działa. Używam go rzadko (mam kabel na stałe z wallboxie). Mocy aż nadto. Z elektryki 150 koni i fajna zrywność. Aż włączam tryb "śliska nawierzchnia" aby oszczędzać opony zanim przyzwyczaję się, że gaz się tylko muska. O spaliniaku na razie za wiele nie powiem. Niech się najpierw dotrze, to wtedy będą testy. Ze spostrzeżeń eksploatacyjnych, które denerwują: 1. zmarnowane miejsce na przyciski. Ja chcę manualne zamknięcie obiegu powietrza gdy widzę dymiące kominy na horyzoncie. Nie ma. Trzeba klikać w ekran. Za to mamy przycisk "P", który stał się bez sensu po wykastrowaniu autoparkowania. 2. limiter aktywny. Lubię go we Fieście, bo tam mam ustawiony z głową. W Kudze nie ma dostępnej opcji "offset", więc gdy jadąc 90 mijam znak "70" to zamiast ściągnąć mnie do realnej prędkości 79, to mnie ściąga do licznikowej 70, realnej 67. W takiej postaci jest nieużywalny w polskich warunkach i zwyczajnie niebezpieczny (ryzyko zmiecienia przez TIRa za mną). Ponoć da się to przeklikać forscanem i włączyć offset, ale zbyt nowe auto aby już grzebać. 3. super kamery z widokiem 360, ale nie pamiętają ostatniego trybu. Lubię użyć przedniej kamery w trybie rozglądania się na boki (trójpodział). Wyjeżdżając zza przeszkody na ekranie mogę mieć widok pojazdów i uniknąć kolizji. Tymczasem przycisk kamery zawsze włącza ją w tryb 360. Muszę wtedy klikać przycisk po lewej na górze i zmieniać tryb, więc w praktyce rezygnuję z podglądu. Idealnie by było mieć naraz 360 z prawej i trójpodział kamery przedniej. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 03-11-2025 o 14:25 |
|
|
|
|
|
#3577 |
|
|
A ustawcie tempomat na aktywny, włącznie wszystkie asystenty i wybierzcie na fabrycznej nawi cel podróży.
Mnie np sam zwolnił przez zjazdem z autostrady, zmienił pas, zwolnił jadąc po łuku, włączył się na rondo, zjechał z niego i poleciał prosto dalej sam. Dopiero przy rozbudowanym skrzyżowaniu zawołał abym przejął kontrolę. Bawiłem się tym kilka razy na podmiejskich i ręce na kierownicy kładę tylko w celu wyłączenia alarmu o nietrzymaniu kierki. Autopilot normalnie Ostatnio edytowane przez arturek ; 29-10-2025 o 23:07 |
|
|
|
|
|
#3578 |
|
|
Jak konserwowałem sobie spód zauwazyłem takie kwiatki jakby czegoś brakowało z przodu nadkoli oraz odstająca część zderzaka oraz brakująca klapkę pod korkiem oleju. Też tak macie?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez toolpusher ; 27-10-2025 o 01:17 Powód: zdjecia |
|
|
|
|
|
#3579 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-06-2021
Model: Ranger Wildtrak, Kuga MK 3.5 ST-Line X
Silnik: 2.0 Biturbo, 2.5 FHEV
Rocznik: 2021, 2025
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Też tak mam w nowym :-( Ostatnio edytowane przez Speedo ; 04-11-2025 o 07:14 |
|
|
|
|
|
#3580 |
|
|
Mam jeszcze Honde CRV i Suzuki Swift. W obu sa zamontowane na stale takie krotkie chlapacze z przodu jako przedluzenie nadkoli. Tutaj wyglada jakby tego brakowalo. Montuje sie nadkola z filcu ale juz chlapaczy nie ma.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|