Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2025, 13:32   #1
jarzia73
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: Focus
Silnik: ecoblu 2.0
Rocznik: 2019
Domyślnie brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjścioweg skrzynia automat. 8F35

Witam. Chciałem się podzielić moimi doświadczeniami z nią ale też z tym że nikt nie chce mi pomóc bo to FORD bo to elektronika, bo na tym się nie zarabia no i się nasłuchałem jakie to skrzynie awaryjne i w ogóle że fordów nie chcą naprawiać a wieszcie mi obdzwoniłem w swoich okolicach wiele warsztatów nawet naprawiające skrzynie ( chcę nadmienić ze w końcu po dwóch tygodniach znalazłem kogoś kto tym się zajmie ale może tez wy macie jakieś pomysły co to może być )
Mam automat 8f35 z silnikiem 2.0 ecoblue Focus z 2019r. i od razu po zakupie zrobiłem skrzynie czyli sprzęgło , konwerter z tego co pamiętam, olej filtr i jeszcze parę rzeczy i było dobrze do teraz czyli przez prawie 7 miesięcy zrobiłem 6 tyś km.. Dwa tygodnie temu dzień przed wyjazdem w góry podczas jazdy żeby zatankować samochód jakby zgubił biegi i jechał na luzie, Zatrzymałem się zgasiłem i odpaliłem ale ruszył tylko z dwa metry i to samo do tyłu jechał. Postanowiłem zawrócić na drodze ale ruszył kawałek do przodu ale do tyłu już nie i tak stanąłem w poprzek drogi i zblokowało skrzynie więc zgasiłem odpaliłem ale tylko P i nie ruszyła skrzynia. Odłączyłem aku. ale to nie pomogło tylko odpalił mnóstwo błędów i dupa, tak więc laweta i pod dom . Na drugi dzień kolega z kompem podłączył i błąd to " brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjściowego " skasował no i odpalił i nawet ruszył i mogłem tylko wjechać do garażu ale w taki sposób że jechał dwa metry i znowu nie było biegu więc wsteczny ruszył do tyłu i za chwile znowu do przodu tak delikatnie naciskając gaz w końcu znalazł się w garażu i tyle. Nazewnictwo tych czujników jest tak różne ze wymieniłem ten czujnik co jest po lewej stronie od nadkola i ten pod spodem obok fitra oleju ale nie ten co jest w środku czyli czujnik wału bo właśnie nikt nie chce babrać się w moim focusie. Ale najciekawsze to to ze po wymianie normalnie odpalał i ruszył ale tylko do przodu do tyłu nie czyli nie te czujniki i kiedy go zgasiłem i po 15 minutach chciałem odpalić to już nie odpalił do dzisiaj i tyle kręci raz dłużej raz krócej , akumulator nowy.
A błedy to
utrata komunikacji z TCM ( moduł sterujący skrzynią biegów)
utrata komunikacji z modułem nadwozia
utrata komunikacji z ECM ( elektroniczny moduł sterujący )/PCM ( moduł strujacy silnika
Reasumując nie żałuje że mam focusa jeździ mi się zajebiście zwłaszcza w trasie. Pozdrawiam i czekam na pomysły a może ktoś już miał taką przygodę

jarzia73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2025, 18:12   #2
Hejkumkejkum
ford::beginner

Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 Diesel
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Problem skrzynia automatyczna 8F35

Tutaj masz trochę konkretów (bym od tego zaczął):
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

z tego co pamiętam przecierała się też wiązka kablowa dochodzącą do skrzyni (nie pamiętam niestety czy to dotyczy Focusa).

Przykładowy biuletyn akcji serwisowej (USA) dotyczącej tej skrzyni dostępny jest pod tym adresem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ford pchał takie skrzynie i wszelkie jej "wariacje" do wielu modeli. Poszukaj firmy specjalizującej się w serwisowaniu/naprawie skrzyń w autach z USA powinni pomóc.
Niestety w Polsce skrzynie automatyczne to egzotyka dla wielu warsztatów - brak chęci i wiedzy (lepiej jest przecież wymienić klientowi olej za "dzień dobry 600zł się należy" niż się edukować).
Trzymak kciuki za to, że się uda "wyleczyć" auto. Koniecznie dawaj znać co tam słychać na "placu boju".
Hejkumkejkum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2025, 10:16   #3
jarzia73

Domyślnie Odp: brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjścioweg skrzynia automat. 8F3

Dzięki za linki fajny materiał przekaże mechanikowi
Stary 07-11-2025, 08:47   #4
jarzia73

Domyślnie Odp: brak sygnału w obwodzie czujnika prędkości wału wyjścioweg skrzynia automat. 8F3

Witam. Samochód sprawny dołączam filmik tak dla zainteresowanych. Winne były dwa przewody. Szkoda że nasłuchałem się tyle złych rzeczy od miejscowych mechaników na temat samochodu, elektroniki w nim skrzyni i w ogóle. Oczywiście samochód wywieziony na lawecie do młodego chłopaka z Warszawy, który nie miał problemu żeby zająć się samochodem . Diagnoza trwała 3 godziny. Próbowałem przesłać filmik z uruchomienia pojazdu ale się nie udało . Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ford 1.jpg (108.1 KB, 23 wyświetleń)
Stary 08-11-2025, 10:50   #5
Hejkumkejkum
ford::beginner

Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 Diesel
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał jarzia73 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Winne były dwa przewody.
Uff czyli nie mam sklerozy. Fajnie, że się udało w miarę bezkosztowo rozwiązać problem. Dzięki, że podzieliłeś się na forum zdiagnozowaną przyczyną awarii.
Hejkumkejkum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania