Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-11-2025, 22:47   #11
wojt1975
ford::average

Model: Edge
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Dźwięk grzechotania po odpaleniu

Odgrzewając temat, bo trochę to grzechotanie jest upierdliwe. Chyba wcześniej zasugerowałem się filmikami z wastegate, bo też jest dość intrygujący temat.
Trochę jeszcze poczytałem, poobserwowalem i obsłuchalem jeszcze raz silnik. I w sumie to już nie ma różnicy, czy jest ciepło czy zimno na dworze, wystarczy że autko kilka godzin postoi. Brzęczenie pochodzi z popychacza/zderzaka pompy wysokiego ciśnienia i przypomina dźwięk nakretki wrzuconej do silnika - tak jak było to opisane w 1 poscie.
Idąc tym tokiem wymieniłem popychacz i kilka dni brzęczenie było mniejsze, a rzeczywiście łożysko igiełkowe starego popychacza miało dość duży luz.
Dalej, gdy silnik jest zimny i popracuje chwilę ok 20 - 30s, metaliczne stuki ustają i jest to zbieżne (zakładam) ze wzrostem ciśnienia na magistrali olejowej. Silnik zaczyna lepiej, równiej pracować. I chyba coś w tym jest, gdyż VCT na walku wydechowym, napinacz rozrzadu oraz popychacz pod pompą paliwa, są najdalej umiejscowione na magistrali i trzeba trochę czasu na odbudowanie ciśnienia.
Wedlug dostępnych informacji, elektrozawór regulujący ciśnienie oleju na magistrali tuż po włączeniu silnika przez zakładam 1-2s nadal zostaje zamknięty jako forma zabezpieczenia przed zbyt dużym ciśnieniem zimnego oleju, które mogłoby uszkodzić podzespoły. Dopiero jak czujnik ciśnienia potwierdzi wlaściwe parametry, zawór otwiera się. A że odbudowanie ciśnienia zajmuje ww. czas wskazywało by na to, że zawór zwrotny nie trzyma i olej cofa się z magistrali do miski olejowej.
W związku z tym mam pytanie, czy ktoś z Was "rozpracował" może tą podstawę, czy tam jest rzeczywiście zawór zwrotny? Czy śruba, ktora jest w korpusie, gdzie wchodzi elektrozawór, daje możliwość regulacji?
Wydaje się, że zawor zwrotny, powinien być pod śrubą, poniżej elektrozaworu.
Niestety w necie nie można go znaleźć jako osobnego komponentu.

I sorki za dlugi opis, ale ....

Skorygujcie również jeżeli coś nie do końca jest poprawne, ale w sumie nie znalazłem szczegółowego opisu działania tych podzespołów w sieci, a tematów typu cold start dla ecoboost jest mnóstwo, ale bez rozwiązania i kończy się stwierdzeniem TTTM

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka

wojt1975 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania