Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-11-2025, 12:37   #3601
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Odbiór auta i spostrzeżenia eksploatacyjne

Zgodzę się z przedmówcą. Dodatkowo mimo wszystko fajnie byłoby, gdyby powyżej 3 sekund po zatrzymaniu także był w stanie ruszyć sam. Jak rozumiem, to pewnie "dla bezpieczeństwa" (jak startowanie zawsze w trybie Normal, a nie Eco czy Sport). Choćby konfiguracja na 3, 5 czy 10 sekund byłaby pomocna, bo w korkach kopanie go przyciskiem co chwilę nie jest zbyt fajne (ale generalnie to, co ma Ford, to jest świetny tempomat na trasy, chyba z mniejszym przeznaczeniem na miasto).

teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2025, 15:34   #3602
Petru23
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Kuga ST-Line X
Silnik: 2.5L FHEV 180KM
Rocznik: 2025

Cytat:
Napisał adachor[PL] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację, moim zdaniem bajzel i prowizorka pod maską to najsłabsza część Kugi. Zestaw siłowników możesz kupić na alledrogo (tylko sprawdź, czy wersja do aluminiowej maski) za ok. 250 cebulionów. Ja założyłem sobie taki zestawik i polecam. Montaż bezinwazyjny, 10 minut. Na alliexpress też są trochę tańsze zestawy, ale wiadomo... Można też nabyć za kilka złociszy kawałek wodoszczelnej grubej maty wygłuszeniowej 9 cm i napchać w okolice lewego zawiasu maski, bo tam widzę pustą przestrzeń. Moim zdaniem, coś dało.

Pod przyciskiem P jest tylko ikonka "znajdź najbliższy parking" (czy toś takiego), czyli de facto nie ma nic.

Co do doprowadzenia, to też tak - z tym, że jednak troszkę Kuga nerwowawa przy jeździe autostradowej. Gdzieś czytałem post użytkowniczki, która przesiadła się z Volvo do nowej Kugi i także była zaskoczona nerwowością na autostradzie. Badała opony, ciśnienie, zbieżność. Ale moim zdaniem Kuga tak ma i ktoś po przesiadce z bardziej stabilnego wozu może odnieść takie wrażenie.
Jeździłem wcześniej przedliftem StLine oraz równolegle titanum. Teraz poliftem StLine. St line prowadzi się jak po szynach, nerwowości tam nie ma a precyzja prowadzenia. Titanum to typowy Bujaczek SUV, daleko mu do st. Active bliżej do titanum w prowadzeniu niż do st
Petru23 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 20:00   #3603
FM2014
ford::beginner

Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM

Też nie zauważam nerwowości (ST-LineX), prowadzi się lepiej i pewniej niż Mondeo MK4 z którego się przesiadłem. Stary mondeo bardziej bujał, STLine jest twardszy i nie pochyla się tak w zakrętach pomimo wyższej budy. To oczywiście moje subiektywne odczucia.
FM2014 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 21:01   #3604
bzk666
ford::amateur

Imię: Krzysztof
Model: Kuga mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD

No ja przed zakupem testową jazdę miałem st-line-x fwd, zwieszenie dużo twardsze niż z w innych wersjach i jak ktoś dużo jeździ szybko po ekspresówkach/autostradach to chyba najlepszy wybór. Poza tym czerwone zaciski z przodu bardzo fajnie wyglądają. Ja się jednak zdecydowałem na wersję active-x bo wolałem nielakierowane elementy nadkoli, żeby się nie stresować podczas dojazdów na campingi po leśnych drogach, no i ze względu na mniejszą popularność, wtedy kiedy kupowałem, active-x w konfiguracjach które mi odpowiadały były dostępne od ręki. Chciałem też bardzo AWD, w sumie nie wiem po co Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bzk666 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 21:42   #3605
JedrekN

Imię: Andrzej
Model: Kuga
Silnik: hybryda

Cytat:
Napisał adachor[PL
;3535151]Zestaw siłowników możesz kupić na alledrogo
Można prosić o link do odpowiednich siłowników maski? Na Allegro widzę tylko do maski stalowej....

Ostatnio edytowane przez JedrekN ; 08-11-2025 o 22:33
JedrekN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 22:30   #3606
toolpusher

Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM

No właśnie ja też szukam po poście kolegi takie coś znalazłem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ma pasować do Kugi. Ale tam nic nie ma o masce aluminiowej i 2 nie kosztują 250.
toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-11-2025, 22:37   #3607
JedrekN

Znalazłem , ale do maski stalowej. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Do aluminiowej nie widzę, choć pisze, że są na innej aukcji..
Stary 09-11-2025, 10:29   #3608
toolpusher

Na Aliexpress znalazlem za 20$ z tym ze nie pisza do jakiej maski. Roznia sie pewnie sila bo alumnium jest lzejsze.
Stary 09-11-2025, 12:28   #3609
JedrekN

Nie koniecznie. Maski mogą różnić się jeszcze konstrukcją, np. inne, w innych miejscach otwory ... Tak wiec raczej trzeba mieć pewność w wyborze. Dopiero czekam na auto, ale jak już będzie to zadzwonię do sprzedawcy z Allegro i dopytamGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez JedrekN ; 09-11-2025 o 12:31
Stary 09-11-2025, 14:56   #3610
toolpusher

Juz to zrobilem. Do aluminiowej beda za 3 tygodnie.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania