Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-11-2025, 13:17   #11
Martinezio
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Fusion '06 Lift | Galaxy MK2 '06
Silnik: 1.4 benzyna | 2.0 benzyna
Rocznik: 2006 | 2006
Domyślnie Odp: zapalająca się kontrolka ABS i złączem OBD.

Update z dzisiaj: problem kontrolki powrócił :/ Niestety, jest też szorowanie na tylnej osi przy skręcie w prawo, więc obawiam się, że problem jest nieco grubszy i związany z nieskuteczną wymianą łożyska wraz z bębnem hamulcowym. Trzeba będzie znowu to rozebrać... Ehh... Żeby tak jeszcze doba się rozciągnęła... Wczoraj na badaniu w moim Galaxarze wyszły jeszcze oba tylne silentblock-i na przednich zawiaskach :/ No nie ma kiedy się zabrać za tego Fusionka...

Bump: PS: ktoś ma info może z jakim momentem ma być dokręcona śruba centralna tego łożyska na tylnej osi w Fuzji?

Martinezio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2025, 18:10   #12
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Martinezio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ktoś ma info może z jakim momentem ma być dokręcona śruba centralna tego łożyska na tylnej osi w Fuzji?
Wg instrukcji we Fieście mk6 235 Nm, a Fusion, to to samo. A skoro tak bardzo Ci z tym nie poszło to zajrzyj na "priv".
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-11-2025, 19:17   #13
Martinezio

O, miodzio. Dziękuję! Jak tylko ogarnę mojego Galaxara, to biorę się za Fuzję. Szkoda mi go na złom dawać - trafił się egzemplarz z silnikiem nie do zajechania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poza wymianą oleju praktycznie nic w nim nie grzebię. Tylko ten układ hamulcowy i łożyska do ogarnięcia.
Stary 15-11-2025, 20:55   #14
Martinezio

Kupiłem nowe łożyska, tym razem zaszalałem z FAGiem. No i mam małą zagwozdkę.
Załączam fotkę zestawu z wyróżnieniem tejże zagwozdki. Ktoś wie jak zamontować ten profil?
No i też pytanie, czy strona samego łożyska ma znaczenie: jedna strona ma uszczelniacz metalowy, a druga plastikowy. Która strona idzie od środka bębna, a która od samochodu?

Dzięki z góry za podpowiedzi.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20251115_194039.jpg (81.4 KB, 19 wyświetleń)
Stary 16-11-2025, 14:53   #15
Skolmi
ford::expert

Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Martinezio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ktoś wie jak zamontować ten profil?
Nijak. Niepotrzebny jest w ogóle. Tak samo jak jeden pierścień osadczy.

Cytat:
czy strona samego łożyska ma znaczenie: jedna strona ma uszczelniacz metalowy, a druga plastikowy. Która strona idzie od środka bębna, a która od samochodu?
Montuję plastikowy od strony pierścienia ABS. Tak miałem fabrycznie zamontowane. Ale są też łożyska z metalem z obu stron i jakoś jeżdżą.
Stary 17-11-2025, 09:37   #16
Martinezio

Cytat:
Napisał Skolmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nijak. Niepotrzebny jest w ogóle. Tak samo jak jeden pierścień osadczy.
Mówisz o segerach? To mnie w sumie też ciekawiło po kiego są 2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do tego profilu, to po coś on niby jest, ale może to do innego auta, bo pewnie te łożyska są w wielu modelach używane... Jak rozbiorę, to sobie popatrzę...

Cytat:
Napisał Skolmi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Montuję plastikowy od strony pierścienia ABS. Tak miałem fabrycznie zamontowane. Ale są też łożyska z metalem z obu stron i jakoś jeżdżą.
Ok, dzięki - zamontuję też podobnie i zobaczymy, jak to się sprawdzi. Muszę popatrzeć jak mam obecnie to zrobione. Może jest odwrotnie i stąd te tarcia...

Jakby ktoś jeszcze miał jakieś inne spostrzeżenia, to śmiało piszcie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 17-11-2025, 09:54   #17
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
po kiego są 2
Sprawdź, czy w rowku nie zmieszczą się dwa.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-11-2025, 18:41   #18
Martinezio

Nie mieszczą się dwa na pewno. Pewnie drugi to zapas, bo lubią sobie odfrunąć ze szczypczyków Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Za to chyba znalazłem zastosowanie tych profili, o które pytałem. Pasują idealnie jako wewnetrzna uszczelka blokująca segera - ładnie zamyka szczelinę i dochodzi aż do pierścienia ABSu. Załączam fotki.

Także robota fertig, nic nie szura, jedzie cichutko, ABS nie świeci.
Pozostała mi tylko wymiana sterownika ABS, bo padnięty całkiem ten solenoid. Jeszcze jak się lód na drodze pokaże to sprawdzę...
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg IMG_20251129_172516.jpg (88.8 KB, 7 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20251129_172531.jpg (90.1 KB, 6 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20251129_172956.jpg (91.1 KB, 6 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg IMG_20251129_173307.jpg (101.0 KB, 6 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez Martinezio ; 29-11-2025 o 18:43 Powód: literówki
Stary 16-12-2025, 12:23   #19
Martinezio

Domyślnie Odp: (było: zapalająca się kontrolka ABS i złączem OBD) łożyska kół.

Te łożyska mnie wykończą... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tym razem chyba z przodu jednak... Na autostradzie, jak się wykręci w okolice 110-130 km/h, to wyje któreś i czuć na kierownicy jakby się po takiej małej tarce jechało.
Z tyłem wszystko póki co chyba jest ok i ABS nic nie raportuje.

Czy takie wyjechane łożysko będzie wyczuwalne na luźnym kole (np. skoki przy kręceniu koła, jakieś opory)? Chcę jakoś zdiagnozować, które to takie "cwane".
Nowe do przodu już kupiłem na wszelki wypadek (Febi, z pierścieniem ABS w uszczelniaczu).
Stary 16-12-2025, 14:20   #20
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
Domyślnie Odp: (było: zapalająca się kontrolka ABS i złączem OBD) łożyska kół.

Cytat:
Chcę jakoś zdiagnozować,
Spróbuj przejechać jak najdłuższy odcinek bez hamowania, zatrzymać auto bez używania hamulca zasadniczego (hamowanie silnikiem i na koniec ręcznym) po czym pomacaj, która felga jest cieplejsza.

Ostatnio edytowane przez darmodziej ; 16-12-2025 o 14:25
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania