Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-11-2025, 13:39   #1
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
Domyślnie Przygody na dojazdówce

To, co będzie poniżej, to dla niektórych zapewne oczywistość, ale wiem też, że sporo ludzi nie ma o tym wiele pojęcia - warto więc napisać.
Fabrycznie Escape 4G/MkIV wyposażony jest w dojazdówki (zwykle zwane po angielsku "donut wheel") T155/70D17.
Dokumentacja do Escape o tym nie mówi, ale "od zawsze" zasada jest taka, że dojazdówki nie powinno się zakładać na oś napędową. Raz, że dojazdówki siłą rzeczy będą mieć inną przyczepność niż zwykłe opony. Dwa, często dojazdówka nie odpowiada średnicy pozostałych kół, więc przy jeździe na wprost prędkość obrotowa kół na tej samej osi jest różna. To ma znaczenie dla układu różnicowego, ESP etc.
Dla większości samochodów osobowych zasadą będzie więc nie zakładanie dojazdówki na przód. Trudność polega na tym, że często uszkadza się przód właśnie, i założenie dojazdówki na tył oznacza żonglowanie kołami (na szczęście jedynie w przenośni). Dlaczego jednak warto?
Escape wyposażany był w koła od 17 do 19 cali. Rozmiary opony dobierane były tak (225/65R17, 225/60R18, 225/55R19), że de facto średnica tych kół jest zbliżona i wynosi 724 do 729 mm. Tymczasem dojazdówka, w którą wyposażano Escape, to jest T155/70D17, ma średnicę 648 mm, czyli o ponad 11% mniej od koła 19". Różnica jest więc spora (wizualizacje pomiarów można zobaczyć tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ])
Dodatkowym problemem (w niektórych samochodach) jest AWD, ponieważ zauważone przez elektronikę "problemy" system próbuje kompensować resztą kół.
I tak gdy więc pewnej nocy stwierdziłem, że założę jednak dojazdówkę na przód, ponieważ do domu naprawdę blisko, po przejechanym z prędkością 5-10 km/h kilometrze musiałem przeprosić się z podnośnikiem i kluczem do kół i żonglować, tym razem wychodząc z gorszej pozycji startowej (wcześniej mogłem po prostu założyć dojazdówkę na tył, a tył dać na przód, teraz miałem już dojazdówkę na przodzie i musiałem wykorzystywać do podmianek flaka).
W Escape AWD z taką dojazdówką na przodzie nie da się jechać. Słychać stuki, i fizycznie czuć drgania, gdy część napędu przenoszona jest na tył. Ponieważ w praktyce poślizgu nie ma, a prędkość obrotowa kół wciąż jest różna, nie ma momentu, gdy AWD odpuszcza.
Po przełożeniu dojazdówki na tył da się bez problemu jechać, choć słychać, że nie wszystko jest ok.
Po tym jednym razie stwierdziłem, że to nie ma sensu. Na szczęście jest wyjście - są w produkcji opony dojazdowe 165/90D17 (średnica 729 mm, a więc dokładnie tyle, co 225/55R19), które pasują na stalówkę z oryginalnej dojazdówki. Mieści się to też bez problemu w oryginalnym miejscu na zapas, tj. pod podłogą bagażnika. Zakładam, że po założeniu takiej dojazdówki na tył jestem w stanie zrobić z nią nawet większy odcinek, gdyby "przygoda" spotkała mnie dalej od domu.

Z innej beczki - czy ktoś z Was ma doświadczenie z płynnymi uszczelniaczami do opon?

teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2025, 14:32   #2
skoczyp
ford::average

Imię: Zbyszek
Model: Kuga mk3 stline plugin hybrid
Silnik: 2.5
Rocznik: 2021
Domyślnie Odp: Przygody na dojazdówce

Użyj raz uszczelniacza i odrazu jedź na wulkanizację kupować nowe opony. Ja mam złe doświadczenia i wiem że nigdy tego nie użyje. Wolę zadzwonić po pomoc drogową niż tego używać. Ten uszczelniacz użyłem w trasie i do 90km/h było ok potem już samochód drgał mocno, po drodze zajechałem na wulkanizację i skończyło się 2 nowymi oponami
skoczyp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2025, 15:16   #3
waltz
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Kuga PHEV
Rocznik: 2023

Z tego co pamiętam, to uszczelniacz powoduje, że opona od środka pokrywa się warstwą, która uniemożliwia przyklejenie potem łaty (pewnie by się dało ją zfrezować ale kto się będzie w to bawił?...) dlatego najczęściej kończy się zakupem nowej opony. Dlatego ja od razu w S-maxie kupiłem dojazdówkę i zapewne zrobię tak za chwilę w nowo nabytej Kudze
waltz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-11-2025, 16:24   #4
teiksef

To nie zrób błędu i nie zakup oryginalnej... chyba że dla felgi, albo chyba, że w Kugach dawali coś bardziej zbliżonego do rzeczywistości niż w Escape.
Stary 26-11-2025, 15:00   #5
waltz
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: Kuga PHEV
Rocznik: 2023

Ja mam PHEV więc nie ma 4x4 więc mniejszy rozmiar w razie czego nie powinien być takim problemem gdyby trzeba było gdzieś kawałek dojechać - ale pewnie poszukam jak najbardziej zbliżonej średnicą
Stary 26-11-2025, 20:42   #6
bombel321

Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025

Czy TPMS nie wykryje braku czujnika ciśnienia i auto nie ma tego oprogramowanego?
W polskiej instrukcji Kugi jest jak wół, że na dojazdówkach nie można wyłączać ESP i AWD się deaktywuje.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg kuga-dojazdowka-1.jpg (54.6 KB, 23 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg kuga-dojazdowka-2.jpg (70.6 KB, 21 wyświetleń)
bombel321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 16:54   #7
somer1

Imię: Grzegorz
Model: Kuga ST X , Transit 2,0
Silnik: 2,5 benzyna+Hybryda

Cytat:
Napisał bombel321 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy TPMS nie wykryje braku czujnika ciśnienia i auto nie ma tego oprogramowanego?
w zimowkach mam inne czujniki TPMS ( wywala błąd czujników) ale napędy działają normalnie i żadnych innych błędów nie ma
somer1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 22:16   #8
teiksef

Problem z ciśnieniem zgłosił, nie widziałem, żeby wyłączył ESC. Nie wyłączył na pewno AWD. Zrobiłem to potem ja, wyciągając bezpiecznik (40A, pozycja 84 - to od AWD, i ESC też wtedy samochód wyłącza).
Stary 27-11-2025, 23:35   #9
tomaszjan31
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: FORD
Silnik: 2.0 tdci 2.5td 2.2 tdci
Rocznik: 1999

W mk2 zakładałem dojazdówkę na przód i żadnych wibracji, stuków itp nie stwierdziłem. Kuga z napędem awd
tomaszjan31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-11-2025, 23:37   #10
teiksef

A ten napęd AWD czym kręcił? Tzn. jaki miałeś rozmiar opon, a jaka była dojazdówka?
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania