Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-11-2025, 13:25   #1
przemek20011
ford::beginner

Model: fiesta, escape
Silnik: 1,4 tdci, 1.5 ecoboost
Rocznik: 2008, 2019
Domyślnie Nie działa automatyczne otwieranie drzwi kierowcy i podgrzewanie lusterka

Witam, jesteś świeżym posiadaczem samochodu Ford Escape 2019 r. Samochód przyjechał z Kanady. Mam drobny problem, nie działa automatyczne otwieranie od strony kierowcy oraz podgrzewanie lusterka też od strony kierowcy Poprzedni właściciel twierdzi że u niego wszystko działało. Niestety nie sprawdziłem tego podczas zakupu. Wszystkie inne funkcje takie jak zamykanie , otwieranie na kod itd działa. Gdzie szukać problemu? Dziękuję za każdą podpowiedź.

Ostatnio edytowane przez przemek20011 ; 27-11-2025 o 14:46
przemek20011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 22:19   #2
bombel321
ford::average

Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
Domyślnie Odp: Nie działa automatyczne otwieranie drzwi kierowcy i podgrzewanie lusterka

Sprecyzuj proszę, co to jest "automatyczne otwieranie"?
Chodzi o otwarcie na czujnik dotykowy w klamce?
Skoro na kod działa, to sam zamek pewnie jest sprawny.
Ta funkcja według schematów omija moduł drzwiowy i jest realizowana wprost przez BCM.

Problem może być
- z czujnikiem w klamce
- wiązką drzwi

Podgrzewanie lusterka:
- moduł drzwi dostaje po CANie polecenie grzania
- dwa kabelki lecą z modułu do wtyczki lusterka
- lusterko ma cienką matę grzewczą
- jakby linia CAN do modułu drzwi była uszkodzona, to nie działałoby znacznie więcej (np. szyby).

Zazwyczaj nie wierzę w dwie niezależne usterki, a tutaj częścią wpólną wydaje się tylko wiązka drzwiowa.

Analizując oddzielnie, rozpocząłbym od sprawdzania podgrzewania i najmniej inwazyjnej analizy: Forscan i sprawdzenie konfiguracji DDM i PDM (Driver Door Module i Passenger Door Module). Powinny się różnić chyba tylko jedną opcją - sygnalizacją zamknięcia drzwi, bo ona jest tylko na drzwiach kierowcy.
W drugim kroku sprawdzić zasilanie na kostce lusterka. Czy po włączeniu grzaniu tylnej szyby pojawia się 12V na kostce lusterka pomiędzy pinami 1 i 16.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Kuga-grzane-lutserka.jpg (66.2 KB, 11 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg Kuga-czujniki-w-klamkach.jpg (84.7 KB, 6 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 27-11-2025 o 22:24
bombel321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 23:16   #3
przemek20011

Domyślnie Odp: Nie działa automatyczne otwieranie drzwi kierowcy i podgrzewanie lusterka

Tak, chodzi o czujnik dotykowy w klamce. Zamykanie działa, a nie reaguje na otwieranie. Drzwi od strony pasażera działa otwieranie i zamykanie. Z kluczyka wszystkie drzwi działają bez problemu.

Ostatnio edytowane przez przemek20011 ; 27-11-2025 o 23:20
Stary 27-11-2025, 23:30   #4
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał przemek20011 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Zamykanie działa, a nie reaguje na otwieranie. ....
Zamykanie to guzik, a otwieranie to czujnik pojemnościowy od spodu klamki. 2 osobne czujniki, z osobnymi wiązkami. Więc do sprawdzenia jest wiązka czujnika z klamki (wchodzi do drzwi na "początku" klamki). Same czujniki otwarcia uszkodzone też widywałem. Wymienia się je wraz z samym uchwytem/klamką - trzeba szukać "w kolor"...
Stary 28-11-2025, 18:50   #5
przemek20011

Dziękuję za wszystkie podpowiedzi. Rozebrałem klamkę( na pewno nikt tu nie grzebał wcześniej bo wszystkie naklejki oryginalne). Po wyciągnięciu klamki podejrzewam że ten czujnik będzie szwankował. Nigdzie nie widać żadnych przetarć w okablowaniu itd. Zastanawiam się czy nie podmienić z tym działającym od strony pasażera Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak sprawdzić go czy działa?, a może kupić taką klamkę

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

i przelutować sam czujnik ? Czy to zadziała?

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.https://zapodaj.net/plik-EqJcx3m5MR

Ostatnio edytowane przez przemek20011 ; 28-11-2025 o 19:08
Stary 28-11-2025, 20:02   #6
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał przemek20011 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... a może kupić taką klamkę
...
Wedle zdolności manualnych i preferencji wykonawcy...
Klamki przód lewa/prawa są takie same - więc "przekładalne". Tą metodą można sprawdzić czy faktycznie chodzi o czujnik w klamce czy raczej wiązkę drzwi lub przejście w "słoniu" pomiędzy drzwiami a nadwoziem. Przewody z klamki - na moją paięć - idą wprost do modułu RFA z pominięciem modułu drzwi.
Stary 29-11-2025, 09:48   #7
przemek20011

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wedle zdolności manualnych i preferencji wykonawcy...
Zdolności jakieś są i doświadczenie w lutowaniu też Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Klamki przód lewa/prawa są takie same - więc "przekładalne". Tą metodą można sprawdzić czy faktycznie chodzi o czujnik w klamce czy raczej wiązkę drzwi lub przejście w "słoniu" pomiędzy drzwiami a nadwoziem.
Dzięki wielkie za podpowiedź. Podmieniłem klamkę i już wiadomo że padł czujnik pojemnościowy, bo klamka po przełożeniu działa od strony kierowcy teraz a od pasażera nie .

Nic kupiłem używaną klamkę i podmienię ten czujnik pojemnościowy. Nie zależy mi za bardzo że nie działa od strony pasażera.

Idę poskręcać drzwi i zabiorę się za lusterko.
Stary 01-12-2025, 22:50   #8
przemek20011

Kurcze i pojawił się problem, kupiłem klamkę ale chyba inny rocznik i mam problem z jej rozebraniem. W moim modelu odkręcam dwie śrubki i klamka się rozpolowila, a w tej mam problem. Ktos podpowie jak ja rozebrać, muszą jakieś zatrzaski być.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.https://zapodaj.net/plik-MUOrOtKAaD

Edit... Poszło siła razy długość ramienia. Są 4 zatrzaski z jednej i 4 zatrzaski z drugiej strony i trochę powalczyć trzeba było

Ostatnio edytowane przez przemek20011 ; 02-12-2025 o 08:32
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania