Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 02-12-2025, 19:43   #11
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Kompresja silnika 1,6 TI-VCT 115kM Benzyna

Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mierzyłem sobie ostatnio kompresje na tłokach i okazuje się że mam około 9 barów na wszystkich 4.
Niektórzy mówią mi że to mało ale samochód szybko się zbiera nie bierze oleju nie kopci jedynie jak odkręcę korek wlewu oleju to lekko dmucha powietrzem ale nie chlapie olejem.
Dolewam około szklankę oleju na 7-10 tyś km ( co tyle zmieniam).
Samochód ma przejechane 340tyś km mam go od 200 tyś.
Brzmi to nieco niewiarygodnie, ale nie byłem przy tym aucie więc na tym poprzestanę.
Wracając do pytania o ciśnienie sprężania to faktycznie słabo z tymi danymi. Jedyna informacja informację jaką znalazłem jest do silnika Zetec 1,6. Tam prawidłowe ciśnienie sprężania wynosi 1,2 - 1,4 MPa. Dla granicznego zużycia ciśnienie wynosi 1,0 MPa.

Przy założeniu, że silniki wolnossące z rodziny Zetec/Duratec/Sigma 1,6 mają stopień sprężania 11:1 można te wartości z Zetec-a z FF1 przenieść także do silnika z tematu, czyli Duratec 1,6 z FF2.

Można także przeliczyć stopień sprężania na ciśnienie. Niestety to wyliczenie będzie czysto teoretyczne, ale czemu nie spróbować. Będzie to wyglądało przy stopniu sprężania 11:1, jak poniżej:
0,125 x 11 = 1,375 MPa
Wychodzi więc na to, że te dane dla silnika Zetec można przyjąć jako prawdopodobne, a tym samym można z dużą dozą prawdopodobieństwa próbować przenieść na silnik autora tematu, który ma identyczny stopień sprężania.

Wnioski mogą być takie, oczywiście w dowolnym ich zestawieniu:
1. Ciśnienia sprężania jest nieco małe, ale stosownie do przebiegu.
2. Zużycie oleju jest zbyt małe w stosunku do przebiegu i do ciśnienia sprężania.
3. Pomiar obarczony błędem.
4. Zanim pojazd trafił w ręce obecnego właściciela silnik był naprawiany z jakiegoś powodu.
5. Luzy małe, przy tym przebiegu mocno prawdopodobne.
To tak po mojemu, pisząc nieco niegramatycznie.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 02-12-2025 o 19:45
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 08:24   #12
Runio84
ford::beginner

Imię: Marcin
Model: Ford Focus Mk2 FL
Silnik: 1.6 Ti-VCT 116KM, 85kW
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał romano11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie tak, ale w jednym przypadku na ciepło może być słabsza kompresja: zbyt małe luzy zaworowe i na ciepło może być zawór podparty...
Można zrobić próbę olejową, czyli wlać nieco oleju na denka tłoków i jeśli kompresja się polepszy, to wskazuje na zużycie gładzi/pierścieni.
Lecz jeśli kompresja jest równa we wszystkich cylindrach, nie ma spadku mocy i innych objawów - ja bym na siłę nie szukał dziury w tłoku Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeśli luzy zaworowe nie są zbyt małe, to na ciepło może być tylko lepiej. Jeździć, obserwować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Próby robiłem na ciepłym silniku i zrobiłem próby olejowe to miał 12,5 bara na wszystkich tłokach a na ciepło bez oleju ma 9 barów.

Bump:
Cytat:
Napisał thesperado Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Brzmi to nieco niewiarygodnie, ale nie byłem przy tym aucie więc na tym poprzestanę.
Wracając do pytania o ciśnienie sprężania to faktycznie słabo z tymi danymi. Jedyna informacja informację jaką znalazłem jest do silnika Zetec 1,6. Tam prawidłowe ciśnienie sprężania wynosi 1,2 - 1,4 MPa. Dla granicznego zużycia ciśnienie wynosi 1,0 MPa.

Przy założeniu, że silniki wolnossące z rodziny Zetec/Duratec/Sigma 1,6 mają stopień sprężania 11:1 można te wartości z Zetec-a z FF1 przenieść także do silnika z tematu, czyli Duratec 1,6 z FF2.

Można także przeliczyć stopień sprężania na ciśnienie. Niestety to wyliczenie będzie czysto teoretyczne, ale czemu nie spróbować. Będzie to wyglądało przy stopniu sprężania 11:1, jak poniżej:
0,125 x 11 = 1,375 MPa
Wychodzi więc na to, że te dane dla silnika Zetec można przyjąć jako prawdopodobne, a tym samym można z dużą dozą prawdopodobieństwa próbować przenieść na silnik autora tematu, który ma identyczny stopień sprężania.

Wnioski mogą być takie, oczywiście w dowolnym ich zestawieniu:
1. Ciśnienia sprężania jest nieco małe, ale stosownie do przebiegu.
2. Zużycie oleju jest zbyt małe w stosunku do przebiegu i do ciśnienia sprężania.
3. Pomiar obarczony błędem.
4. Zanim pojazd trafił w ręce obecnego właściciela silnik był naprawiany z jakiegoś powodu.
5. Luzy małe, przy tym przebiegu mocno prawdopodobne.
To tak po mojemu, pisząc nieco niegramatycznie.

Dzięki wielkie za merytorykę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ad.1 ogólnie to w sumie nie mogę sie nie zgodzić gdzieś tez taka kalkulacje znalazłem i sie tak zastanowiłem ze skoro dolne powinno być na poziomie 11 barów a u mnie jest 9 barów ale jak zrobiłem próbę olejowa to wyszło 12,5bara.

Ad.2 Ogólnie jak jeżdżę spokojnie to praktycznie wącha jedynie ten olej ale jka na trasie dam mu w palnik czyli cos koło 140 km/h na trasie 200km lub jak zapakuje do bagażnika poł tony materiałów to faktycznie bierze olej.

Ad3. tez myślę ze gdzieś mogłem zrobić błąd...ale robiłem dlatego to kilka razy z otwartą i zamknięta przepustnica ( pedał gazu wciśnięty).

Ad4. zanim trafił do mnie samochód należał do korpo i jeździł nim handlowiec i miał jakis wypadek tak ze wymieniana była prawa pół oska ale nic nie psali o silniku ( dostałem cąły kosztorys z Aso jak zostałem właścicielem) a kupiłem go jak miał koło 200 tyś km.

Ad5. luzy chyba ma duże skoro szklanki na zimnym grają a jak zrobi sie ciepły to cichną ?

Zrobiłem ostatnio też wymianę z płukanką olejem dwa razy olej z płukanka oraz piankę i płyn na tłoki..zostawiłem te preparaty na całe dwa dni i noce ale kompresja nie wzrosła..jak by szybciej reaguje ale kompresja taka sama.

Jak wg Ciebie wygląda sprawność/żywotność tego silnika ? przetrwa jeszcze te kilkadziesiąt tyś km ? czy już trzeba wieniec mu kupować ?

Pozdrawiam
Runio84 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 08:57   #13
kln1920
ford::expert

Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023

Jak działa i nic się nie dzieje, to nie szukaj dziury w całym. I tak remont wyjdzie tyle co wartość auta
kln1920 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 09:06   #14
Runio84

Cytat:
Napisał kln1920 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak działa i nic się nie dzieje, to nie szukaj dziury w całym. I tak remont wyjdzie tyle co wartość auta
Kurcze zadałem prostych kilka tematów a jak nie znasz na nie odpowiedzi lub uważasz to za tak tajemną wiedzę to nie zabieraj głosu i nie udzielaj wypowiedzi z czapy...
Stary 03-12-2025, 09:27   #15
kln1920

No to rwij czapkę i szukaj, gdzie kompresja ucieka..luzy nie mierzy się na "chyba", tylko szczelinomierzem. Jak kompresja urosła na próbie olejowej, to tłoki do wyjęcia, sprawdzenie czy z cylindrów nie zrobiły się już jaja, pierścienie do wymiany i tak dalej.
Stary 03-12-2025, 11:21   #16
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

chłopie, nie bij piany, bo remont tego wyjdzie znacznie więcej, niż auto jest warte.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2025, 17:41   #17
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Może autor tematu wreszcie napisze, co go skłoniło do mierzenia ciśnienia na cylindrach?
Przeprowadzona próba olejowa świadczy o nieszczelnościach w układzie tłok-cylinder.
Cytat:
Napisał Runio84 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam samochód szybko się zbiera nie bierze oleju nie kopci
Jeszcze raz powtórzę: 250ml spalonego oleju na 10kkm nie jest ŻADNĄ tragedią, zwłaszcza przy takim przebiegu, wręcz przeciwnie - to rewelacyjny wynik.

Ciśnienie sprężania mierzy się, gdy z silnikiem jest coś nie w porządku - albo z ciekawości (w co wątpię).

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 03-12-2025 o 18:08
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2025, 15:41   #18
Runio84

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może autor tematu wreszcie napisze, co go skłoniło do mierzenia ciśnienia na cylindrach?
Przeprowadzona próba olejowa świadczy o nieszczelnościach w układzie tłok-cylinder.
Jeszcze raz powtórzę: 250ml spalonego oleju na 10kkm nie jest ŻADNĄ tragedią, zwłaszcza przy takim przebiegu, wręcz przeciwnie - to rewelacyjny wynik.

Ciśnienie sprężania mierzy się, gdy z silnikiem jest coś nie w porządku - albo z ciekawości (w co wątpię).
Kierowała mnie ciekawość życia doczesnego !

ale dziwi mnie ze jak mało spala oleju a kompresja podobno jest niska ( bo jak na razie nikt z doktorów motoryzacji nie był wstanie podać widełek kompresji) o czy tu szklanki sa winne i kompresja ucieka góra czy dołem przez tłoki
Stary 04-12-2025, 17:39   #19
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Normalnie powinno być 12-14 bar, ale przy takim przebiegu minimalnie zadowalające ciśnienie sprężania to 10 bar.

Wartość zużycia oleju, którą podawałeś wcześniej, może wskazywać że do miski olejowej dostawała się niespalona benzyna (czyli jeździłeś na oleju zmieszanym z benzyną ... częściowo wodą). No ale taki scenariusz powinny zasygnalizować sondy, pomijam w tych rozważaniach zapach benzyny, który byłby wyraźnie wyczuwalny.

Jeśli spod korka wlewu oleju mocno czuć benzynę, to masz gotową diagnozę.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; 04-12-2025 o 17:51
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2025, 17:48   #20
kln1920

To idąc dalej tropem ciekawości rwij łeb, pomierz cylindry, wymień pierścienie i zobacz czy pomogło.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania