![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM
Rocznik: 2025
|
Witam,
Czasmi używam biegu L do wytracania prędkości z góry albo aby wspomóc rekuperację. W ciągu 4 miesięcy zdarzyło mi się 2 razy że po włączeniu biegu L usłyszałem głośne buczenie z okolic tylnego lewego koła. Wiem że tam nic nie ma więc być może dżwięk mnie zmylił co do lokalizacji chodź jestem pewien że z tyłu dziwne takie umiejscowienie. Podejrzewam że to coś od skrzyni no bo co innego mogło by być. Dzieje się to tak sporadycznie że nawet nie zgłaszam tego do ASO bo powiedzą jeździć i obserwować. Ktoś miał podobne coś w swoich hybrydach/PHEV z napędem na przód? Ostatnio edytowane przez toolpusher ; 22-01-2026 o 20:01 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-06-2016
Model: Kuga
Silnik: hybryda
Rocznik: 2020
|
przy lewym tylnym kole masz przetwornice
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-07-2013
Model: Fiesta 8 | Kuga 3.5 StLineX
Silnik: 1.5 TDCI | 2.5 PHEV
Rocznik: 2018 | 2025
|
Z tyłu po lewej jest jakaś przetwornica? Na pewno?
Wiązki do modułów wysokiego napięcia fajnie są naszkicowane na fioletowo w konfiguratorze online. Przy lewym tylnym kole jest prawie pusto. Są tylko rurki od wlewu paliwa (odpowietrzenie oraz przelew EasyFuel), a za kołem tylko filtr węglowy par paliwa. Fotki mam z konserwacji podwozia, taki "raport" z prac dostałem. Miło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Rzadko używam L, ale jeszcze się z tym nie spotkałem aby były jakieś niepokojące dźwięki. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 22-01-2026 o 15:20 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM
|
L to jest przecież hamowanie silnikiem, nie ma nic wspólnego z rekuperacją elektryczną, prawda?
|
|
|
#5 | |
|
![]() Imię: Grzegorz
Model: Kuga ST X , Transit 2,0
Silnik: 2,5 benzyna+Hybryda
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Ja akurat sam sobie konserwowałem i ściągałem tłumik do konserwacji, dodatkowo wyklejałem nadkola alubutylem i wiem że tam z tyłu nic nie ma.
Ostatnio edytowane przez toolpusher ; 22-01-2026 o 23:45 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
^^^^^^
Tak, jak napisał @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] "L" najpierw hamuje rekuperacją i działa trochę jak "one pedal driving". Całkiem wygodne w płynnym ruchu. Gdy już jednak bateria jest naładowana na full, a Ty przed sobą masz jeszcze kilometry zjazdu ze zbocza i rekuperacja już nic nie da, to z "L" wtedy hamujesz silnikiem (sprężasz powietrze bez paliwa, nie zużywasz i nie przegrzewasz tarcz i klocków). Nie wiem jednak, jak "L" współpracuje z PHEVem w trybie "EV now". Tam ponoć w PHEVie jest jakieś małe sprzęgło do całkowitego rozłączenia silnika od przekładni w wymuszonym trybie elektrycznym, więc coś się może gryźć. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; 22-01-2026 o 21:44 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wiem ciężka sprawa. Może zgłoszę do ASO niech mają w papierach przynajmniej zgłoszenie.
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Zarejestrowany: 04-06-2016
Model: Kuga
Silnik: hybryda
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
^^^^^
Wątek jest o "buczeniu z okolic tylnego lewego koła" @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , Przyjacielu, popieprzyły Ci się strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Na filmie wskazujesz kolesia dotykającego osłonę przed prawym przodem baterii (pod nogami pasażera z przodu) i mówiącego wprost: ...onboard charger wchich is located under the vehicle on the right hand side. Ten onboard charger ogarnia ładowanie z 230V a wątek dotyczy rekuperacji podczas jazdy. Ostatnio edytowane przez bombel321 ; Dzisiaj o 08:41 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|