Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ranger

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-03-2023, 17:26   #21
bartolini9
ford::average

Imię: Bartosz
Model: Ranger
Silnik: 2.0 BiTurbo
Rocznik: 2022
Domyślnie Odp: Wypalanie DPF.

Cytat:
Napisał SAR37 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po trasie ponad 600 km filtr wypalił się dwukrotnie do wartości 15% - ciekawe, czy to kwestia dodatniej temperatury zewnętrznej?…
Filtr też mi się wypala co 300-350 kilometrów, tj. dochodzi do 100% (pełny) i spada do 15% czyli zakładam, że się wypalił. Dość często i za często IMO. W nowym Q7 w 3 litrowym klekocie wypala się może raz na 1000km.

Tak samo te AdBlue... zbiornik 20 litrowy, 10 litrów zostaje (2400km do końca) a na komputerze już wali informacją, że należy natychmiast dolać! Oczywiście nie czekałbym do końca aż zostanie go na 100km, natomiast ta informacja powinna się pojawić, gdzieś jak zostanie w zbiorniku na 500 czy na 1000 km.

W Q7 mam przejechane 30 tys km - dolałem raz niecałe 10 litrów (zbiornik 24l) przed trasą do Chorwacji przy przebiegu ok 20 tys km.

Ostatnio edytowane przez bartolini9 ; 10-03-2023 o 20:39
bartolini9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2023, 08:00   #22
SAR37

Również uważam, że wypalanie dpf jest zbyt częste - może to specyfika zbyt dynamicznej jazdy? Trudno mi to zmienić, bo lubię korzystać z tych 500 NM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
BTW: „zasięg” AdBlue na pełnym zbiorniczku pokazuje 5,5 - 6 kkm - jak „mocniej” pojeżdżę to spada do 4,5 -5 kkm, ale pokazuje 100% w apce. Generalnie staram się jeździć z pełnym zbiornikiem i nigdy nie widziałem komunikatu o niskim poziomie. Fakt, że skalowanie pozostałości jest mocno niedoszacowane.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-03-2023, 20:09   #23
bartolini9
ford::average

Imię: Bartosz
Model: Ranger
Silnik: 2.0 BiTurbo
Rocznik: 2022

Audi jest sporo mocniejsze i tez lubię nim przycisnąć, a jakoś tam działa to prawie idealnie.

Pewnie, ja rozumiem, że auto przypomni o dolaniu tego ścierwa, ale nie w przypadku, gdy ponad pół zbiornika jeszcze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez bartolini9 ; 03-05-2023 o 17:53
bartolini9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-01-2026, 20:21   #24
Bruczi
ford::amateur

Model: Ka
Silnik: 1.3
Rocznik: 1999
Domyślnie Komunikat " filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia ", nie można wypalić statycznie

Witam.
Mam problem z Rangerem 3.2(2017r.). Po przejechaniu okolo 80-100 km wyskoczył błąd na desce " filtr DPF zapchany, jedz do czyszczenia ". Po podłączeniu FORScana % zapełnienia DPF pokazało na 1555% co dla mnie było szokiem. Tak duza wartość ? Próba starycznego wypalenia po 80% na pasku postępu nie powiodła się, poziom napełnienia wzrósł do 1570%. Czy to mozliwe ? Tak zatkany DPF czy może walnięty któryś czujnik ?
Coś jeszcze sprawdzic zeby zdiagnozować problem ? Czy dawać od razu DPF do czyszczenia ?

Czujnik różnicy ciśnień wskazuje 10 kPa na biegu jałowym.
Przy okazji jest jeszcze błąd P20BA oraz P0335 od czujnika wałka korbowego.

Dodatkowo
Przez cały tydzień samochód jeździł normalnie, a od wczoraj czasami gaśnie podczas jazdy przy dojeżdżaniu np. do ronda. Nie wiem czy jest to spowodowane tym DPFem, czy może błędem P0335 od czujnika wałka.

Brak żadnych innych komunikatów, ani kontrolek wyświeltających, że coś jest nie tak, oprócz tego komunikatu o zapchanym DPFie. Nie czuć też, żeby jakoś nie miał mocy. Jedzie, wydaje mi się, normalnie. Przy takim zapchaniu DPF nie powinno być czuć drastycznego spadku mocy ?

Proszę o jakieś porady za co się najpierw zabrać. Jakby potrzeba było więcej informacji to proszę pisać.

Z góry dzięki !
Bruczi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania