Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-01-2026, 22:53   #11
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

105 KM a i owszem jest nieco kapryśny ale ten 125 KM, przynajmniej PNDA zdecydowanie mniej. Trochę się nim już wożę i powiem tak. Niewiele spotkałem tak bezproblemowych silników montowanych w autach tak do 8 - 10 lat wstecz. No może stara Sigma z FF2 bez KZFR jest pod tym względem lepsza, ale i starsza i tylko Euro 4. O MAF pomyślimy o napięciach na sondach i korektach i kątach faz także, jak nic nie wymyślisz i jak nikt inny się nie przyłączy z innymi pomysłami.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; 22-01-2026 o 23:20
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2026, 23:10   #12
Marek Z
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012

Ok. Dzięki.
Marek Z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-01-2026, 19:48   #13
thesperado

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , do późnego popołudnia byłem niestety w pracy, a później spadła mżawka i zrobiło się takie lodowisko na ulicach, że testowanie MAF było lekko niebezpieczne, wszak trzeba by pojechać nieco dynamiczniej. Jak się jutro nie uda zrobić tego podczas jazdy, to przynajmniej zrobię odczyty na postoju. Wiem, że to takie małe nieporozumienie, jak testowanie turbiny na postoju, ale jakieś porównanie będzie. Szkoda, ze nikt inny się nie przyłączył do tematu.
Stary 24-01-2026, 21:17   #14
Marek Z

Ok. Ja podejrzałem jaki jest kąt wyprzedzenia zapłonu. W załączniku są pliki forscana. "wolne obroty" - zapłon zmienia się dość sporo, silnik rozgrzany. "jazda" - nawet przy lekkim wciśnięciu gazu musi być od razu maksymalne obciążenie silnika ba zapłon cofany jest bardzo. Jest jeszcze jeden zapis "walki", to wykres różnicy wartości zadanej do rzeczywistej położenia wałków rozrządu. Czasy osiągnięcia docelowych wartości to kilka ms. No szkoda, że nikt się jeszcze z czymś takim nie spotkał, albo nie podpowie czegoś.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 25-01-2026, 17:15   #15
thesperado

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , podjąłem próbę zrobienia odczytów i ... dwie rzeczy. Warunki były dziś OK, ale byłem sam i zrobienie czegoś sensownego podczas jazdy, na żywioł, bez zastanowienia jest nieco trudne. Sprawa druga, to nie dogadaliśmy się co mam zarejestrować i w jakiej formie. W tej formie, którą przesłałeś nic to nie da. Potrzeba zebrać parametry w jakiejś funkcji/kontekście, czyli wybrane parametry w funkcji obrotów, otwarcia przepustnicy, prędkości pojazdu, czy coś tam jeszcze, co wymyślimy i nie koniecznie wszystkie na raz, gdyż można to pogrupować jeśli tak będzie czytelniej. Zabawy może być z tym od groma w formie grupowania. Mogą być to obrazy lub jakiś zapis wideo z przechwyconego obrazu w mp4 lub nagranie telefonem. Przechwycenie obrazu powinno być możliwe do wykonania samodzielnie i myślę, że najlepiej będzie w takiej formie graficznej jak na załączniku. Masz jakieś sugestie?
Teraz o termostacie. U mnie dzisiaj, podczas jazdy było max 88 st., a na nieco dłuższym postoju doszło do 94 st., podczas jazdy temperatura nie spada poniżej 81-82 st, czyli do temperatury ustalonej działaniem termostatu.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg wolne.jpg (47.0 KB, 10 wyświetleń)
Stary 25-01-2026, 18:27   #16
Marek Z

Ok. Rozumiem. Co do załącznika to szkoda że nie ma tam jeszcze temperatury silnika. Mógłbym zrobić porównanie. Sprawdzę na rozgrzanym silniku te parametry, te 841 rpm, to chyba jeszcze za niska temperatura. Co do wałków to 0,38 jest ciekawe. Też mam tyle na jednym, a jak zamienię czujniki miejscami to na drugim, więc to raczej odpada. Co do pogrupowania odczytów, to myślę, że można by spróbować w funkcji obrotów, bo właśnie tu jest problem nie wzrastają liniowo, tylko jest dziura od 1500 do 2000. Tylko trzeba by ustalić jakieś stałe np. jazda po płaskim ze stałą prędkością. Zrobię kilka zestawień. Z temperaturą u mnie jest podobnie.
Stary 25-01-2026, 20:40   #17
thesperado

Cytat:
Napisał Marek Z Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ok. Rozumiem
Raczej nie zrozumieliśmy się. Ty ustalacz, co chcesz zobaczyć (parametry), a ja próbuje podczas jazdy przechwycić dynamiczny obraz z ekranu. Później Ty robisz to samo w swoim aucie i w zaciszu domowy dwa filmy sobie porównujesz, czyli parametry przy zbliżonych obrotach, otwarciu przepustnicy, czy prędkości. W razie potrzeby robisz pauzę i zapisujesz sobie wyniki itp. Obrazek w załączniku, to tylko przykład jak to mogło by wyglądać. Jest statyczny i w takim wypadku można zrobić zrzut z ekranu z złym momencie. Jak ten pomysł wyjdzie, to może na przyszłość będziemy mogli porównywać na forum parametry pracy silników w sytuacjach, gdy inne pomysły zawiodą. Na razie takie porównania słabo wychodzą. W sumie to z prędkości i obrotów silnika wyjdzie przełożenie, a jak dołożyć otwarcie przepustnicy, to można będzie ocenić obciążenie. Np. samo zachowanie faz rozrządu na postoju można porównywać tylko na wolnych obrotach, dalsze porównania mogą nic nie dać.
Porównywanie pracy sond i co za tym idzie kata, to już tylko w trasie bez hamowania silnikiem i przyspieszania, bo jest zbyt duża dynamika zmian innym przypadku.
Stary 25-01-2026, 22:22   #18
Marek Z

Ok. To może tak, jazda po płakiej nawierzchni na rozgrzanym silniku (nie pod górkę ani z górki) piąty bieg, początek testu 50 km/h koniec 60 km/h. W takich warunkach u mnie najbardziej słychać buczenie. Najpierw chwila bez przyśpieszania, potem lekkie przyśpieszenie do 60 km/h, potem dać mu zwolnić do 50 km/h i jeszcze raz to samo tylko że mocniejsze przyśpieszenie. Szału to nigdy nie było przy tej prędkości i na tym biegu, ale przynajmniej dało się jechać. Parametry: prędkość, obroty, otwarcie przepustnicy, czasy otwarcia wtryskiwaczy, kąt wyprzedzenia zapłonu, obciążenie silnika, przepływ powietrza. Może na początek wystarczy nie wiem co z tego wydedukuję. Porównałem obrazek z załącznika, te obroty to faktycznie po rozgrzaniu, obrotomierz jest dla picu. U mnie wygląda to niemal identycznie. Problem w tym, że jeszcze jakiś tydzień temu korekty miałem mocno ujemne. W dodatku robi się coraz większy muł. Wychodzi to już powyżej 2000 obr. Już coraz słabiej można regulować przyśpieszenie, albo bardzo po woli dodawać gaz, albo trochę wcisnąć i czekać, albo na dwa razy. Nic nie grzebałem, a samo się zmienia.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Bez tytułu1.jpg (74.9 KB, 6 wyświetleń)
Stary 26-01-2026, 06:51   #19
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Te screeny są prawie bezużyteczne, bo na obrotach jałowych (najmniejsze obciążenie silnika) zmienne fazy obydwu wałków są w trybie pasywnym czyli wałki w okolicach zera i tak dokładnie widać wartości zadane i rzeczywiste. Gdy silnik dostaje obciążenie, wałek ssący idzie mocno w ujemne zakresy a wałek wydechowy w mocno dodatnie.

Trzeba by przygazować tak do 2600-3000 obrotów i wtedy sprawdzać czy kąty idą w zadanych kierunkach. Najlepiej oczywiście zrobić test dynamiczny z realnym obciążeniem.
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2026, 11:40   #20
thesperado

Cytat:
Napisał papkin44 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Te screeny są prawie bezużyteczne
Wielokrotnie było o tym wspomniane powyżej i dla tego będziemy porównywać parametry zmieniające się dynamicznie, choć 5 bieg i zakres prędkości 50 - 60 km, trochę słaby pomysł, ale spróbować można.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania