Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-02-2004, 12:23   #1
Pzy
ford::professional

Domyślnie Pompowanie kół azotem...

Witam
Jak w temacie. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia? Warto?
Pytam, bo już niedługo wiosna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i nareszcie letnie koła można będzie założyć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A przy okazji wyważania można by je napełnić azotem (w zeszłym roku było to bodajże ok. 4 zł od koła, więc niedrogo)...
pozdrowionka

jednak miło wspominam wspólne chwile z moim Mondkiem
i 120.000 km, które wspólnie przemierzyliśmy...
Pzy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2004, 13:22   #2
LUK
ford::beginner

Domyślnie Co daje pompowanie kół azotem?

Pierwszy raz słyszę o takiej możliwości???
LUK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2004, 19:07   #3
Pzy

Domyślnie

Rzecz dotyczy korzystniejszych właściwości azotu w stosunku do właściwości powietrza - m.in. mniejszej podatności na zmiany objętości pod wpływem zmian temperatury. A jak wiadomo opony nagrzewają się (tym bardziej im szybsza jazda), co powoduje zmiany ciśnienia w kołach. Dlatego jakiś czas temu pojawiły się urządzenia do pompowania kół azotem - o ile się nie mylę są w nie wyposażone także ASO Forda.
Tylko, że... to co powyżej - to teoria Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego ciekawi mnie, czy \"posiadanie azotu w kołach\" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest w jakikolwiek sposób odczuwalne w praktyce... Może ktoś ma jakieś doświadczenia?
Stary 08-02-2004, 21:06   #4
krzych
ford::expert

Imię: Krzysztof
Model: Ford S-Max
Silnik: 1.8 125KM TDCi Titanium
Rocznik: 2006
Domyślnie Azot i \"chłopski\" rozum

(Post wysłany przez AS)

Witam!
W Częstochowie w kilku warsztatach przy wyważaniu \"dynamicznym\" (podjeżdżają maszyną do samochodu i wyważają \"przykręcone\" koło) od razu pompują \"azot\".Ale tak na \"chłopski\" rozum to przecież jak jedziemy szybko, koła się nagrzewają, wzrasta ciśnienie w oponie i tu zyskujemy zmniejszenie oporów tarcia więc i prędkość, zużycie paliwa a jeśli chodzi o sportową jazdę to nikt mi nie powie że lepiej wchodzić z dużą prędkością w ostry zakręt na niedopompowanych gumach!! Jedyny argument za, to to że jeśli mamy gaz który się mniej rozszerza to możemy ciut wiecej dobić bo jak sie rozgrzeje to nie będzie za dużego (też szkodliwego) ciśnienia. Opony mając cały czas jednakowe (prawie) ciśnienie, może mniej cierpią? Ja spróbuje jak moje \"Piloty\" zareagują. Wkońcu azot jest gazem obojętnym więc niezaszkodzi a 4 czy 5 zł/szt. :-))
Pozdr.

[Regulamin Forum] [FAQ] [Zasady ogłoszeń] [Dział Komunikaty]
krzych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-02-2004, 07:32   #5
krzych

Domyślnie

(Post wysłany przez pirat)

mnie jeszcze poinformowali, ze w przypadku dziury azot wolniej opuszcza opone, i moze to jest podstawowy atut.?

Stary 09-02-2004, 07:37   #6
Pzy

Domyślnie

AS - jeździsz na Michelin'ach? Jakie wrażenia na mokrym? Kiedyś na nich jeździłem, ale miałem wrazenie, że nie lubią mokrej nawierzchni... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teraz - znaczy się w lecie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - jeżdżę na Conti PremiumContact. Całkiem sympatyczne, mogłyby się tylko nieco wolniej ścierać... Hmm, może \"na azocie\" będą się mniej ścierać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-02-2004, 11:53   #7
krzych

Domyślnie A może helem?

(Post wysłany przez hektor)

Słyszałem o tej nowości i czerwonych zakrętkach na wentylki. Ja proponuję pompować koła helem. Jest lżejszy od powietrza, obojętny chemicznie, a w dodatku szlachetny. Tak furka na kółkach z helem wygląda lżej, szlachetniej, i na pewno lepiej jeździ, być może nawet lata. Uwaga na zapas, jezeli pompujesz go helem dla bezpieczeństwa przykręć pokrywę bagażnika blachowkrętamiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.:0

Stary 09-02-2004, 12:47   #8
krzych

Domyślnie Micheliny :-)

(Post wysłany przez AS)

Tam skąd pochodzę mówi się że opony to Micheliny, potem dłuuugo nic i dopiero inne firmy :-)). Ale tak poważnie ja mam Pilot Exalto 205/55 R15 z indeksem V. Jak dla mnie to rewelacja - na suchym idealnie nawet nie \"zapiszczą\" a auto \"wyrywa\" do przodu (przyczepność 5+) a na mokrym też nie mam sprzeciwów nie wyrywa kierownicy z rąk jak wpadne w głębszą wodę, na trasie w koleinach z wodą też niema \"niespodzianek\". Oczywiście w rozsądnych prędkościach. Na minus moge podać to co pisze wielu kolegów na stronie \"sklepu\" z oponami a mianowicie \"ząbkowanie\" - takie małe drgania jednej z opon przy prędkości 20 - 30 km/h co przy większych prędkościach zanika. Kidyś słyszłem taką opinię że twórca tych opon na pewno był kierowcą sportowym, ALE głuchym, bo ponoć strasznie hałasują! Na szczęśie MONDEO to nie byle poduszkowiec i jest na tyle wyciszony że u mnie w \"szoferce\" nic takiego nie ma miejsca (a na zewnątrz efekt jak 255/55) .
Ja kupując opony chciałem dobre i trwałe więc kupułem Piloty (przejechane 40kkm i naprawde niewielkie zużycie), mogłem kupić Dunlopy (te z tym śiwetnie wyglądającym bieżnikiem o wzorze V) ale kumpel ma takie w Oplu Vektrze i po 35kkm są prawie łyse (raczej nie dziczy). Bardzo miękka guma, super przyczepność ale za dużym kosztem jak na mój gust.
P.S> Continentale mam w Sprinterze i nie zamieniłbym ich na inne - no chyba że Pirelli ale musiałbym wziąśc kredyt żeby je kupić :-)))!

Stary 09-02-2004, 13:04   #9
krzych

Domyślnie Re :AZOT

(Post wysłany przez AS)

Z tą \"dziurą w oponie\" to już w 100% \"radosna twórczość\" jesli wogóle jest jakaś różnica to tylko we wzroście objętości i napewno w CENIE.
Grunt to odpowiednie ciśnienie, dobre wentle i poranna MODLITWA o brak gowździ, blach, kawałków resorów piórowych, klinów, śrób, palet lub ich kawałków z gwoździami, rur wudechowych czy \"końcówek\" wydechu, i całej reszty pułapek łącznie z 10cm lub głebszymi dziurami na NASZYCH UKOCHANYCH DROGACH!!
Pozdr!

Stary 09-02-2004, 13:14   #10
Pzy

Domyślnie

Hmm... moje Micheliny to byl model Primacy, ale jakoś nie wspominam ich dobrze na mokrym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z kolei kiedyś jeździłem na Dunlop'ach SP Sport 200E - bardzo przyczepne, autko jeździło jak po sznurku, ale miały jedną wadę - bardzo słabe boki opony. Na zachód od Odry taka wada zapewne nie istnieje, lecz na naszych drogach... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wystarczyło wpaść w \"lepszą\" dziurę i oponka wybulona. \"Załatwiłem\" w ten sposób dwie opony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolega natomiast jeździ na Pirelli P7 - to obecnie chyba najlepiej wypadająca w testach letnia opona. Bardzo sobie je chwali, choć... narzeka, że są głośne Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. co zresztą podkreślane jest także w testach...
Morał z tego chyba taki, że... nie ma opon idealnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania