Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-05-2005, 14:30   #141
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

ex-runner, jeżeli na czekpanelu kontrolki ci mrugają jak otwierasz i zamykasz drzwi, to problem jest w połączeniu między centralką a listwą, tam gdzie się rozchodzą przewody do centralki i do czekpanela.
na niebiesko - czujnik położenia zamka
na zielono - czekpanel
na czerwono - listwa połaczeniowa

(jedne drzwi tak samo jest w pozostałych i w klapie)

sprawdź we wtyczce 451b to ta środkowa, styki: 5, 6, 7, 8, między stykiem a masą (miernik na ciągłości obwodu) czy jak otworzysz drzwi przestanie ci brzęczeć.

Stary 11-05-2005, 14:54   #142
noski
ford::average

Domyślnie

Re : ex runner Natomiast jeżeli nie masz alarmu (ta prostsza centralka CL DL R? - tak jak moja) to nie jest tobie potrzebny lock isolaror switch on jest do alarmu.

moja centralaka to 95BG 15K600GA CL DL RC AS IS Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

POZDRAWIAM.
noski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2005, 19:13   #143
ex-runner

Model: Focus II
Silnik: 1,6 Duratec
Rocznik: 2007
Domyślnie

re: noski
- czyli masz wypasioną centralkę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale bez wstawionego alarmu (?) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
- u mnie w kabelkologii u pasażera (fot 1) też jest wolna kostka (na początku nie widać że wolna bo schowana w specjalnym otworze na nią)

re: waldezk
- dla pewności 451b to środkowa złączka w centralce?
- jeżeli tak to tam już psikałem "kontaktem"
- a miernik z brzęczykiem można zastąpić omomiarką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?

thx za rady Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprawdzę i dam znać co wyszło
ex

-----------------------------------------------------------------
ps.
zielony kabelek w podnóżku (widoczny na fot 1 u noskiego) "gruby" jest od anteny? a co się stanie jak jest rozłączony ??
ex-runner jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-05-2005, 08:07   #144
waldezk

Domyślnie

Cytat:
Napisał ex-runner
re: waldezk
- dla pewności 451b to środkowa złączka w centralce?
- jeżeli tak to tam już psikałem "kontaktem"
- a miernik z brzęczykiem można zastąpić omomiarką n ?
tak wtyczka środkowa
omomiarką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pewno że możesz, tylko że będziesz musiał na wskazówkę kukać, a na teście ciągłości to na słuch robisz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie musisz się gapić na miernik. kup sobie taki zwykły mały cyfrowy, w marketach są, parenaście złotych kosztuje, zawsze ci się w aucie przyda.

Jak odłączysz zielony kabelek od anteny to nie będzie ci radio odbierało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-05-2005, 16:46   #145
ex-runner

Domyślnie

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czyli wszystko wiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

a bez kabelka gra i tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

pozdro
ex
Stary 13-05-2005, 13:05   #146
waldezk

Domyślnie

Cytat:
Napisał ex-runner
a bez kabelka gra i tak
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. we wrocku masz duże natężenie sygnału, u mnie l-cy radio bez anteny np na rmfie, elce też gra, nadajniki w mieście, ale gdzieś w terenie może być problem.
Stary 13-05-2005, 21:43   #147
ex-runner

Domyślnie

Hi!
w temacie dłubania w elektryce cd. - czy ktoś sprawdził jakie sygnały powinien dawać set/reset swith (149 i 150) przednich dzrwi? czyli - off- to ?????, set to ???? reset to ????.
W weekend nam trochę czasu więc jeżeli nie wskaźniki otwarcia zamknięcia to może czujnik położenia zamka? Bo wygląda że nie odczytuje przytrzymania w pozycji "otwarty".
Dlaczeog nad tym się zastanawiam? Bo gdyby nie czytał pozycji drzwi - toby z pilota nie "zaskakiwał" 2lock
ex
Stary 17-05-2005, 07:50   #148
waldezk

Domyślnie

ex-runner,
Cytat:
jakie sygnały powinien dawać set/reset swith (149 i 150) przednich dzrwi? czyli - off- to ?????, set to ???? reset to ????.
popatrz na schemat, są tam dwa rezystory (coś koło 6-7 kohm, nie pamiętam już, a nie zapisałem), między wspólnym przewodem a przewodem na set lub reset masz właśnie tą rezystancję, jak przekręcasz kluczykiem zamek to bębenek przestawia set/reset switch albo na set albo na reset i ta rezystancja jest zwierana więc masz 0 czyli przejście, sprawdź na odłączonej wtyczce 451b ta środkowa

Cytat:
Dlaczeog nad tym się zastanawiam? Bo gdyby nie czytał pozycji drzwi - toby z pilota nie "zaskakiwał" 2lock
racja, tak jak pisałeś wcześniej, że kontrolki drzwi na czekpanelu ci sygnalizują otwarcie,
więc czujniki masz sprawne, i jak połączenie do centralki jest, to 2look z pilota będzie działać.
Stary 24-05-2005, 08:00   #149
noski

Domyślnie

Cytat:
Napisał ex-runner
Właśnie spojrzałem na syrenę u Ciebie na zdjęciu - powiedz jak rozepniesz kabelek czerwony od niej to jest w środku pojedynczy śledź???
dokładnie....jest podłączona pojedynczym śledziem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pzdr.

[ Dodano: 2005-05-24, 08:51 ]
Cytat:
Napisał waldezk
czujniki w dźwiach w zamkach, nie te od świateł sterowane do masy, masa jak zamknięte
styki: 5, 6, 7, 8 - jak będziesz miał zamkniąte drzwi to podłączając miernik do ty styków kolejno i do masy, miernik na teście ciągłości będzie ci piszczał (zaznaczyłem na czerwono)

końcówka 4 to krańcówka od klapy silnika, (na zielono)
końcówka 25 to czujnik w bagażniku (na niebiesko)
waldezk....przeleciałem test ciągłości i padło na tylną klapę ( styk 25 do masy nie dawał ciągłości) reszta działała ok.

rozebrałem wiec szybciutko osłonę wewnetrzną i wyszperałem kabelki od dwóch czujników. od tej niebieskiej kostki ( czujnik położenia zamka) i od czujnika przy samym zamku.
1)który z tych czujników odpowiada za przerwę w teście ciągłości ???
2)może założe zworkę na tym czujniku oznaczonym na czerwono i wtedy sprawdzę ?
3)z tego czerwonego wychodzą 3 kabelki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
4)kiedy rozłączałem styki od niebieskiej kostki gasła lampka oświetlenia wnętrza tzn. ze niebieska kostka jest ok. tylko po co tam tyle kabli jak ( aż 3 ) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

cały czas kombinuje jak uruchomić podwójne ryglowanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
noski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-05-2005, 09:48   #150
waldezk

Domyślnie

noski, styk 451b/25 to jest właśnie look isolator switch, i nie będzie reakcji,
a 451b/24 to jest od klapy. Trochę wcześniej nie precyzyjnie napisałem.

24 jak klapa zamknieta to przejście do masy powinno być, jak otwarta klapa to przerwa.

[ Dodano: 2005-05-25, 09:57 ]
noski, popatrz jeszcze na schemat set-reset.jpg jak masz przednie drzwi zamknięte to:
jedne drzw: między 15 i 10 oraz 15 i 11
drugie drzwi: miedzy 16 i 13 oraz 16 i 14

masz rezystancję 6-7 kiloomów

jak przekręcisz kluczyk na otwórz (czyli reset) to
między 15-11 w jednych i 16-14 w drugich będziesz miał 0 czyli zwarcie
i analogicznie na zamknij (czyli set) 15-10 i 16-13.

Będziesz wtedy wiedział czy czujnik położenia bębenka daje ci poprawne sygnały, bez nich 2look nie odpali, osobna sprawa pilot, ale on daje osobne sygnały.

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania