![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-07-2005
|
czytalem duzo o strzelaniu na lpg (wina: swiece i przewody), jednak nie moge sie natknac na odpowiedz na pytanie czy to samo moze byc przyczyna gdy strzela (tylni tlumik) zarowno na lpg jak i na benzynie (jeszcze przed zalozeniem lpg)?
Wlasnie bede wymienial swiece i przewody wiec sie moze przekonam... ale temat moze komus innemu sie tez przyda... Pozdrawiam, Maciek
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-09-2004
Model: mondeo
Silnik: 1,8
Rocznik: 1995
|
Przy starych kablach w/n strzelało mi zarówno na benzynie jak i na gazie.Świeczki też z pewnością do wymiany,bo tak uszkodzone kable powodują uszkodzenie świec(pęka porcelana}.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Ciesze sie, ze ktos mnie upewnil w tym, ze powod moze byc ten sam. Wkrotce dam znac czy wymiana swiec i przewodow przyniosla pozadane efekty.
Pozdrawiam, Maciek
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-06-2004
Model: fazer 1000, mondeo mk3 ghia
Silnik: 1.0, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2005
|
zastanwia mnie to ze mowisz o strzelaniu tlumika. W przypadku slabej iskry na gazie wybuch jest w kolektorze, najczesciej konczy sie zgaszeniem sie silnika. Z tlumikiem to ma nie wiele wspolnego.
Moze masz zuzyty tlumik, katalizator, mzoe jakas dziura. TO strzelanie tlumika tylko gdy sciagniesz noge z gazu i hamujesz silnikem ? czy moze w czasie przyspieszania tez. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
sprawa wyglada tak, ze mam tłumik do wymiany (przeżarte są 2 z 3 warstwy) aczkolwiek jak pojechałem do fachowca od tłumików to powiedział, że sama wymiana tłumika nie wyeliminuje hałasu bo są tam wystrzały/wybuchy, które czasem słyszę
Zwłaszcza są gdy ruszam i jeżdzę powoli po mieście przy dodawaniu gazu i czasem po zdjęciu nogi z gazu... Po wymianie świec i przewodów będę wymieniał tłumik (w nastepnym miesiącu bo nie mam kasy teraz)... Mam nadzieję, że nie będzie wtedy już więcej nic tam się takiego robiło... [ Dodano: 2005-10-24, 07:02 ] Aby nie być gołosłownym, piszę co następuje. Wymieniłem świece i przewody na nowe oryginalne. Przestało mi szarpać przy prędkości ok. 75-85 km/h (bo miałem taki przedział, gdzie na małych obrotach mi szarpało). Odetchnąłem z ulgą bo już się bałem, żeby to nie było znowu od skrzyni automata... Tłumik jakby też nie strzelał już tak, aczkolwiek czasem jeszcze zahałasuje i wymienić go będę musiał kiedyś z pewnością. Pozdrawiam
|
|
|
#6 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-09-2005
|
Witam!
Wiec co do strzalow jakby byl gaz to na pewno trzeba zaczac od swiec i przewodow. Ale strzelanie na benzynie ??? Rozumiem - szarpanie - ale strzelanie ??? Cos dziwnego. A po za tym jezeli cos Ci nie dziala dobrze na benz, typu szarpanie, czy cos co mozna np zobaczyc wieczoremm - podniesc maske, wziac butelke po np mr masylu i spryskac przewody - i jak iskrzy to wszystko jasne - to zapomnij ze samochod bedzie Ci dobrze jezdzil na gazie. Dziury w tlumikach niestety tez maja duzy wplyw na prace auta na gazie. Jezeli nie dopilnujesz tych spraw - a nie daj boze wszystkie zostawisz w takim stanie - to maske Ci moze poderwac jak mundek strzeli sobie pozdrawiam i zycze jak najmniejszego bolu finansowego w eleiminowaniu przyczyn |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|