![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-04-2005
Model: brak
Silnik: n/d
Rocznik: 1900
|
Samochód kupiłem jakiś rok temu od zanjemego z Niemiec. Przyprowadził go do mnie do Polski jego syn. Samochód był na niemieckich tablicach rej. (takich normalnych, nie tymczasowych), więc gość zostawił mi wszystkie dokumenty a zabrał ze sobą tablice.
Teraz Urząd Celny wzywa mnie do wyjaśnienia terminu sprowadzenia auta do kraju. Nie wiem po co im to, ale mam w zwiazku z tym pytanie: czy mogą się przyczepić do takiego sposobu nabycia auta? Czy samochody wjeżdżajace do kraju na nr tymczasowych są na granicy rejestrowane czy co, skoro chcą znać date wjazdu auta do kraju? A co z autami np. sprowadzanymi na lawetach? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-06-2004
Model: fazer 1000, mondeo mk3 ghia
Silnik: 1.0, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2005
|
nie wiem po co termin, ale zdaje sie ze jest jakis czas po ktorym od nabycia pojazdu powinienes go oplacic i zarejestrowac. Byc moze wlasnie to chca sprawdzic, a za taka zwloke byla jakas grzywna.
Nie szkodzi ze auto przyjechalo do POlski na ichniejszych tablicach. To tak naprawde kwestia sprzedajacego, ktory ufa nabywcy, ze ten nie bedzie jezdzil i np. tlukl autem innych samochodow na jego ubezpieczenie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w tablicach celnych, w Niemczech sa czerwone chodzi o to ze auto tam juz zostalo wyrejestrowane i masz wykupione ubezpieczenie OC na europe... Dzieki temu bez problemu mozna jezdzic. W niemczech tablice zolte daja chyba prawo tylko do jazdy po terenie Niemiec. Nie ma tam ubezpieczenia na polske, aut z takimi tablicami nalezy sie wystrzegac, bo problem przy stluczce. Kupe aut widzialem i na zoltych i na czerwonych, ale przedawnionych tabliach. Dziwie sie ze policja nie zatrzymywala takich samochodow... data waznosci rejestracji jest wytloczona na tablicy i dokladnie to widac. A co do ciebie, to w koncu zarejestrowales to atuo w POlsce juz rok temu ? Wsyzstko zgodnie z przepisami? Jesli tak to powinienes miec tez umowe kupna auta, ktora przeciez przedkladles w UC i w wydziael komunikacji. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-07-2005
|
chodzi o to ze po sprowadzeniu auta do polski( przejechanie granicy) masz chyba 2 tygodnie na zgloszenie tego do urzedu celnego ... ale to jest lipa bo nikt niewie kiedy ten smaochod wjechał do polski wiec podaj wygodna dla ciebie date.... ( data kupna niema znaczenia)
ps ja przywiozłem pierwszy smaochod na ciezarowce ktora tez byla swiezo zakupiona i nawet niezagladneli co mamy na pace , a w marcu jak przywozilem swoją hondzie to jezdzielm miesiac na tablicach czerwonych ( na nich mozna jedzic ) a potem miesiac auto stalo jak poszedlem do urzedu celnego wpisałem poprostu ze tydzien temu przyjechałem autem do polski.
|
|
|
#4 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 25-06-2004
Model: fazer 1000, mondeo mk3 ghia
Silnik: 1.0, 2.0 TDCi
Rocznik: 2004, 2005
|
Cytat: