![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#391 | ||
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 08-12-2005
|
Cytat:
ale jak pozbyc sie tego problemu?? nie jestem znawca tylko amatoremGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#392 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-08-2005
|
Możesz pokombinować z wstępnym uchyleniem przepustnicy blosa. Tą cienką śrubą sterczącą na skos. To jedyne co mi z marszu przychodzi do głowy. Ciekawe czy nie zaczną się wtedy jakies szopki przy niskich obciążeniach na LPG, ale zawsze można śrubkę na powrót odkręcić. Druga opcja to wymiana dysz gaźnika.
|
|
|
|
|
#393 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 03-10-2004
Model: Volvo XC90
Silnik: 2.9 biTutbo
Rocznik: 2004
|
,gondoljerzy, ale przecież blos otwiera się poprzez ssanie wytwarzane przez silnik a nie przez nadmuch z zewnątrz tak więc przy danym otwarciu przepustnicy blos ma stałe otwarcie i jak się dmuchnie do środka to powinno zarazem więcej gazu pobrać bo się różnica ciśnień zmieni i przepustnica w blos-ie powinna zareagować.
|
|
|
|
|
#394 |
|
|
Struna. Blos nie zareaguje w takiej sytuacji automatycznie większym otwarciem. On jest dość hermetycznie zamknięty i ciśnienie (podciśnienie) statyczne w dolocie nie ma znaczenia na jego otwarcie. To ciśnienie działa tak samo na obydwie strony membrany siłownika. Tylko podciśnienie powstające w wyniku przepływu przez szczelinę obudowa-przepustnica ma wpływ na otwarcie. Napiszę inaczej: otwarcie blosa zależy od różnicy ciśnień w gardzieli (zwężenie między tłokiem a obudową) i obok tej gardzieli, też wewnątrz blosa. Dmuchnięcie w dolot podnosi równo obydwa te ciśnienia. Dopiero wzrost ciśnienia przed przepustnicą podniesie (nieco) przepływ w dolocie, bo to przepustnica reguluje przepływ. Ale spadek ciśnienia na przepustnicy jest zwykle duży i niewielkie dmuchnięcie daje niewielką zmianę przepływu. Z kolei zasysanie gazu z parownika jest realizowane na mniejszej różnicy ciśnień (parownik-mikser) i gdy nie ma kompensacji dmuchnięcie w dolot może przydławić zasysanie.
|
|
|
|
|
#395 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
|
|
|
|
|
#396 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-01-2006
|
Witam. Mam do Was pytanie. Chcialem sprobowac zalozyc BLOSA do swojego paska z silnikiem 1,8 na mono wtrysku. I spotkalem sie z opinia ze w przypadku mojego silnika Blos nie zda egzaminu i ze sprawdza sie ale dopiero w wielopunktach. Czy to prawda ?
|
|
|
|
|
#397 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 14-03-2005
Model: Focus , Suzuki DL 650 V-Strom
Silnik: 1,6 , 650
Rocznik: 1999 , 2005
|
Nie bardzo,skoro w gażnikach chodzi to czemu w jednopunkcie miałby nie chodzić?
|
|
|
|
|
#398 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 05-01-2006
|
No wlasnie tez nie wiem, ale koles napewno jest madrzejszy odemnie wiec wolalem spytac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dziekuje za odpowiedz, zatem zostal mi juz tylko montarz.
|
|
|
|
|
#399 |
|
|
W gaźniku lub jednopunkcie sama konstrukcja dolotu z małym i krótkim kolektorem dolotowym powoduje kastrowanie silnika. Odblokowanie dopływu powietrza przez zmianę miksera na Blos może nie dać spodziewanych super efektów. Szczególnie przy jednopunktowym wtrysku, gdzie stosuje się dość duże średnice mikserów i montuje je pod wtryskiwaczem. Taki mikser nie dławi przepływu tak mocno jak te stosowane w wielopunktach. Ja miałem porównanie pracy tego samego silnika z dolotem jak do wielopunktowego wtrysku i z dolotem na jednym gaźniku. Obydwa na Blosie. Różnica jest ogromna na niekorzyść gaźnika. Ale i tak Blos z gaźnikiem, biorąc pod uwagę pracę na LPG, jest najlepszą opcją z tych gaźnikowych jakie próbowałem (mikser 28mm, 30mm, 42mm, gaźnik jako mikser).
|
|
|
|
|
#400 |
|
FORD|ZAWODOWIEC