Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-06-2006, 00:58   #11
Procek
ford::average

Domyślnie

Witam,
Generalnie chodzi o zbudowanie licznika modulo 3. Na czym będzie zbudowany to już mało istotne, ale faktycznie tak jak napisał waldezk powinien być zachowany poziom napięć (taki jaki nas interesuje, czyli "0" to 0V a "1" to +12V). Przy zastosowaniu układów serii CDxxxx musisz wziąść jeszcze pod uwagę ich skromną wydajność prądową i rozważyć zastowanie tranzystorka na wyjściu by tą wydajność zwiększyć. Jednak nie sądzę by wejście prędkościomierza było wielce prądożerne :]

ps. zauważyłem coś dziwnego u Ciebie na tych załączonych wykresach. Poziomy napięć zmieniają Ci się od -12V do +12V, czy od 0V do +12V?

Stary 29-06-2006, 01:13   #12
jimielefant
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 98
Domyślnie

Procek, wszystko o co proszę to podanie rozwiązania, a nie teoretyczne dywagacjie na temat wyższości świąt wielkiej nocy nad świętami bożego narodzenia. Czyli jaki układ w jakim połączeniu mógłby spełnić wymagania typu: akumlator 12V lub alternator(11,5 do 14,5 V) + czujnik Hall'a na wejściu a na wyjściu 1/3 częstotliwości sygnału wejścia o napięciu wachającym się w zakresie 11,5 do 14,5 V. Układy na których może być to zbudowane to nie archaiki z 1988 r. typu MM54C90 bo tych nie ma w katalogach a co dopiero w sklepach tylko np. CD4018B (i to jest już też powoli przeżytek z tego co usłyszałem od Pani w sklepiku) ale da się dostać. Ponadto przyjmij, że -12V to twoja masa a +12V to stan "1" logicznej - a może nie łapiesz - bo ja może dyletant z elektroniki jestem ale z elektryką stosowaną to sobie możemy ... a jeszcze dodam sorki ale widzę, że muszę skorzystać z pomocy innych ludzi bo na tym forum napewno nie dowiem się tego czego chcę. i sorry Procek, że zawracałem Ci gitrę.
jimielefant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2006, 06:46   #13
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał jimielefant
a jeszcze dodam sorki ale widzę, że muszę skorzystać z pomocy innych ludzi bo na tym forum napewno nie dowiem się tego czego chcę.
Słuchaj, dostałes odpowiedź, wiesz co masz zrobić. A Ty oczekujesz jeszcze, ze ktos za Ciebie to zrobi, ba jeszcze zbuduje i przetestuje. Szanuj czas innych.

Liczniki modulo 3 są opisane w wielu publikacjach, wiesz czego masz szukać, to do dzieła. Nikt za ciebie tego nie zrobi. Jesli sam nie czujesz sie na siłach, to poproś kogos w swojej okolicy, albo zleć jakiemus elektronikowi.

Wejdź na http://www.elektroda.pl tam powinni Ci dać gotowe rozwiazanie(chyba).
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-06-2006, 08:05   #14
waldezk
ford::advanced

Imię: Waldek
Model: Mondeo MkI
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie

Cytat:
Napisał jimielefant
...i to jest już też powoli przeżytek z tego co usłyszałem od Pani w sklepiku...
powiedz tej pani że ona jest przeżytek, dla głupiego podziału przez 3 nikt nie będzie kupował i programował układów PLD.
kup 4017 lub 4022 i wyjście "3" połącz z resetem, i masz podział przez 3, licznik będzie liczył 0,1,2,3->0, reszta w aplikacji układu, jak by co to pytaj.
Stary 29-06-2006, 08:46   #15
jimielefant
ford::beginner

Imię: Janusz
Model: Mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 98
Domyślnie

Slawko, dobrze, że napisałeś chyba, bo w efekcie na elektrodzie jest tego niewiele, większość publikacji w necie dotyczy teorii, nie trafiłem szczerze pisząc na publikację opartą na obecnie produkowanym układzie, czyli kilka dodatkowych nóg z którymi nie wiem co zrobić i opis nóg nie pasujący do tego co próbowano wyjaśniać, dlatego jeśli chciałbyś zauważyć pytałem o konkretny układ, jak już pisałem nie kończyłem polibudy i dlatego się pytam co i jak.
waldezk, dzięki za podpowiedź, co do przeżytku to nie wiem co o tym myśleć, ponieważ katalog też nie pochodził z tego wieku a układu o symbolice podawanej przez producenta (tu: mm54c90) w nim nie było, ale układów typu cd4*** ma sporo, tylko ja nie wiedziałem który jest najlepszy do spasowania z moją sprawą. A w tej kwestii pytanie
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
noga nr 3 z nogą nr 15 czy (7 z 15 - dla podziału przez 3 to chyba to drugie)
noga 16 +12V
noga 8 masa
noga 14 wejście z czujnika VSS
noga 2 wyjście zegarka
tak to ma wyglądać czy coś jeszcze muszę podpinać czy mylę się z tymi nogami?

[ Dodano: 2006-07-01, 02:32 ]
ok, zmontowałem układzik na bazie podpowiedzi jutro wstawię go do autka i w niedzielę jak z działki od teściów będę wracał przetestuję (o wyniku poinformuję) pod względem wytrzymałości (ktoś napisał, że może być problem z wydajnością prądową układu, zobaczymy ile bierze PCM i czy to wytrzyma, na wszelki wypadek dwa zakupiłem myśląc, że jeden przed PCM-a wstawię a drugi przed licznik, okazało się po analizie obwodu (po fakcie),że wszystko idzie szeregowo czyli czujnik>PCM>licznik; koszt tego rozwiązania 1zł układzik, 0,50zł podstawka, 2,50zł 1m termoskórczki (wykorzystane 10cm), 1 piwo czas montażu (pomijam szukanie kabelków, zmarnowałem godzinę na szukanie 1 kabelka przed PCM-em zamiast zdjąć wtyczkę- dlatego kontynuował będę jutro) i oczywiście nieoceniona pomoc ludzi z tąd.

Waldezk, Procek oraz inni znający się na elektronice byłbym wdzięczny za skomentowanie i powiedzenie, że moja interpretacja wyjść jest dobra lub błędna. :fcp17

[ Dodano: 2006-07-03, 15:34 ]
Testy wypadły pomyślnie i w końcu mogę cieszyć się prawidłową prędkością na liczniku oraz wielkościami spalanego paliwa, jeszcze raz dzięki za pomoc :fcp1 :fcp1 :fcp1 :fcp1
jimielefant jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2015, 22:20   #16
myr123
ford::amateur

Model: Mondeo MK2
Silnik: Zetec 2.0i
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: tego nie było 3krotna prędkość na liczniku MKII

Dzień dobry.
Mam taki sam problem jak jimielefant czyli licznik prędkości pokazuje mi 3krotną prędkość jazdy.
Zrobiłem tak jak jest wyżej opisane na układzie CD4022BE i nic.
Próbowałem dać wyjście do licznika prędkości z nogi 1 i z 2 i nic. Jak z układem to nic nie pokazuje, jak podłącze bezpośrednio to 3 razy większą prędkość pokazuje.
Może trzeba zastosować jakiś kondesator na wyjściu z układu lub jeszcze przed układem żeby licznik się poruszył. Może prędkościomierz dostaje impulsy z scalaka o za słabym natężeniu.

Słabo znam się na elektronice, więc proszę podać jakąś propozycję. Może na jakimś innym scalaku zasilanym na 12V da się zrobić ten dzielnik /3.

Normalnie częstotliwość impulsów z impulsatora przy tej skrzyni biegów powinna być dzielona przez 3 i dopiero wtedy powinna iść do licznika.

Na załączonym rysunku jest napisane jak podłączyłem kabelki do układu
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Liczccczzz.jpg (19.7 KB, 11 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez myr123 ; 07-12-2015 o 22:22
myr123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2015, 22:27   #17
Rafał A.(antek)
FORD|AUTHORIZED

Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07

a skąd nagle 3x impulsów, nie taki VSS?
Stary 08-12-2015, 17:43   #18
myr123

Skrzynie ktoś zmieniał i jest z nowszego modelu i był w niej spalony impusator.
Impulsator w dawnej skrzyni był najprawdopodobniej mechaniczny.
Teraz kupiłem taki sam impulsator jak ten spalony ale daje 3ktrotnie więcej impulsów. Może jeszcze da się liczniki zmienić, tylko znowu nie wiem z jakiego modelu trzeba by je kupić.

Ale wracając do dzielnika częstotliwości to ktoś z elektrody napisał że do 13 nózki powinien być podłączony - bo tak wynika z dokumentacji układu, zrobiłem tak i dalej nic. Jimielefant pisze, że jemu się udał i może się cieszyć prawidłowymi wskazaniami to ciekawe jak on to dokładnie zrobił.
Stary 21-08-2017, 12:24   #19
myr123

Jakby jeszcze ktoś się interesował tematem to zamieszczam działający dzielnik impulsów przez 3 autorstwa pewnego użytkownika elektroda.pl, który potrzebował taki właśnie układ tylko do dzielenia impulsów z alternatora do obrotomierza.
Skorzystałem z następującego schematu i w moim przypadku zadziałał, prędkość i przebieg są pokazywane prawidłowo. Co tylko zauważyłem to raz na czas podczas postoju wskazówka prędkościomierza podskoczy do ok. połowy i opadnie, ale mi to nie przeszkadza. Nie powoduje to też powstania żadnych błędów w komputerze związanych z przekroczeniem maks. prędkości czy żadnych innych. Testowane przez ok. 3 tygodnie.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wielkie dzięki autorowi tego schematu.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania