![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-08-2005
|
własnie rurki gumowej jest tylko kawałeczek, od zaworka biegnie metlowa i gdzieś w okolicach prawie kol. ssącego zmienia się w gumę i po oględzinach wszystko jest oki. Dziwna sprawa z tym zaworkiem, iz aż tak zakłucał prace silnika na jałowym ? Ciekawe czy po założeniu np nowego będzie dobrze i czy nie okaze sie iz silnik dalej nie równo pracuje ?
Sam już nie wiem - jak byłem nie świadom to jeżdziłem z zdjetą rurka i cieszyła mnie równa praca silnika, teraz się zastanawiam co mam zrobic ? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
Ja jeszcze Sławko ten temat podrążę. Bo jakie niby ma to być przewietrzanie skrzyni korbowej skoro tylko jeden zawór jest na to. Moim zdaniem to działa właśnie tak, że podciśnienie w kolektorze zasysa tyle powietrza i oparów ze skrzyni korbowej, ile wynika z różnicy ciśnień. Żeby to mogło być przewietrzanie, musiałaby gdzieś być jeszcze dziura, żeby czyste powietrze mogło być zasysane do skrzyni korbowej. Tylko wtedy to by powstał taki przeciąg, że by pewnie cały olej wyssał :fcp1
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
|
Cytat:
Nie zauwazyłes , ze masz dekiel od zaworów połaczony z filtrem powietrza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tam taka gabka co filtruje powietrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
Cytat:
Jeśli tak jest to tak szczerze mówiąc, jakby tak dobrze pomyśleć to ten zawór odpowietrzania skrzyni korbowej to nic innego jak źródło lewego powietrza zasysanego poza filtrem :fcp1 bo ta gąbeczka to co ona tam najwięcej filtruje? Więc się nie dziwię, że jeśli go ktoś zatkał to mu przestały wolne obroty szaleć. |
|
|
|
|
|
|
#25 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#26 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-08-2005
|
Według mojego mechanika (serwis forda) w/w zawór nie służy przewiatrzaniu silnika, tylko tak jak sama jego nazwa sugeruje odpowietrzaniu skrzyni korbowej.
Powiem szczerze nie posiadam takiej wiedzy jak Slawko, lecz moim skromnym zdaniem w/w zaworek to tylko jest po to ażeby ekolodzy się nie czepiali. Jeżdze juz bez doprowadzenia tego zaworku do kolektora ssącego kilka tygodnji, silniczek ładnie pracuje, nigdzie nie silka olej, filtr powietrza czyściutki więc jak tak zostawiam. Lecz dalej nurtuje mnie pytanko do czego służy ten zawór, bo jeśli Slawko by miał racje to dlaczego nie nazywa sie zawór przewietrzania silnika czy cos takiego ? Teraz to już zgłupiałe i nie wiem komu wierzyć... |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
cały układ nazywa sie : Kontrola emisji-skrzynia korbowa
zawór nazywa sie: zawór regulacyjny ta metalowa puszka w która wetkniety jest zawór: separator-olej |
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|