Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-11-2006, 15:16   #1
rafar
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie Opony zimowe do 2.2 TDCi - indeks ładowności 94

Mam dylemat co do wyboru właściwej opony zimowej do mondeo MKIII 2.2 TDCi kombi.
Fabrycznie mam letnie Conti 205/55/16 94V. Zimówka ma być w tym samym rozmiarze (205/55/16), indeks prędkości nie musi być V (240), wystarczy H (210) lub nawet T (190).
Problem jest z indeksem ładowności. Opony z indeksem 94 są oponami wzmacnianymi i nie dość, że droższe to nigdzie ich nie ma. Pytałem różnych speców, w tym ludzi z Bemo w Poznaniu i w zasadzie nikt mi nie potrafi jednoznacznie powiedzieć czy do ciężkiego i szybkiego turbodiesla jakim jest 2.2 TDCi kombi potrzebny jest indeks ładowności 94 czy wystarczy 91. Jedyne co przemawia za indeksem 94 to duże obciążenie przedniej osi (chyba 70% ciężaru i osiągi samochodu).

Co na to inni użytkownicy 2.2 TDCi kombi i/lub eksperci forda?

Stary 16-11-2006, 08:17   #2
ziutekk

Domyślnie

Ja bym się tym nie przejmował i kupił z indeksem 91, bo tak naprawdę, to kiedy jeździsz z pełnym obciążeniem i to z maksymalnymi prędkościami? W Polsce nie ma z tym problemu, bo drogówka raczej się nie czepia do indeksów, czy rozmiarów, tylko do stanu bieżnika. W Niemczech, czy w Italii rygorystyczniej sprawdzają rodzaj opon jaki masz zamontowany i jeśli nie jest zgodny z tym, co jest napisane w książeczce pojazdu, są poroblemy.
ziutekk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 08:25   #3
rafar

Domyślnie

W książce pojazdu i na różnych stronach z oponami podają w konfiguratorach tylko rozmiar opon, czasami z indeksem prędkości ale bez indeksu ładowności. Tylko na stronie Continentala konfigurator podaje nośność 91. Szukałem właśnie konkretnej informacji wynikającej z jakiś danych technicznych, np. z instrukcji forda itp, które uzasadniałyby indeks 91 lub 94.

Sam już nie wiem, opony z indeksem 91 są wszędzie od ręki, 94 nie ma, trzeba czekać a tu zima za pasem.
Stary 16-11-2006, 09:17   #4
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

O ile cięższy jest MKIII TDCI kombi od MKII? W MKII montuje się 86, więc sądzę, że 94 to jest z grubym zapasem.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 09:33   #5
rafar

Domyślnie

Cytat:
Napisał llechu
O ile cięższy jest MKIII TDCI kombi od MKII? W MKII montuje się 86, więc sądzę, że 94 to jest z grubym zapasem.
Sam indeks nic nie znaczy. Zależy jakie są wymiary opon w MKII a wydaje mi się, że w większości przypadków MKII miał koła 15''.
W MKIII dla opony 205/55/16 standardowy indeks ładowności to 91 (nie wiem jak jest w ST i właśnie 2.2 TDCi, co do którego nikt nic nie wie). Zasada jest taka, że indeks ładowności rośnie wraz ze wzrostem średnicy koła więc w MKII 86 może wystarczyć bo generalnie ten samochód jest lżejszy niż MKIII. MKIII kombi, w dodatku 2.2 TDCi jest ciężki ale ważniejsze jest nierównomierne obciążenie osi (70% na przód jeśli dobrze pamiętam).

Nie zrozumcie mnie źle ale nie chodzi mi o gdybanie i rozstrząsanie różnych modeli - MKII, MKIII, benzyna vs. diesel itd, itp. Chciałbym usłyszeć jakieś konkrety jeśli ktoś je zna i może powołać się na sensowne źródło typu "serwis taki powiedział to i to", "w takiej i takiej instrukcji jest napisane, że to i tamto" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Z góry dzięki.
Stary 16-11-2006, 10:17   #6
llechu

Domyślnie

No to może sam zadzwoń do paru serwisów i potem się podziel informacjami jakie usłyszysz. Najlepiej do jakiegoś ASO, które jest wysoko w naszym rankingu lub do renomowanego serwisu oponiarskiego.
Stary 16-11-2006, 10:32   #7
rafar

Domyślnie

Już dzwoniłem, rozmawiałem z kilkoma osobami z Bemo i Auto-Watinu. Na początku była zawsze konsternacja, potem co osoba to inne zdanie ale żadnych konkretów. Wypełniłem nawet formularz na stronie forda ale jeszcze nie odpisali. Spróbuję jeszcze w jakimś ASO w Warszawie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oponiarze też mieli różne zdanie ale nikt nie umiał uzasadnić sensownie swojej opinii.
Stary 16-11-2006, 11:15   #8
Bauma

Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
Domyślnie

ja mam 91W
indkes 90-600kg a 95-690kg jakos super duzych roznic w takim razie pomiedzy 94 a 91 nie przewiduje a co za tym idzie przy spokojnej jezdzie bez przeladowan spokojnie mozna smigac lecz wszystko do czasu gdyz jesli przyjdzie co do czego np odpukac wypadek wtedy mozna miec problemy gdyz trzbe stosowac opony "dedykowane" czyli wszystkie indeksy musza byc spelnione.....
Cytat:
Napisał rafar
(70% na przód jeśli dobrze pamiętam).
masz dostep do takich danych???bo sam bym z checia to skorygowal..... kiedys w jakiejs gazetce widzialem MK3 z rozkladem 53%/47%...
Stary 16-11-2006, 11:25   #9
llechu

Domyślnie

Kurde, a może do jakiegoś PZMotu zadzwoń skoro w instrukcji nie jest napisane. W przypadku jakiejś kolizji przyjeżdża czasem ekspert z PZMotu i bada przyczyny. Oni na 100% powinni wiedzieć jakie gumy są przewidziane przez producenta.
Stary 16-11-2006, 11:34   #10
rafar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
ja mam 91W
indkes 90-600kg a 95-690kg jakos super duzych roznic w takim razie pomiedzy 94 a 91 nie przewiduje a co za tym idzie przy spokojnej jezdzie bez przeladowan spokojnie mozna smigac lecz wszystko do czasu gdyz jesli przyjdzie co do czego np odpukac wypadek wtedy mozna miec problemy gdyz trzbe stosowac opony "dedykowane" czyli wszystkie indeksy musza byc spelnione.....
Też właśnie o tym kiedyś słyszałem, że mogą być problemy np. z odzyskaniem ubezpieczenia. Problem w tym, że nigdzie nie jest napisałem czarno na białym jaki właściwie indeks powinien być. Zacząłem się zastanawiać jak zobaczyłem 94V na letnich fabrycznych oponach (Conti Premium Contact).

Cytat:
Napisał Bauma
Cytat:
Napisał rafar
(70% na przód jeśli dobrze pamiętam).
masz dostep do takich danych???bo sam bym z checia to skorygowal..... kiedys w jakiejs gazetce widzialem MK3 z rozkladem 53%/47%...
Dane z tego artykułu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (dziennikarze z GW zawsze ważą testowane samochody).
Przegiąłem trochę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dla sedana w wersji Titanium X z silnikiem 2.2 TDCi jest 63%/37%. Dla kombi pewnie nie będzie większej różnicy. W benzynowym pewnie będzie korzystniejszy rozkład.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania