Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-11-2006, 11:20   #21
Robberto32
ford::average

Domyślnie

Czyli jak odlaczymy tylko pompe paliwa to efekt bedzie podobny i samochod zupelnie spokojnie bedzie zwalnial ?

Robberto32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2006, 11:30   #22
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Jeśli przy tym zamkniesz przepustnicę to tak powinno być. Pamiętaj, że ECU zbiera sygnał także z czujnika położenia przepustnicy. Jak jest nawet lekko otwarta to ECU nie odcina paliwa i nie otwiera zaworu bocznikowego (krokowca), i takie wyłączenie pompy może się skończyć lekkim nieporozumieniem (podobnie jak w sytuacji kiedy ci się skończy paliwo w baku).

PS. A powiem szczerze, że w TD nowej generacji to to wszystko musi być jeszcze 5x bardziej skomplikowane. Bo turbina, bo pompa ciśnieniowa, bo precyzyjne wtryskiwacze. I szczerze mówiąc w TDCI bym chyba nie polecał odcinania zasilania pompy paliwa w czasie jazdy. W TDDI też bardzo zdrowe dla układu zasilającego to nie będzie.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2006, 15:23   #23
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie

Cytat:
Napisał llechu
Silnik krokowy od wolnych obrotów, po wyłączeniu kluczykiem zapłonu, zamyka się całkowicie. Nie ma zatem dopływu powietrza do silnika (poza tym co wleci przez szparę zamkniętej przepustnicy). Nie pracują wtedy żadne czujniki, regulatory podciśnienia i temu podobne historie. Dlatego silnik hamuje wtedy bardzo gwałtownie i wydaje się, że nierównomiernie. W przypadku hamowania silnikiem, krokowiec podaje trochę powietrza do kolektora, ale wtryski nie podają paliwa. W takim przypadku sobie po prostu przez silnik przelatuje czyste powietrze z nieco większą swobodą. Nie powinien łykać paliwa.
llechu, no niestety ale zgodzic sie z toba nie moge, nie jest mozliwe zeby silnik pracowal na powietrzu, musi byc chociaz troche paliwa aby spalanie bylo podtrzymane, jezeli odetniesz paliwo silnik zacznie szarpac i gwaltownie hamowac a to ze czujniki dzialaja nie ma nic do rzeczy. Prosty przyklad: jedziesz i braklo Ci paliwa, silnik szarpie i gwaltownie hamuje i nic nie pomoze czy masz wcisniety gaz czy go puscisz i ze zaplon jest nadal wlaczony. Bez paliwa silnik gasnie. Idac dalej wedlug Twojej teori ze silnik kreci sie tylko poruszany ruchem kol, dajac gazu musial by znowu zapalic wiec by szarpnal, tak samo hamujac silnikiem wyrzucasz na luz, znow by musial zapalic i szarpnac a silnik przeciez plynnie utrzymuje obroty. Reasumujac: Silnik pobiera minimalne ilosci paliwa potrzebne do podtrzymania spalania, mniejsze niz podczas pracy na luzie, bo nie musza one utrzymywac silnika na pewnych obrotach to robia krecace sie kola, silnik podtrzymuje tylko spalanie. Co innego na luzie musi brac wiecej paliwa aby silnik utrzymac w ruchu gdyz nic innego go wtedy nie napedza.
Stary 21-11-2006, 15:47   #24
llechu

Domyślnie

Cytat:
Napisał 1olek
hamujac silnikiem wyrzucasz na luz
No a według mnie hamowanie silnikiem to jednak nie polega na tym. Chyba, że coś za bardzo zamotałeś i nie zrozumiałem.
Stary 21-11-2006, 15:49   #25
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie

Cytat:
Napisał llechu
No a według mnie hamowanie silnikiem to jednak nie polega na tym. Chyba, że coś za bardzo zamotałeś i nie zrozumiałem.
pewnie ze nie, chodzilo mi o to: jedziesz hamujac silnikiem i np. w tym czasie wyrzucasz na luz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 21-11-2006, 16:25   #26
trafal
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCI: 115/153 PH
Rocznik: 2002
Domyślnie

Według mojej znajomośći hamując silnikiem w miare nowoczesnych samochodach nie jest doprowadzane paliwo - energia jest odbierana z kół jak już wcześniej wspomniał jeden z kolegów i sinik wówczas napewno nie zgaśnie. Czy ktoś moze podac jak można skalibrowac kompa w mondeo ?

http://www.motostat.pl/user_images/25125/icon1.png
trafal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-11-2006, 18:36   #27
llechu

Domyślnie

1olek, już wcześniej Bauma napisał, czy ktoś inny, nieważne, że po zejściu obrotów poniżej pewnej granicy, ECU zaczyna podawać paliwo. Tak samo jak wysprzęglisz - obroty również zejdą poniżej 1000 i wtedy ECU zaczyna podawać paliwo. Dlatego nigdy do zera nie zahamujesz silnikiem.
Tak BTW. dzisiaj wracając z pracy zaeksperymentowałem i przy około 2000obr wyłączyłem zapłon na 3 biegu. Silnik zaczął hamować ale wcale nie było żadnego szarpania ani innych apokaliptycznych objawów. Potem jeszcze raz powtórzyłem eksperyment - przy 3 tysiącach na 3-ce puściłem gaz. Zaczęło się hamowanie silnikiem. Wyłączyłem zapłon. Hamowanie stało się nieco silniejsze, ale nie, żeby jakieś szarpnięcie, czy coś takiego. Po lekkim uchyleniu przepustnicy hamował tak samo jak przed wyłączeniem zapłonu. Nie opowiadajcie więc, że bez paliwa silnik się nie kręci.
Aha - żeby nie było, że mam blosa i inaczej to w związku z tym wygląda - testy były robione na benzynie.
Stary 24-11-2006, 00:32   #28
JAREK G

Domyślnie

O ile mi dobrze wiadomo w TDCi (w benzynie jest troszeczkę inaczej) paliwo podawane jest gdy obroty spadną poniżej 1500, powyżej tych obrotów przy hamowaniu silnikiem paliwo jest całkowicie odcięte. Wszystkim niedowiarką radzę pojeżdzić przez jedno tankowanie hamując silnikiem zobaczą że zużycie paliwa spadnie okolo 1-1,5l /100km :fcp3
JAREK G jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2007, 11:05   #29
mcmacpl

Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
Cytat:
Napisał 1olek
Czyli silnik pracuje na powietrzu ? Dobry żart
z moich informacji wynika iz to nie jest zart. w nowoczesnych silnikach po prostu hamujac silnikiem odcinane jest paliwo....
Tak było nawet w tak "nowoczesnych" samochodach jak gaźnikowy polonez.
mcmacpl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-01-2007, 11:21   #30
mf9

Imię: Marcin
Model: mondeo
Silnik: 1.6
Rocznik: 1995
Domyślnie

Przy hamowaniu silnikiem, jest odcinany dopływ paliwa, oczywiście do pewnych obrotów( tak żeby nie zadławić silnika, i na mój gust są to obroty biegu jałowego). Silnik spręża w cylindrach tylko powietrze, zapłon działa dzięki czemu jak wciśniemy sprzęgło silnik nie zgaśnie.
mf9 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania