Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2007, 08:28   #21
piotr-kaczor
ford::average

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 LPG+Pb
Rocznik: 1997
Domyślnie

ocznik

u mnie trzęsło kierownicą podczas hamowania, lekkie wciśniecie pedała - mocniej drżała, mocniejsze wsiśnięcie - mniej drżała kierownica. Przetoczyłem tarcze, wyczyściłem styk piasty z tarczą i na razie ok, a chyba też mi jednak trzęsło kierownicą w czasie jazdy tak od 120km/h, ale teraz nie czuję aby były jakieś drgania. Ale jeszcze podejrzewam że prawa piasta jest trochę krzywa i to ona krzywi mi tarczę, ale to będę wiedział dzisiaj albo jutro, jak sprawdzę to u kumpla czujnikiem mikrometrycznym. Może masz nie wyważone koła ?????[/b]

Piotr (EZD - Zduńska Wola)
Ford Mondeo = stworzony by cieszyć - ale mechaników ???!!!
piotr-kaczor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2007, 12:29   #22
ocznik
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie

wlasnie ok kol zaczne jutro, tarcze tez sie szykuja do wymiany, ale jeszcze z 10k km bym na nich zrobil. jak bedzie trzeba bedzie wymiana teraz
ocznik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2007, 14:19   #23
ZlyStefan
ford::beginner

Domyślnie

Nie wiem czy kogoś to zainteresuje, ale miałem dość podobny problem. Otóż przy prędkościach powyżej 60 km/h nawet przy lekkim hamowaniu trzęsła się kierownica, pedał hamulca i cały kokpit. Objawy nasilały się przy hamowaniu przed zakrętami i zjeżdżaniu z góry. Podczas wymiany sprzęgła poprosiłem mechanika, żeby to sprawdził. Przejechałem się z nim i okazało się, że ABS nie działa, choć nie świeciła żadna kontrolka! Ponoć zużyta była tuleja(?) obudowy(?) pompy ABS, przez co pompa nie chciała zaskoczyć. Mimo że nie wiem jaki wpływ miał ABS na lekkie hamowanie, to jednak na razie pomaga.
ZlyStefan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2007, 22:33   #24
ocznik
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie

u mnie abs dziala dobrze, przy hamowaniu nie ma zbytnio drgan, popjawiaja sie przy zwyklej jezdzie w przedziale 120-140 km/h, powyzej tej predkosci ustaja
ocznik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-07-2007, 23:59   #25
piotr-kaczor
ford::average

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 LPG+Pb
Domyślnie

a tak się jeszcze dopytam, na razie po przetoczeniu tarcz mam spokój z drganiami kierownicy, ale czy powinienem także wymienić klocki hamulcowe, stare są jeszcze w "normie" poprzedni właściciel chyba przełożył klocki od innego mkII, bo zauważyłem że jeden albo dwa klocki są innej firmy.

Piotr (EZD - Zduńska Wola)
Ford Mondeo = stworzony by cieszyć - ale mechaników ???!!!
piotr-kaczor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2007, 00:01   #26
norbi333
ford::professional

Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
Domyślnie

Teoretycznie warto,ale jak są dobre to nie wiem czy sens.Ja klocki zostawiłem stare :fcp2
Stary 05-11-2007, 00:11   #27
czekoladowymis

Model: mondeło mk2
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: sierpień 1997
Domyślnie

no to ja opisze swoj problem

mam bicie na kierownicy tak jak kolega wyżej pisał powyżej 100 km/h bicie staje sie denerwojace przy chamowaniu tez bije (wygląda tak jakby kierownica sie kreciła po kilka cm w prawo i lewo). wymieniłem juz tarcze, łożyska, piastebo była zjechana przez łożysko, tulejki końcówki drązków stabilizatory jeden amortyzator - kilka razy poluzowała mi sie w nim śroba niewiem czemu-

w tej chwili dochodzi jeszcze że mi lata po drodze tzn nie zawsze ale ma takie zrywy gdy np przyspieszam to zaczyna mi ściągać go w prawo - ledwie zauważalne.

dziwnie sie zachowuje przy ruszaniu skrecając w prawo tzn czuć wtedy iż bije koło tak jakby podskakiwało - wydaje sie iż prawe.Przy skrecaniu od czasu do czasu coś jakby piszczało miałczało.

czy ktoś może podpowiedzieć na co zwrocić jeszcze uwage bo mam zamiar wymienić spręrzyny -lewa jest ułamana i sprzegło. Chciałbym już wszystko wymienić bo zaczynam mieć dość - wcześniej miałem fiaciora 125 p 28 letniego i wiecej nim jeździłem niż lezałem pod nim (gdyby sie nie złamał to bym nadal nim jeździł) a tu wręcz przeciwnie kupiłem w maju i 5 razy już przynim grzebałem. opony mam nowe wyważone - zbiezność ustawiana ale niewiem jak koeś mi sie troche nie podobał co ustawiał jais taki niezorganizowany był i roztrzepany
czekoladowymis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-11-2007, 11:47   #28
Bartolo

Model: mondeo
Silnik: 1.8TD
Domyślnie

Amortyzatory powinieneś wymienić parami:tak z jednej jak i z drugiej strony(Podskakiwanie koła- przy nie wymienionym amortyzatorze). Jeżeli zaś chodzi o lekkiej ściąganie przy przyśpieszaniu to się nie przejmuj bo jest to pewnie spowodowane troche gorszymi właściwościami tocznymi jednego z kół i jest dopuszczalne. Gorzej gdyby ściągało podczas hamowania
Bartolo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2007, 15:33   #29
tomekr

Domyślnie

Miałem taki sam problem drgania od zakresu 120-140 i cuż kombinowalem a to zawieszenie to amortyzatory , mechanicy stwierdzili ze sa ok kolumn. kier. wsjo ok wtedy załaczyla mi sie pamieć mialem taki problem kiedyś w nexi ... i co zrobiłem wymieniłem na nowe opony , doważyłem na osi był problem nie ma problemu :fcp2 a te stare wygladały na ok oponiarz powiedział mi przed wymianą że mam za dużo kasy , :fcp12
widocznie były prawie dobre !!!! pozdrawiam.......
tomekr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-11-2007, 16:32   #30
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Ja jeszcze miałem tak, że felga była jakaś felerna. Przy 120-130km/h drgawki. Pojechałem do oponiarza, wyważył idealnie, po założeniu na samochód to samo. Kazałem przełożyć felgę z zapasu i jak ręką odjął. Teraz ta zła jeździ w bagażniku za karę :-)
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania