![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
|
Witam!
Mam kolejny problem z moim focusem. Z silnika wycieka olej, z tyłu (od strony kabiny), z okolic pokrywy silnika. Wymieniłem uszczelkę pod głowicą, mechanik stwierdził, że była w porządku, ale przy uszczelce właśnie widoczny był wyciek. Niestety po wymianie uszczelki wyciek nie ustal. Na szczęście, oleju ubywa bardzo powoli, kilka kropel przez noc, ale boje się, że będzie gorzej. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem, co jeszcze mogę sprawdzić, ewentualnie wymienić żeby wyciek ustał? Pozdrawiam, Marek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI 115PS
Rocznik: 2003
|
mechanik jak wymieniał uszczelkę dał głowicę do planowania ??
Może głowica jest pęknięta i dlatego cieknie ??
|
|
|
#3 |
|
|
Na czym polega planowanie? Rozumiem, że pomaga potwierdzić lub wykluczyć pęknięcie głowicy... Teraz pytanie, ile ewentualnie może kosztować głowica?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 21-11-2007
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDCI 115PS
Rocznik: 2003
|
planowanie głowicy polega na zeszlifowaniu na specjalnej szlifierce części która przylega do uszczelki. Głowica przy każdym demontażu czy montażu wygina sie wygięcia te nie są widziane gołym okiem. Często w przypadkach mechanicy nie dają do planowania głowicy i wymiana uszczelki nie przynosi rezultatów. Nie dawno robiliśmy auto moim zdziwieniu auto było z pękniętą głowicą. Co do szczelności to są specjalne warsztaty które sprawdzają ciśnieniowo bloki ale na głowicy powinno być widoczne pęknięcie gołym okiem lub takie malutkie że pod wpływem dokręcania się wygina.
|
|
|
#5 |
|
|
W całej mojej "rozległej" wiedzy technicznej pomyliłem uszczelki ;-). Spojrzałem przed chwilą na fakturę i widzę, że została wymieniona uszczelka pod pokrywa zaworową, nie pod głowicą. Coś mi nie pasowało, bo przecież uszczelka pod głowicą jest niżej, a olej leci, mniej więcej, na wysokości czujnika prędkości wałka rozrządu. I tak sobie pomyślałem jak jest zamontowany ten czujnik, jest tam jakaś uszczelka? Może w tej okolicy są inne miejsca podatne na przecieki?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-03-2008
|
Proszę o pomoc. Dzisiaj zauwazylam wyciek oleju ( nie wiem dokładnie jak fachowo nazywa sie to miejsce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wybaczcie kobiecie. Mianowicie widze olej na części łączącej wlew oleju , filtr powietrza i turbiny.
Mam juz dość....bo co chwila cos sie dzieje w tym aucie !!! Ostatnio przeszlam wymiane całej głowicy na nową ( + rozrzad, uszczelki itd ). Napiszcie co to moze byc... |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Ja miałem wyciek w silniku benzynowym. U mnie winny był jeden uszczelniacz zaworu... niestety w takim przypadku byłem zmuszony wymienić wszystkie uszczelniacze oraz uszczelki odsłonięte podczas demontażu silnika. Roboty warsztat miał masę i niemało to kosztowało. Poraz pierwszy spotkałem się z czymś takim... pech czy co?
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 20-03-2008
|
mysle ze u mnie to nie zawory...bo cała kompletna głowica była wymieniana na nową !... chyba ze mechanik sobie podmienil jakas uszczelkę i dal stara ???? Nie chce mi sie w to wierzyc...bo naprawialam auto w zakładzie polecanym szeroko na forum !
Dzis pojade tam...moze cos powiedza ( jestem tam czestym gościem....niestety Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|