Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-06-2008, 18:59   #51
pepero
ford::average

Model: Sharan, GALAXY TITANIUM
Silnik: 1.9 TDI 115KM, AUY, TDCI 163KM
Rocznik: 2001, 2011
Domyślnie Re: komputer pokładowy

Witam, no i tym razem walczę z komputerem pokładowym. Podłączyłem wszystko według opisu "stefano" ale niestety licznik nieprzyjmuje mi kodu 08 i teraz niewiem czy znowu rozbierac wszystko czy też coś żle koduję.

z góry dzięki za wszelką pomoc

No i prośba nieaktualna, okazało się że licznik jest bez fis i nici z komputera. Przynajmniej tempomat założyłem. Czy orientuje się ktoś gdzie w okolicach Rzeszowa zrobię adaptację licznika i jaki jest to ewentualnie koszt.

pepero jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2008, 16:18   #52
danielp
ford::advanced

Model: Sharan MK2
Silnik: 1,9 TDI AUY
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał pepero
Przynajmniej tempomat założyłem.
Opisz proszę procedurę zakładania tempomatu. Maiłes już instalację czy ciągnąłeś nowe kable? W które piny kostki komputera się wpiołeś. 12V z bezpiecznika czy z innego miejsca?
U mnie skończyło się na odwrót, aktywowałem komputer ale nie działa mi tempomat. Zanim zrobie kolejne podejście chciałbym upewnić się, że informacje które posiadam są zgodne z prawdą.

Wcale nie masz FISa? Nawet 1/2? Są takie wersje?
danielp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2008, 18:56   #53
pepero

Okazuje się że nie ma fisa, albo żle patrzę. Mam taki licznik jak poniżej, w vag pisze że model V42. Co do tempomatu, miałem oryginalną wtyczkę z końcówkami kabli które przedłużyłem, co do napięcia +12 to niechciało mi się rozbierac skrzynki bezpieczników więc wlutowałem się w zasilanie (po kluczyku) zdaje się wentylatora bo był nalbliżej oddzielną kostę z bezpiecznikiem z której dalej podałem napięcie na tempomat. Może nieprofesionalnie, ale szybko i mam oddzielny bezpiecznik. Do podłączenia w ecu samochodu korzystałem z tej strony
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
a także z opisu poniżej. Tylko nie wzoruj się na rysunku wtyczki i schemacie nad nią. Umnie było inaczej, numerki gniazd masz na wtyczkach, wprawdzie malutkie ale idzie odczytac. No i oczywiście kodowanie w vag, kod masz na schemacie. Do przeciągnięcia kabla użyłem linki do przeciągania przewodów elektrycznych w instalacji domowej. No i to by było na tyle.
Powodzenia
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg licznik.jpg (8.9 KB, 1089 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg temp_yarid_vw.jpg (79.6 KB, 1095 wyświetleń)
Stary 13-06-2008, 21:14   #54
danielp

Kurcze nie zwróciłem dokładnie uwagi na wtyczkę co prawda widziałem numerki na niej ale były tak małe, że kiepsko było widać więc zaufałem rysunkowi. Powiedz mi czy dobrze rozumiem, że numeracja wtyczki nie jest taka jak na rysunku, czyli od dołu 6...24, 25...43, 44...62?

ja się wpiołem do 9 pinu w dolnym rzędzie czyli 14 i do pierwszych trzech w 3 rzędzie czyli 44,45,46, czy tak jest źle?

No i połączenie:

2 >45
3 >44
4 >14
5 >46
7 >14

Czy wszystko dobrze rozumiem?
Stary 13-06-2008, 23:48   #55
pepero

Też miałem wpiąc tak jak, na rysunku ale nauczony doświadczeniem postanowiłem posprawdzac. Gniazda 44,45,46 u mnie były w białej wtyczce od wewnętrznej strony. Zresztą na tej stronie co podałem masz rysunek jak to wygląda w tdi
http://www.sgaf.de/album_mod/upload/f6f ... 70e5c6.jpg
Numerację gniazd masz dobrą, tylko dokładnie przyjrzyj się numerkom na wtyczkach, wiem że mało widac ale jeśli pod odpowiednim kątem puścisz światło to zobaczysz.

pozdrawiam
Stary 14-06-2008, 00:03   #56
danielp

Mam wpięte tak jak na zdjęciu z linka, czyli zgadza się z rysunkiem powyzej. Oczywiście rysunek przedstawia wtyczkę od strony przewodów. 44 pin jest na białej kostce pierwszy w rzędzie wewnętrznym, a 14 pin jest dziewiąty w rzędzie zewnętrznym kostki czarnej. Jak tylko znajdę chwilę to rozbiorę wtyczkę ze szkłem powiększającym i dokładne sprawdzę numerację pinów.
Stary 14-06-2008, 12:31   #57
pepero

Zapomniałem o najważniejszym u mnie nie było pinu 8 (ten na który podaje się napięcie na tym schemacie) we wtyczce tempomatu tylko 6 i 7. Chyba to jest zależne jaką manetkę się posiada. Na tej stronie co podałem jest napisane że +12 należy podac własnie na gniazdo 6, tym bardziej że u mnie kolor przewodów we wtyczce tempomatu na 7 i 4 był taki sam.
Stary 15-06-2008, 09:08   #58
Stefano
ford::expert

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS

Cytat:
Napisał pepero
Witam, no i tym razem walczę z komputerem pokładowym. Podłączyłem wszystko według opisu "stefano" ale niestety licznik nieprzyjmuje mi kodu 08 i teraz niewiem czy znowu rozbierac wszystko czy też coś żle koduję.

z góry dzięki za wszelką pomoc

No i prośba nieaktualna, okazało się że licznik jest bez fis i nici z komputera. Przynajmniej tempomat założyłem. Czy orientuje się ktoś gdzie w okolicach Rzeszowa zrobię adaptację licznika i jaki jest to ewentualnie koszt.
Jedź do Darka firma "SZIK" w Tyczynie to tylko niespełna 10 km od Rzeszowa, to sprytny gość i parę minut będziesz miał wszystko zakodowane i adoptowane.
tu masz link do ich stronki, mozesz wczesniej do niego zadwonić, zapytać i sie umówić:

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Napisz do mnie na pw, to dam ci do niego tel. na komórkę

Pozdr.
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-04-2009, 17:35   #59
RafałB

Model: S-max Titanium S 163KM (na razie)
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: komputer pokładowy

Galaxy jak zwykle mnie zaskoczył.Mam 1/2 FIS było lux,dziś po pracy wsiadam i widze przygaszoną lewą strone komputera....co teraz z tym zrobić?Idzie jakoś to naprawić czy trzeba zmienić ekran czy cały licznik?JAk już licznik to moge wsadzić zamiast 1/2 pełny FIS i bedzie działał odrazu bez problemu???
Stary 04-04-2009, 19:01   #60
Stefano

Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Domyślnie Odp: komputer pokładowy

Cytat:
Napisał RafałB Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Galaxy jak zwykle mnie zaskoczył.Mam 1/2 FIS było lux,dziś po pracy wsiadam i widze przygaszoną lewą strone komputera....co teraz z tym zrobić?Idzie jakoś to naprawić czy trzeba zmienić ekran czy cały licznik?JAk już licznik to moge wsadzić zamiast 1/2 pełny FIS i bedzie działał odrazu bez problemu???
Będą problemy przy zmianie licznika, a to takie że kluczyki nie będą pasować do twojego nowego immobilazera, trzeba zczytać stary kod licznika i spróbować dopasować do nowego, a to nie zawsze wychodzi, a jak nie to zostać przy nowym, ale trzeba kupić nowe pastylki do kluczyka i pózniej ich adoptować do nowego IMMO.
Brak jednej strony na wyswietlaczu FIS jest spowodowane kiepskim kontaktem na tasmie połączeniowej w liczniku.
Pozdr.

Ostatnio edytowane przez Stefano ; 04-04-2009 o 19:05
Stefano jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania