Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-08-2008, 11:56   #1
cichy79
ford::amateur

Model: mondeo mk1
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1994
Domyślnie Centralny działa a alarm nie!!!

Witam wszystkich. Na wstępie napisze, że cała sytuacja wygląda tak. Kupiłem Mondeo MK1 i dostałem 2 kluczyki (czerwony i czarny). Są to zwykłe kluczyki, bez pilota. Nie dostałem też żadnego pilota. Centralny nie działał nawet z kluczyka. Pojechałem do elektryka i mi zrobił jakoś ten centralny i dział z kluczyka ale ja bym chciał z pilota bo wygodniej.Tylko,że nie chce jechać juz do elektryka bo za drogo mnie to wyniesie. Mam za to jakis centralny zamek kompletny kupiony na allegro i teraz moje pytanie wyglada tak... czy ktoś wie czy da sie wykorzystać centralke z uniwersalnego centralnego do tego oryginalnego centralnego aby on dzialal z pilota? Moze centralke pod mastera podłączyć jakoś czy cos w tym stylu? Czy ktos wie jak sprawdzic czy w tym aucie co ja mam byl kiedys alarm, czy byl z pilota, oraz jakie jeszcze ciekawe rzeczy mialo (badz cały czas ma ale o tym nie wiem :fcp1 ) w sobie to auto?

Aha i jeszcze cos... :fcp1 jak byłem u tego elektryka to mi pokazał, ze na skrzynce bezpiecznikow pod kierownica jest chyba jakas centralka od centralnego. Ja znalazłem za schowkiem jakas centralke. Więc co to jest i jak to działa oraz do czego służy?Jak pilot wydaje jakis sygnal to co go odbiera i co sie z tym dalej dzieje? Bardzo prosze łopatologicznie mi to wytłumaczyć jesli ktoś umie a bede bardzo wdzięczny

cichy79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2008, 08:58   #2
mgalazka

Domyślnie Re: Ford Mondeo [MK1] Centralny działa a alarm nie!!!

Jak kupisz alarm albo jak masz założony spojrzysz w instrukcję to tam zobaczysz gdzie podłączyć centralkę od zamka centralnego do alarmu.
mgalazka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-08-2008, 10:41   #3
Daniel1979
ford::beginner

Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.0 163KM
Rocznik: 2011

Witam.

Centralkę od centralnego masz za schowkiem po stronie pasażera.
Polecam lekturę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i wszystko będzie wiadomo.

Sam sobie zakładałem alarm, więc jak coś to służę pomocą.

Pozdrawiam.
Stary 07-08-2008, 11:23   #4
cichy79

na wstępie to dzięki za szybki odzew :fcp1 bardzo mi miło z tego powodu. A teraz pisze o co mi dokładnie chodzi... Chciałbym sprawdzić co mam w aucie bo słyszałem, że czasem są jakieś bajery typu domykanie szyb czy też coś innego... Jak będę już wiedział co mam w aucie to wtedy zadecyduje co będę chciał zrobić (czy tylko podłączyć centralkę od uniwersalnego centralnego zamka i nie mieć nawet alarmu czy naprawiać to co jest w aucie). Ale czy tak czy tak chciałbym wiedzieć jak mam podłączyć uniwersalną centralkę od centralnego zamka, który jest oryginalnie w mondku...? Jaki kabel dochodzący do siłownika jest odpowiedzialny za co oraz czy wystarczy podłączyć tylko pod jeden siłownik czy gdzieś indziej
Stary 07-08-2008, 12:27   #5
Daniel1979
ford::beginner

Model: Galaxy MK2
Silnik: 2.0 163KM
Rocznik: 2011

Co pisze na twojej centralce?

CL- central lock (centralny zamek)
DL- double lock (podwójne ryglowanie)
RC- pilot na podczerwień
IS - (Internal Scaning) wewnętrzne czujniki ruchu
AS - to alarm system

Ten sterownik centralnego zamka co masz musisz podłączyć pod kostkę C451a Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. w swojej centralce, a nie pod siłownik.
Daj jakiegoś linka do Twojego sterownika

Domykanie musisz sobie sam założyć . Napewno fabrycznie nie było.
A co do innych "bajerów" to sam musisz dojść do tego co ktoś założył. Po VIn'ie dużo się nie dowiesz.
Stary 07-08-2008, 13:27   #6
cichy79

Domyślnie

Na mojej centralce na 99% nie ma IS a reszta jest (teraz nie mogę sprawdzić ale jak wróce do domu to zobacze i jutro napisze dokładnie)

Czyli teraz wystarczy tylko, ze sprawdzę, który przewód jest odpowiedzialny za otwieranie i zamykanie drzwi w tej mojej uniwersalnej cenralce, podłącze tak jak tutaj jest rozrysowane i będzie mi centralny działał z pilota?

Dane, które mi się pokazały po rozkodowaniu numeru nadwozia z dowodu rejestracyjnego:

KRAJ POCHODZENIA NIEMCY
PRODUCENT FORD WERKE AKTIENGESELLSCHAFT, KOLONIA GERMANY
TYP NADWOZIA 5 DOOR SALOON
WARTOSC STALA CONSTANT
POCHODZENIE PODZESPOŁÓW COLOGNE, GERMANY (OWN ASSEMBLY)
MIEJSCE MONTAŻU HALEWOOD, GENK, SAN BERNARDO
MODEL TAURUS, CORTINA, SIERRA, MONDEO, COUGAR
TAK SAMO JAK DLA POZYCJI TYP NADWOZIA 5 DOOR SALOON
ROK / MIESIźC (RRRR/MM) PRODUKCJI 1994/10
NUMER SERYJNY KOLEJNY NUMER PRODUKCYJNY
NUMER SERYJNY SILNIKA KOLEJNY NUMER PRODUKCYJNY

to co mam napisane na tej centralce to dokładnie to: CONTR ASY-R/CONTR LK & ALARM SYS MN CL DL RC

Ostatnio edytowane przez Marek ; 30-05-2011 o 21:10
Stary 30-05-2011, 20:32   #7
jawa24

Imię: Marek
Model: Audi 80
Silnik: 1,9 tdi
Domyślnie Odp: Ford Mondeo [MK1] Centralny działa a alarm nie!!!

a jak wygląda oryginalny alarm od mondeo 94, bo ja posiadam jakiś ale działa tylko alarm a centralny z pilota nie działa jest to czarne pudełko o wymiarach 10/15 bez żadnych napisów pomocy
jawa24 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania