Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-09-2008, 07:14   #1
air1234
ford::amateur

Imię: Piotr
Model: mondeo
Silnik: TDCI
Rocznik: 2002
Domyślnie Panel klimatroniku nic nie wyswietla i nie działa

Witam, mam pewien problem z owym panelem, po prostu ten panel pewnego dnia przestał działać, nic nie wyświetla, nie mogę zmienić temperatury, włączyć wentylatora itd, po prostu nic nie działa. Co ciekawe to klimatyzacja działa ale bez nawiewu, tj jak jadę jakieś 70 lub więcej to w kabinie z nawiewów czuć jak wylatuje wyraźnie schłodzone powietrze. Proszę o pomoc bo już mam dość takiej jazdy. Sprawdziłem kilka bezpieczników ale.. większość jest nieopisana... Proszę o pomoc

air1234 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2008, 10:04   #2
Jakub
ford::professional

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020
Domyślnie Re: [MK3] Panel klimatroniku nic nie wyswietla i nie działa

Być może wysunęła się z tylu panela wtyczka ? Obawiam się że bez wyciągnięcia panela się nie da zdiagnozować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2008, 18:41   #3
Wujo
ford::average

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.5V6
Rocznik: 2003

Wtyczki są 2 - biała i czarna i jest raczej nie możliwe żeby same się wysunęły - mają dociskające zawleczki i jeśli nikt tam wcześniej nie grzebał to same nie mają prawa się poluzować. Niestety bardziej prawdopodobne że poprostu padła ci elektronika w panelu jeśli sprawdziłeś bezpieczniki.
Wujo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-09-2008, 22:35   #4
Jarek_Onet
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2012

Za zasilanie klimatyzacji i układów związanych z nią w tym panelu klimatronika w zależności od wyposażenia odpowiadają następujące bezpieczniki: F6, F7, F9, F31, F65, F76, F81, F82, F93. Sprawdź te bezpieczniki czy do nich dochodzi napięcie i oczywiście czy za nimi (po stronie odbiorczej jest. Sprawdzenia dokonaj przy włączonej stacyjce.

Bezpieczniki które bezpośrednio odpowiadają za zasilanie panela klimatronika to:
F7 zasilanie stałe 12V
F65 zasilanie stałe 12V
F76 zasilanie 12V po włączeniu wentylatora dmuchawy
F81 zasilanie 12V po włączeniu stacyjki
Stary 26-06-2011, 17:16   #5
milka.koja1

Model: Mondeo
Silnik: diesel
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: [MK3] Panel klimatroniku nic nie wyswietla i nie działa

Witam! Jestem posiadaczem mondeo 2000 rok od tygodnia zmagałem się z takim samym problemem, panel climatronic z białą ikonką raptownie przestał działać,zero reakcji działało tylko podświetlenie.Czytałem wszystkie możliwe podpowiedzi na forum,no i wyglądało na to,że padł panel sterowania,znalazłem na allegro nowy,zanim po niego pojechałem rozebrałem całą konsolę,żeby na miejscu tylko podpiąć się pod kostkę i okazało się,że dalej nic...czyli panel był ok. Wreszcie ktoś mądry na tym forum napisał żeby sprawdzać po kolei wszystkie te bezpieczniki F6,F7,F9,F31,F65,F76,F81,F82,F92 i F93 bo one są powiązane z climatronikiem. U mnie dzięki bogu okazało się,że przepalił się bezpiecznik F92, który odpowiada za elektrykę przyczepy a mimo to miał związek z klimą... Także od dzisiaj znów mogę cieszyć się działającymi nawiewami :) Pozdrawiam wszystkich właścicieli Mondeo i mam nadzieję,że moja podpowiedź komuś się przyda.
milka.koja1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2011, 08:21   #6
Uxi

Model: Ford Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCI (130 KM)
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Panel klimatroniku nic nie wyswietla i nie działa

Witam,
a moze ktos cos podpowie na taki problem. Zalozenie nowego bezpiecznika F65 skutkuje jego natychmiastowym przepaleniem. Problem zaczal sie od tego, ze pewnego razu przestal dzialac climatronik, a dmuchawa pracowala na maksymalnych obrotach. Okazalo sie ze wywalilo bezpiecznik F65. Po jego wymianie przez jakis czas bylo OK. Ale potem znowu F65 polecial. Male sledztwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wykazalo, ze sliniczek od sterowania wentylacja (gora/dol) by przykrecony tylko na jeden wkret (zamiast trzech). Jezeli przekrecilo sie go na wszystkie wkrety to przy jego zalaczeniu znowu wylatywal F65. Teraz jest juz tak, jak pisalem na wstepie czyli bezpiecznik F65 jest wywalany w momencie jego podlaczenia. Spotkal sie ktos z czyms takim? Moze ktos podpowiedziec co moze byc przyczyna?

pozdrawiam
Uxi
Uxi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2011, 09:49   #7
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Panel klimatroniku nic nie wyswietla i nie działa

uxi szukaj zwarcia w instalacji, byc moze jest to powiazane z tym silniczkiem
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem