![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#151 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
|
Cytat:
A filtr paliwa radzę przed każdą zimą zmienić na nowy. |
|
|
|
|
|
|
#152 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-06-2008
|
Przejrzałem na szybko posty w tym temacie. Możecie mnie poprawić ale wynika z nich że 1 liga (lub z polska- ekstraklasa) to marki typu MOTUL, QUARKERSTATE czy LIQUIMOLY. Czy tak? Na szybko przejrzałem ich strony szukając produktów z aprobatą Ford'a i znalazłem:
1/ LIQUI MOLY Top Tec 5W40 2/ MOTUL Specific Ford 913B 5W30 3/ QUARKER STATE Horse Power 5W30 W związku z tym że już za około 2 tygodnie muszę zrobić przegląd po 20.000km i wymianę oleju może ktoś mi podpowie który z nich wybrać? A może jest też coś lepszego godnego polecenia? Z góry dzięki Michał
|
|
|
#153 |
|
|
Za te oleje zapłacisz ok 160zł a za fordowski 100zł, nie lepiej zalać fordowskim i zmienić go po 12-15tys?
|
|
|
|
|
|
#154 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-06-2008
|
Cytat:
Michał
|
|
|
|
#155 | |
|
|
Cytat:
Co do brania oleju mi przez 13tyś z 3/4 zeszło na 1/2 wskazania bagnetu, olej brać musi tylko w rozsądnych ilościach, co do zalewania olejami które mają ograniczyć jego zżerania to przychodza mi tylko do głowy mineralne :fcp16 o konsystencji galarety. |
|
|
|
|
|
|
#156 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-09-2008
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Witam
Niedawno kupiłem Mondka MKIII 1.8 benzyna i ma przejechane prawie 190 000km. Nie mam pojęcia kiedy i jaki olej był wlewany ostatni raz. Co proponujecie żebym wlał? Syntetyk czy półsyntetyk? Jaki dokładnie olej proponujecie jeżeli chodzi o półsyntetyki (bo o syntetyku jest napisane już trochę)? |
|
|
|
|
|
#157 |
|
![]() Zarejestrowany: 24-11-2007
|
opel_moj wiesz mozesz sprobowac polsyntetyk typu 10W-40 lub najbezpieczniej mozna juz przejsc na mineralny.
|
|
|
#158 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 03-10-2007
Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
|
Cytat:
Mineralny to może być do dużego fiata... Nie ma czegoś takiego, że po jakimś tam przebiegu należy lać minerał. To jakiś głupi mit. Mój focus ma w chwili obecnej 260 500 km przebiegu. Olej od nowości to Formula E, cena ca. 90 PLN za 5 litrów, zmiana co 10 tysięcy km. Silnikowi nic nie dolega, osiągi są, oleju nie wpiernicza wcale (ciężko w to uwierzyć ale nic kompletnie nie dolewam). A co do "lepszych" olejów... Jak ktoś ma 300 konny silnik wysokoobrotowy i jeździ gaz-hamulec-gaz-hamulec to jest sens stosowania olejów "rajdowych". Albo jak ktoś ma nadmiar kasy a nie chce zostać alkoholikiem... proszę bardzo... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale mój silnik sobie radzi świetnie na fabrycznym oleju... A że klekocze... no w końcu to nie jest jakaś hybryda czy melex, tylko prosty i skuteczny diesel :fcp2
|
|
|
|
#159 | ||
|
|
Cytat:
|
||
|
|
|
#160 |
|
FCP TUNER
![]() Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018
|
...co do fordowskiego szmelcu... to w butelkach jest po prostu Mobil...a dawniej Castrol :fcp3
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|