Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-03-2009, 00:03   #91
wojoo
ford::advanced

Model: No One
Silnik: Inne
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: [Mk3] TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??

u mnie sa jeszcze dziwniejsze objawy (ale czy to na pewno dwumasa?) przy wcisnietym sprzegle piszczy jak cholera (rowniez jak jest w polowie) po odpuszczeniu nic - cisza . Wciskajac tez do polowy sprzeglo nie wiem dlaczego ale jakby opor byl wiekszy dla silnika, obroty na chwile lekko spadaja i slysze taki dziwny dzwiek (ciezko okreslic co)
Tak przy okazji zapytam czy np zły stan dwumasy moze przyczynic sie do gorszych osiagow auta ? nie wiem dlaczego ale silnik chodzi jak chce . jednego dnia ciągnie jak glupi (do momentu az silnik sie nie rozgrzeje bo potem mam wrazenie ze turbina jakby byla odlaczana) a drugiego dnia nie moge dogonic w sprincie golfa III ktory ma 75km (rowniez objaw jakby nie bylo turbiny) :|

wojoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2009, 21:08   #92
sylwester0011
ford::amateur

Model: mondeo
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał llechu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jacekb234, a jakie masz objawy i kto taki wyrok wydał?
czy mógłbyś mi podpowiedzieć czy kompletne koło dwu masowe ze sprzęgłem jest takie samo w tddi i tdci
bo sam już nie wiem które kupić ponieważ na allegro jedni piszą tak a jedni tak proszę o podpowiedz jeżeli coś wiesz na ten temat
sylwester0011 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2009, 21:09   #93
Sasanki
ford::beginner

Model: Mondeo MK3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Smile Odp: [Mk3] TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??

Cytat:
Napisał sylwester0011 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy mógłbyś mi podpowiedzieć czy kompletne koło dwu masowe ze sprzęgłem jest takie samo w tddi i tdci
bo sam już nie wiem które kupić ponieważ na allegro jedni piszą tak a jedni tak proszę o podpowiedz jeżeli coś wiesz na ten temat
lepiej nie wierzyć allegro w takich sprawach..jest dużo sklepow specjalizujacych sie w częściach tylko do forda i w wiekszosci sa tańsi niz allegro...akurat koło dwumasowe jest wyjątkiem bo LUK mozna kupic na allegro za ok 900zł chociaz ostatnio kupowałem pasowe i dwumasowe i z rabatem wyszło taniej niz na allegro ale do rzeczy ...jestem świerzy coprawda ale ostatnio sam szukałem wiec napisze Ci co sam ustaliłem..wlepki na kartonie w przypadku TDCi to potwierdzają ...

koła są różne:

Mondeo 2,0 16v Duratorq TDDI 115KM rocznik 10/2000 - 09/2002 posiada koło o symbolu 1S71-6477-FA

zaś
- Mondeo 2,0 TDCI 130 kM rocznik od 02/2003 - 02/2007
- Mondeo 2,0 TDCI 115 kM rocznik od 02/2003 - 02/2007
o symbolu 3S71-6477-FA

a TDCI sprzed 02/2003 o symbolu 2S71-6477-EE badź o symbolu 2S71-6477-FD(juz nie produkowane)
a zeby było jeszcze ciekawiej w okresie 09.2002 - 02.2003 dla Mondeo 2.0 16v TDDi/TDCi /115 i 130KM koło było identyczne

wiec kwestia z jakiego okresu produkcji masz fure...ja się niestresowałem..podałem VIN i po 5 min miałem potwierdzenie realizacji zakupu z potwierdzeniem iz pasuje do mojego egzemplarza bo jest kilka nieścisłosci w katalogach LUKa...a że wszyscy reklamuja sie ze LUK to pierwszy montaz w Fordzie to go olałem...kto to słyszał zeby koło dwumasowe po 100.000 padało...raczej nie ma się czym chwalić ze na 1 montaż i kupiłem wszystko motorcrafta...pewnie pociagnie tyle samo

oczywiscie symbole fordowskie

tak z ciekawostek w przypadku ASO te dwa elementy sa podejrzanie konkurencyjne cenowo ok 2200zł z komplet cena z 6.03.2009 roku (koło + sprzęgło) ale robocizna ok 1000zł a mozna za 500zł...biorac pod uwage ze komplet LUKA mozna dostac za 1700zł to wybór nalezy juz do Ciebie...nareszcie cisza

co do sprzęgła podobno jest identyczne dla całej gamy diesli 2.0 TDDi/TDCi MK3...z tego co sie dowiedziałem wbrew temu co pisze na allegro( bo tez mialem wątpliwości) jest ono identyczne dla skrzyni 5 i 6 biegowej..jest tylko inny wysprzęglik w 6bieg. ale dla pewnosci niech się może wypowie ktoś z 6biegówką bo tego akurat nie sprawdzałem na 100%

Ostatnio edytowane przez Sasanki ; 24-03-2009 o 10:40
Sasanki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2009, 18:51   #94
sylwester0011

wielkie dzięki z wyczerpującą odpowiedź
zawarte jest w niej wszystko co chciałem wiedzieć
a tak na marginesie czy wchodzi w rachubę używane koło
pozdro
Stary 17-03-2009, 19:05   #95
jackoba1
ford::advanced

Imię: jacko
Model: MAZDA 6/KA
Silnik: CiTD/Endura
Rocznik: 2005/1997

Potwierdzam do skrzyni 6 biegowej jest inny wysprzeglik-droższy
jackoba1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2009, 07:57   #96
Sasanki

Model: Mondeo MK3 Kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2005
Smile Odp: [Mk3] TDCi Koło dwumasowe - a może jednak nie ??

Cytat:
Napisał sylwester0011 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wielkie dzięki z wyczerpującą odpowiedź
zawarte jest w niej wszystko co chciałem wiedzieć
a tak na marginesie czy wchodzi w rachubę używane koło
pozdro
z rozpędu napisałem nie na temat bo w pon akurat wymieniałem pasówke...ale myśle ze w przypadku zamachowego jest taka sama zasada...chcesz sprzedac fure w niedługim czasie ..kup regenerowane fabrycznie..chodza po ok 600zł/szt motorcrafta...a jak chcesz sie nacieszyc jeszcze mundkiem to jak dobrze poszukasz kupisz caly komplet LUK`a za 1700

Ostatnio edytowane przez Sasanki ; 18-03-2009 o 14:35
Sasanki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2009, 17:58   #97
sylwester0011

dzięki
właśnie kupiłem cały komplet
znalazłem za 1620zł bo chce jeszcze nim trochę polatać bo szkoda mi go pocić za psie pieniądze bo jest nieźle wypasiony
pozdro
Stary 18-03-2009, 18:46   #98
matrek10

Imię: Darek
Model: mondeo mk4
Silnik: tdci 2000 dw10c
Rocznik: 2010

Już to rozbierałem jeżeli przy wciśniętym pedale sprzęgła masz ten odgłos to jest to wysprzęglik u mnie po wymianie ustało ,najgorsze że naprawa kosztuje i dobrze by byłó żeby jakiś fachowiec obejżał w jakim stanie jest reszta ,ja po 20 000 km wymieniam dwumasę a można było zrobić to za razem.
matrek10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-03-2009, 13:51   #99
frydland

Czytam wszystko i nie wiem czy moje objawy są takie jak opisujecie.(mondeo.1,8td kombi 97)
Na wolnych obrotach jest ok, jak dodaję gazu jest ok .problem zaczyna się kiedy ruszam -choć nie zawsze ale na 1 słychać klekotanie i silnik słabnie.potem już jest dobrze .
I problem zaczyna się prz 5 biegu mniej więcej przy 80 kg/ h - efekt podobny klekotanie jak by miał się silnik rozlecieć .Wysinę sprzęgło - cisza... - zgłupieć można

pomoże ktoś?
frydland jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2009, 17:26   #100
f3stus

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDCi

Cytat:
Napisał wojoo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u mnie sa jeszcze dziwniejsze objawy (ale czy to na pewno dwumasa?) przy wcisnietym sprzegle piszczy jak cholera (rowniez jak jest w polowie) po odpuszczeniu nic - cisza . Wciskajac tez do polowy sprzeglo nie wiem dlaczego ale jakby opor byl wiekszy dla silnika, obroty na chwile lekko spadaja i slysze taki dziwny dzwiek (ciezko okreslic co)
Mam podobnie... z tym, że piszczy tylko wtedy gdy silnik (raczej sprzęgło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) się trochę nagrzeje mniej więcej 2-3km po mieście. Na zimnym z kolei, na wciśniętym do 20-30% sprzęgle silnik staje się dużo głośniejszy, słychać klekot porównywalny z jakimś starym dieslem, ale wtedy nie ma piszczenia.
Podczas gaszenia, zapalania nic podejrzanego nie zauważyłem. Przebieg zbliża się do 130kkm.
f3stus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania