Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2024, 12:09   #101
nikonel
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDcI
Rocznik: 2006
Domyślnie Odp: Zimne luty w liczniku

Grzebałem przy czujniku i jeden kabelek od czujnika miał problem. Samochód gasł przy jego wyginaniu, dziwne jest to ze gdy go wymieniłem to nie był przerwany. Po naprawie odcinka przewodu samochód odpalił bez problemu. Pochodził troszkę nigdzie nie jadąc po czym go zgasiłem. To było w niedzielę. W czwartek, odpalam go a on ani drgnie. Kontrolki sie pala, aku naładowany a on nic. Kuuuuuuuur... Blad P1622, immobiliser. Proszę o radę co teraz zrobič oprócz odłączenia i podłączenia aku

nikonel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-09-2024, 12:18   #102
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Trzeba umówić wizytę u kogoś/ lub kogoś z odpowiednim doświadczeniem w elektryce Fordów.

Tak jak wcześniej napisałem, to nie licznik będzie problemem.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2024, 11:48   #103
nikonel

Model: Focus
Silnik: 1.6 TDcI

Ok. Opowieści ciąg dalszy może komuś pomoże. Przez cały dzień kombinowałem co może powodować całkowity brak reakcji silnika. Nic nie pomogło. Na koniec pomyślałem że jeszcze raz zobaczę deskę rozdzielczą. Nie widziałem w lutach niczego niepokojącego, oglądałem je pod lupą. Pomimo tego przelutowałem jeszcze raz luty. I co? Ta dziadyga odpaliła. Ręce opadają. Zgasiłem go i już po chwili ponownie nie odpalił, tyle że już kręcił rozrusznikiem. Skręciłem koła i ponownie wróciłem do czujnika wału korbowego. Wyginanie kabelków nic nie dało ale w pewnym momencie wcisnąłem je w kierunku złączki wtyczki i odpalił. Wynika z tego że mam walniętą wtyczkę kabli czujnika, już zamówiłem w necie i niestety coś z zegarami. Jeżeli znowu coś się posypie to także zakupię na wymianę.
nikonel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2024, 20:42   #104
patiomkin11

Imię: Grzesiek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 16V 101KM
Rocznik: 2010

Nie ma co rzeźbić. 90/100 problemów z odpalaniem, błędami związanymi z "żółtą zębatką" itd to zimne luty w liczniku. Podobnie w mondeo (starszych), c-max. Nie ma co ideologii dopisywać. Maks 10min roboty i problem z głowy.

Ostatnio edytowane przez patiomkin11 ; 22-09-2024 o 20:44
patiomkin11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 15:29   #105
adam.t11
ford::amateur

Imię: Adam
Model: Ford Focus MKII
Silnik: 1,6TDCI
Domyślnie 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika, błęd

Witam wszystkich
Mam Focusa MK2 1,6TDCI 109KM 2006
Od około tygodnia sporadycznie auto wywala usterki. Na ekranie komputera pokładowego najpierw wyświetla się komunikat Woda w paliwie. Jednocześnie zegary przestają działać, zapalają się wszystkie kontrolki tak jak po załączeniu zapłonu, czyli brak ładowania, smarowania, ikona silnika. Jednak silnik pracuje na wolnych obrotach, ale nie reaguje na pedał gazu. Chwile później pojawia się komunikat o usterce układu silnika a czerwona dioda na konsoli zaczyna szubko migać. zgaszenie i odpalenia powoduje, że znów wszystko wraca do normy. Ta sytuacja nie ma nic wspólnego z prędkością, dodawaniem gazu ani czy silnik jest ciepły czy zimny. Paliwo zatankowane na Orlenie, który w moim mieście jest bardzo zaufaną stacją. Po pierwszej takiej sytuacji poszedłem po najkrótszej linii oporu i dolałem środek wypierający wodę z paliwa oraz zatankowałem do pełna i wymieniłem filtr paliwa. Niestety nic to nie dało. Po podłączeniu interfejsu widać, że błędów jest sporo, więc jest to grubszy problem i raczej nie związany z woda w paliwie. Chyba system wariuje - konkretnie szyna CAN a ja nie wiem co sprawdzić. Ta szyna to pewnie jakaś osobna wiązka, ale gdzie jej szukać. Dodaję wydruk błędów z ForScan. Proszę o pomoc i wskazówki.
Załączone Pliki
Typ Pliku: pdf Błędy Focus.pdf (65.3 KB, 2 wyświetleń)
adam.t11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 15:49   #106
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika,

Zimne luty w zegarach.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 15:50   #107
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Ford Focus MK2 1.6 TDCI 2006 - komunikat woda w paliwie, usterka układu silnika,

Poszukaj tematów o zimnych lutach w liczniku.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 19:30   #108
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008

Oj konieczko taki ty jesteś nieogar, wyjaśnię Ci. Kolega zarejestrował się wprawdzie parę lat temu ale jak się bardzo dobrze przyjrzysz i pomyślisz, to na pewno zobaczysz że napisał tylko 3 posty więc nie śledzi każdego tematu. Mam nadzieję że teraz już to będzie łatwiejsze do pojęcia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-01-2025, 11:10   #109
czytaczforum
ford::advanced

Model: Ford Fokus C Max
Silnik: benzyna-1,6
Rocznik: 2005

Witam.Jestem świeżo po przygodzie z zimnymi lutami w moim Fokusie C-Max 2005 1.6 benzyna.Postanowiłem podzielić się jakie były u mnie objawy bo nie mając wcześniej pojęcia o problemie było to niepokojące.Koniec października jadąc sobie 80km/h nagle wskazówka skok na 70 i szybki( w niecałą sekundę) powrót do 80.Pomyślałem,że to przewidzenie.Po kilku dniach powtórka,Z niczym tego nie powiązałem.Objaw już się nie pojawił.Tuż przed Świętami chcę ruszyć z parkingu a tu rozrusznik totalna cisza,a że byłem po wymianie akumulatora to pomyślałem że coś z kablami ,ewentualnie rozrusznik się zawiesił.Poruszałem dźwignią biegów i auto odpaliło.Incydent jednorazowy więc odpuściłem naprawę.Koniec roku ruszam z parkingu.Autko jedzie a na desce komunikaty.Awaria silnika,awaria układu ESP,i kilka zapalonych kontrolek.Zgasiłem autko i odpaliłem już bez jakichkolwiek błędów.W ciągu dnia losowo problem się powtórzył.Przez parę dni był spokój.Ale bogatrzy o wiedzę z internetu gdy problem powrócił z komunikatami pacnąłem w liczniki ręką no i olśnienie.Skoki wskazówek,zapalające się kontrolki.Co ciekawe nie miałem problemów z immo więc auto odpalało zawsze i zawsze bez komunikatów.Jak było ok to pukanie w liczniki nie wywoływało błędów.Auto mam 4 lata z Niemiec i jak się okazało liczniki były już lutowane,ale tylko parę lutów.teraz podobno było pobojowisko i elektryk poprawił co się dało.Póki co jest ok.
czytaczforum jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-01-2025, 22:25   #110
mieto5@wp.pl
ford::amateur

Imię: Mietek
Model: focus kombi
Silnik: 1.6
Rocznik: 2008

Witam kolegów.
Czy ktoś zna fachowca od liczników (zimne luty) w Ostrowie Wielkopolskim lub okolicy... ? Licze na pomoc i pozdrawiam
mieto5@wp.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania