Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-12-2009, 21:36   #161
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: [Mk3] 2,0TDCi migająca sprężynka (dodatkowe objawy)

Hmm... Gruno3100, najpierw chyba przydałoby się podpiąć twojego Mondka do kompa i zobaczyć czy nie ma błędów. Poza tym trzeba koniecznie sprawdzić akumulator, jeśli jest jeszcze oryginalny "od nowości" to już chyba czas na niego, i ewentualnie alternator + bendix. Z drugiej strony objawy kierować mogą w stronę czujnika położenia wałka rozrządu - sprawdź jakiego koloru on jest u Ciebie - jeśli czarny to i tak go wymień bo są po prostu wadliwe, jeśli jest szary to ok. Może to być też problem z czujnikiem położenia wału korbowego. Wymieniłem te "lekkie" przypadłości które mogą być przyczyną takiego zachowania twojego Mondka. O tych "ciężkich" nie będę na razie wspominał, co by Ciebie niepotrzebnie nie stresować. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
PS. 117 tys km. przebiegu??? Strasznie mało, nawet jak na "krajowego" - wychodzi ok 15 tyś / rok

ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2009, 22:26   #162
Gruno3100
ford::amateur

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2002

Dziękuję za wskazówki . Akumulator był podobno zmieniany dwa lata temu sa faktury lecz nie jestem do niego przekonany . sprawdze najpierw ten czujnik, jaki mam ... myslę że to gorsze czyli wtryski sa ok bo problem jest tylko przy odpalaniu poza tym jedzie jak nalezy . Jedyne co mnie lekko martwi to czasami nie zawsze głośna praca silnika jak jest zimny takie terkotanie podczas jazdy przy przyspieszaniu zakres 1500-2300 obr. Jak się nagrzeje problem znika i go nie słychać wcale. niektórzy mówią ze te motory tak mają . wcześniej miałem mk1 1,8 benz i byłem zakochany w tym samochodzie i po małej przygodzie z oplem wróciłem do tej marki ale nie wiem czy tdci był dobrym wyborem ale cóz nie ma co płakać trzeba wszystko sprawdzić . No cóż ten przebieg jest podejrzanie mały ale mam ksiazkę serwisową prowadzona do 2008r. chyba ze podrobiona w obecnych czasach nic nie jest pewne ale ogólnie zamochód dobrze wygląda poza rdzą na tylnich drzwiach , którą juz zlikwidowałem ale to drobnostka i temat na inne forum. ...
Gruno3100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-12-2009, 11:22   #163
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

zobacz na date prod książki i gdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

i zadzwoń do aso gdzie był serwisowany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-01-2010, 21:25   #164
Gruno3100
ford::amateur

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2,0 tdci

Dziś spotkała mnie nie miła sytuacja z moim Mondeo. Auto już w zeszłym tygodniu nie chciało odpalić na ciepłym silniku po zrobieniu kilku kilometrów po miescie. Rozrusznik ledwo kręcił , stękał, kasowały się zegary i komputer .!!Myślałem, że padł akumulator wiec wymontowałem go i podładowałem 4 h po ponownym zamontowaniu opalił , mysłałem że po sprawie. Jednak dziś problem wrócił i niestety nie stało to się pod domem . Pojechałem na zakupy , wracam po ok. 20 min i to samo stęka i nie zapala , kreci ale bardzo wolno jak by defekt aku. Dzwonie po pomoc do kolegi co ma sklep motoryzacyjny , przywozi mi nowe aku i to samo !!! . podczas zmiany aku zauważyłem że klemy są bardzo gorące . nie wiem co to moze być !!! Auto scholowałem poczekam do jutra może na zimnym silniku odpali! Podejrzewam że może to być rozrusznik!!! Jeśli ktoś miał coś podobnego to proszę o info ...
Gruno3100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 10:19   #165
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

prosta sprawa jak się wydaje, wyjmij rozrusznik i daj do elektryka, skoro kable są rozgrzane to bierze za duży prąd na rozrusznik.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 11:05   #166
karex

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ile jeszcze razy i w ilu tematach będziesz wpisywał to samo?
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 11:28   #167
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

KAREX może zrób trochę porządku jako mod bo to forum umiera śmiercią naturalną. trudno powiedzieć, że brak ciekawych tematów ale żeby je wyłowić trzeba się przebić przez całą masę śmieci spowodowanych lenistwem "nowych". Coraz rzadziej tutaj zaglądam i pewnie z czasem w ogóle przestanę jak po raz 999 zobaczę post o samoczynnym ryglowaniu drzwi etc.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 14:45   #168
ManOnFire
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI

Witam dzisiaj byłem na kompie ze sprężynką migającą. Wynik:

Błąd P0251 - zawór (czujnik) regulacji dawki paliwa
Błąd P1211 - Za niskie/ za wysokie ciśnienie paliwa

Mechanik mówi, że to właśnie ten zawór jest zabrudzony lub uszkodzony.

Wie ktoś może gdzie ten zawór się znajduje? Jak i co z nim zrobić?

Będę wdzięczny za pomoc.
ManOnFire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 16:30   #169
jackoba1
ford::advanced

Imię: jacko
Model: MAZDA 6/KA
Silnik: CiTD/Endura
Rocznik: 2005/1997

witam, kolego pisałem już Tobie o sprawdzeniu wtrysków, ten błąd wskazuje własnie na nie. Robiłeś próbe przelewową tak jak pytałem wczesniej? ( ogólnie błąd ten wskazuje na niewydolnosć ukladu wtryskowego , zacznij od sprawdzenia wtryskiwaczy)

Ostatnio edytowane przez jackoba1 ; 12-01-2010 o 16:35
jackoba1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-01-2010, 18:48   #170
ManOnFire
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI

W dwa dni byłem u 3 specjalistów od tych TDCi i każdy wykluczył od razu pompowtryski. Dlaczego? Bo jak coś jest z wtryskiem to komp to pokaże i objawy też są inne, w sumie najłatwiej wymienić pompowtryski bo ciągle o nich mowa, a dowiedziałem się, że błąd P0251 to nie wtryskiwacze. Chcą wymienić czujnik zaworu dawkowania paliwa, ale chcę się jeszcze upewnić. Byłem w ASO dziś, koleś auta nie widział jeszcze i walnął tekst "wtryski to są na pewno" - no to wybaczcie, ale jak ktoś tak mówi to od razu widać, że cieniutki jest w te klocki. Żaden dobry mechanik nie mówi co jest jak nie sprawdzi. Podziękowałem im. Kurcze nikt nie dał jasnego opisu na forum co i jak, same spekulacje.
ManOnFire jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
brak mocy tdci , mondeo mk3 , nierówna praca , silnik

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania