![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#171 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
W Volvo po odpieciu EGRa ponoc jest blad ale nie ma EMLa. Moze to samo ma Mazda.
parametry EGR sa w ramkach silnika. Ja podlaczam jako 2.0 benzyne i dziala (silnika tdci nie ma dla tego roku). |
|
|
|
|
|
#172 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 04-11-2010
Model: C-max GHIA; KA II
Silnik: 2.0 TDCI; 1.2
Rocznik: 2004; 2009
|
Panowie,
Mam 2.0 TDCI 136 KM i zacinający się EGR. Zaślepiać go ? Jak tak to gdzie, w którym miejscu ? (korzystając z dołączonego zdjęcia) Dzięki Wam za pomoc. Pozdrawiam. |
|
|
|
|
|
#173 |
|
|
W tych dwoch miejscach do wyboru (to po lewej jest latwiejsze) , ale blad i tak bedzie wyrzucalo.
|
|
|
|
|
|
#174 |
|
|
widziałem i czytałem o zaślapkach z takimi małymi dziurami.
Ponoć wtedy błąd nie wyskakuje. Macie jakieś doświadczenie z tym ? |
|
|
|
|
|
#175 |
|
|
Czyli jak zaslepiasz z malymi dziurami to...nie zaslepiasz. Otwory razem musza miec chyba 2.5 cm2 czyli tyle co rurka od EGR wiec tak jakby EGR nie byl zablokowany. Dlatego nie wyrzuca bledu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jezeli masz zablokowany EGR to bledy powinienes miec . Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 11-04-2011 o 23:30 Powód: nie cytujemy całych poprzedzających postów |
|
|
|
|
|
#176 |
|
|
Dzięki za szybkie odpowiedzi.
Wczoraj byłem w ASO. Podłączyli pod IDS-a, przejechali się samochodem i powiedzieli że błędów żadnych nie ma, ale zawór EGR nie pracuje prawidłowo i się zacina czasami podczas swojej pracy. Powiedzieli że trzeba go wymienić. Ale teraz najlepsze - jeden z mechaników z ASO podsunął mi pomysł żeby go zaślepić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Te dziurki w tej zaślepce są dużo mniejsze niż średnica rury z EGR-a. Coś tam tych spalin na pewno się przedostanie ale właśnie dlatego czujnik nie wywali błędu. Ja już sam nie wiem czy kombinować z zaślepieniem czy wymieniać na nowy ? |
|
|
|
|
|
#177 |
|
|
1. Jezeli zawor sie zacina to beda bledy, "specjalisci" z ASO o tym wiedza (powinni).
2. Jezeli zawor by sie zacinal i Ty zaslepisz z dziurkami (masz chyba 5 dziurek po 4-5mm kazdy) to do silnika beda sie i tak dostawaly spaliny kiedy nie powinne. To nie jest zdrowe dla turbo . 3. Zapytaj sie panow z ASO czy znaja procedure SSM 18859. Jak nie to niech sprawdza, bo weszla pod koniec 2006 roku. Podpowiedz, ze dotyczy nowych kalibracji EGRa, zeby sie nie zacinal. 4. Jezeli umiesz sam to wymontuj, zdejmij plastikowa oslone pod silniczkiem wlej na sworzen cos do czyszczenia dolotu lub przepustnic i pootwieraj kilka ray, nalej znow i znow otwieraj...az po drugiej stronie sworznia (widocznej przez otwor) nie bedize lecial brud. Sprawdz tez jak wyglada male lozysko po ktorym chodzi ramie silniczka - mozna dokupic nowe lozysko za kilka zlotych i wymienic (tylko trzeba rozwiercic sworzen i zastapic go podobnym. Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 09-04-2011 o 12:04 |
|
|
|
|
|
#178 |
|
|
Chyba nie będę się bawił w zaślepianie tego zaworu.
Kupię nowy i będzie po problemie. Pytanie tylko czy jak go sam wymienię to trzeba potem wgrywać jakiś soft do niego? |
|
|
|
|
|
#179 |
|
|
Nie oplaca Ci sie nawet sprobowac go sprawdzic czy wyczyscic zeby zaoszczedzic 700zl? W najgorszym przypadku to lozysko za 3zl (gdzies na forum jest jego numer) i trzeba rozwiercic stary sworzen i zalozyc nowy (moze byc sruba).
Jezeli nie to wal do ASO, oni zamontuja, wgraja kalibracje, a Ty nie pobrudzisz sobie rak... Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 11-04-2011 o 23:30 Powód: nie cytujemy całych poprzedzających postów |
|
|
|
|
|
#180 |
|
|
No dobra, przekonałeś mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poszukam numeru tego łożyska i będę rozbierał. Dzięki. |
|
|
|
![]() |
|
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|