Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-04-2011, 15:43   #181
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
Domyślnie Odp: C-max zawór EGR

Wyjmij najpierw EGR i sprawdz przyczyne, bo moze to byc po prostu syf na sworzniu (wlewaj czegos do czyszczenia przepustnic i ruszaj grzybkiem).
Sa dwie sruby z tylu EGR ktore trzymaja go do bloku (klucz 8 lub 10), 2 sruby (chyba na klucz 8 ) lacza go z rura podgrzewacza (ta gruba po lewej), 2 sruby na klucz 10 trzymaja flansze rury idacej do przepustnicy (+ musisz ja rozpiac przy przepustnicy i uzyc kombinerek zeby spiac, oraz odkrecic uchwyt trzymajacy rurke na srodku - klucz 10)
Pod EGRem jest jeszcze jedna srubka, na Imbus. Ja wystarczy ruszuc i poluzowac i wysuwa sie caly EGR (w wielu EGRach ich nie widzialem).
Przy lekko sprawnych rekach mozesz dojsc bez zdejmowania podszybia!!
Poszukaj dokladnie na forum, bo ktos juz montowal lozysko i opisuje jakie ma byc.
Powodzenia!

mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-04-2011, 20:30   #182
robson3900
ford::average

Model: C-MAX GHIA
Silnik: 2,0 TDCI 136KM
Rocznik: 2005

Bez wyciągania EGR zdejmij plastykowa osłonkę pod cewka sterująca ktora trzyma sie bardzo lekko i za pomocą lusterka i dobrego oświetlenia poobserwuj oraz napryskaj WD40 z przedłużona rurka. Faktycznie jak pisze moj poprzednik zapieka sie na tulei gdzie pracuje grzybek a sprężyna nie może go odciągnąć spowrotem. Ja właśnie wymieniłem EGR na nowy, ale myślę ze taka drobna operacja uratowałaby na jakiś czas zawór. Poprostu stwierdzilem to po wyciągnięciu i przesmarowaniu. Słyszałem tez ze siada mechanizm w cewce, ale jednak myślę ze zawieszał sie z powodu usterki powyżej. Zawsze można sprobowac. Dodam ze auto z nowym zaworwm chodzi jak bajka. Ja kupilem na tej stronie. Nigdzie taniej nie znajdziesz. W kilku serisach wolali okolo 1300 zl. Masz tu stronę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Powodzenia i czekamy na info jak wyszło w praktyce.

Ostatnio edytowane przez robson3900 ; 11-04-2011 o 20:32
robson3900 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-04-2011, 21:04   #183
mkaminski100

Do sprawdzenia czy lozysko jest uszkodzone moze byc, ale do czyszczenia dostep jest bardzo kiepski. Do tego sworzen EGRa jest w poziomie i nie bedzie plyn sciekal po sworzniu jak EGR tak jakby byl ustawiony pionowo, no i po WD40 bedzie sie lepila sadza.
Lepiej wyjac tym bardziej, ze nie zajmuje to wiecej niz 30 minut.

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 11-04-2011 o 23:29 Powód: nie cytujemy całych poprzedzających postów
Stary 12-04-2011, 10:03   #184
adambujak
ford::amateur

Model: C-max GHIA; KA II
Silnik: 2.0 TDCI; 1.2
Rocznik: 2004; 2009
Domyślnie Odp: Gzie jest zawór EGR ?

Panowie, bardzo Wam dziękuję za tak szczegółowe opisy. Na pewno się przydadzą.
W sobotę zabieram się za to Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
adambujak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2011, 10:21   #185
kenji
ford::advanced

Model: Kuga II
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018

Możesz fotki porobić dla potomnych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kenji jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2011, 10:37   #186
abuu
ford::average

Model: czarny s-max jednak z giftem
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008

Witam,

Ma ktoś numer katalogowy tego łożyska? szuka, szukam i znaleźć nie mogęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bu
abuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-04-2011, 11:02   #187
mkaminski100

Cytat:
Napisał abuu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam,

Ma ktoś numer katalogowy tego łożyska? szuka, szukam i znaleźć nie mogęGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

bu
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Tylko, ze Ty masz 1.6 a to lozysko jest w 2.0
Stary 04-07-2011, 15:00   #188
wgnr

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2008

Witam,

U mnie (2.0) problemy (objawy) EGR pojawiły się dość nagle - po standardowej wymianie filtrów i rozrządu. Zacząłem odczuwać, że auto nierówno pracuje na biegu jałowym i wolnych obrorach (zaczęły się wtedy upały więc klima na full - myślałem, że to jest powód). Potem zaczął gasnąć przy zbyt delikatnym ruszaniu spod świateł. Po ponownym uruchomieniu musiałem chwilę (nawet do minuty) trzymać wciśnięty pedał gazu by wkręcił się na > 2000-2500 obr i wtedy zaczynał działać normalnie.

Na komputerze wyszło:
P1412 - Zakleszczony EGR (po resecie, pojeździłem kilka dni i już dużo ciężej było auto "zadusić" - udało mi się to tylko 2 razy - po ponownym podłączeniu do komputera był ten sam błąd)
Nietety nie wiem co to był za reset - podobno wyczyszczono błędy z pamięci, więc pewnie nie wgrano nowej mapy kalibracji (SSM 18859). Osoba obsługująca komputer jest teraz na 2 miesiącach wakacji, więc w tym serwisie (nie ASO) niczego więcej się nie dowiem. :/

No i teraz pojawia się pytanie czy przy moich objawach można liczyć, że nowa mapa kalibracji coś zmieni, czy wymieniać EGR bez ponownego podłączania do komputera?

Czy możecie potwierdzić, że po wymianie EGRa trzeba robic reset jakichś ustawień na WDSie? - jeśli tak, to będę pewnie musiał uderzyć do ASO :/

PS. Może ktoś z 3m może polecić jakiś warsztat z WDSem gdzie za rozsądne pieniądze zrobią mi EGR (+ przy okazji mam świece żarowe do wymiany). Na komputerze byłem w Auto-Specu, ale jak pisałem w najbliższym okresie komputer u nich "nieczynny".

Pozdrawiam
wgnr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-09-2011, 23:17   #189
tomek007

Model: c-max
Silnik: 1,6 tdci
Talking Odp: Gzie jest zawór EGR ?

Hi!! Od dwoch dni jestem mam nadzieję szczęśliwym posiadaczem maxa. Przeczytałem temat od dechy do dechy i lece do Was z pytankiem: przekrecam kluczyk oczekuje na wygaśnięcie kontrolek po czym pokazuje sie komunikat "awaria układu silnika" czy jakoś tak podobnie, odkrecam kluczyk ponawiam czynność i autko zapala juz normalnie. Czy to moze miec cos wspolnego z tym nieszczesnym egr? Auto ma moc, nie dymi, były jakies bledy zaworów ale zostały skasowane. Przebieg 190 tysi. Blad popkazuje sie średnio raz na 5 prób uruchomienia.
Pyt 2: gdy silnik chodzi na biegu jalowym slysze naprawdę lekkie nierówne stukanie - po wcisnieciu sprzęgła ustaje - koło dwumasowe? Z dodatkowych uwag: nie Mialem nigdy diesla więc tez nie wiem czy lekkie drgania w kabinie na jalowym to norma.
Od razu zaznaczam ze mechanik ze mnie zaden ale wiecie - czasami trzeba nakierowac jakiegoś mechanika. Do Aso mam 100km wiec muszę prosic o pomoc miejscowych fachmenow ;-)
Thx wszystkim pomocnym i wyrozumialym
tomek007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-01-2012, 23:42   #190
wujek1

Model: fokus 2
Silnik: 1.6 tdci

witam

jestem nowy na forum i to moj pierwszy razGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ostatnio pojawil sie u mnie problem ktory wydaje mi sie ma zwiazek z zaworem egr. samochod zimny odpala i po kilku przebytych kilometrach gasnie. zawsze pojawia (wlacza) sie wtedy kontrolka esp! jakos mnie to dziwi bo co ma kontrolka esp z gasnacym silnikiem? ktos na forum napisal ze tez mial takie objawy i to zawor egr. podlaczalem auto po elma i nie pokazuje zadnych bledow. u wiekszosci problemy z egr wyskakuje kontrolka mil badz jakas inna. u mnie nic. poza tym rozebralem zawor i jakos mega za duzo sadzy tam nie zauwazylem. no i do tego mechanizm zaworu chodzi w miare lekko. zawor jedynie przedmuchalem ale niczym nie mylem uwzajac ze jest w nim malo sadzy. foka ma przbieg okolo 150kkm(1.6tdci). czy to faktycznie moze byc zawor egr czy moze to byc cos innego? prosze o jakies sugestie
wujek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania