![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Imię: Piotr
Model: Audi A4 TDI,Fiesta
Silnik: 2L 150 KM,1,25-82 KM
Rocznik: 2014,2014
|
Nie jestem z autem ozeniony,to tylko blacha,plastik i szklo,szukanie tego bledu byloby za kosztowne niech sie inni martwia,przy jezdzie probnej wyskoczyla sprezynka ale kupujacemu bylo to obojetne
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
|
Jeszcze pociągnę wątek:
-przyszły ciepłe dni i nic się nie dzieje przy włożonym "zastępczym" zaworze IMV. Mimo ostrego deptania silnik nie wchodzi w tryb awaryjny. Ten "zastępczy" pochodzi z tego samego rocznika co mój i ma podobny przebieg - nie chcę się domyślać jak długo jeszcze będzie prawidłowo pracował... Więc dzisiaj kupiłem w Inter Carsie nowy zawór IMV (nr kat. DEL 9109 - 903), cena 385 zł brutto. ----------------------------------------------------- No i się pospieszyłem... Właśnie wchodzi raz za razem w tryb awaryjny. Coś czuję, że pompa do wymiany...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 22-04-2011 o 16:17 |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Nie pisałem, że jeżdżę z boxem (V-techa). Oprócz błędów P0251 i P1211 ostatnie wyskoczył błąd P0191 (chyba) "błąd napięcia stabilizowanego czujnika ciśnienia szyny". To zasugerowało mi, że może box jest uszkodzony. Zapytany o to Heko dopuścił taką możliwość. Więc odłączyłem boxa na dwa dni i zdrowo dawałem silnikowi w płuco - mimo upalnych dni ani razu nie wszedł w tryb awaryjny. To mnie tak utwierdziło że to box padł, że umówiłem dzisiaj się w Kreatorze Mocy na podmianę boxa. Założono nowy box - jazda próbna i .... znowu sprężynka raz za razem. No i jestem głupi... Jedyne czego się domyślam, to to że parametry któregoś z zespołów nie są już w stanie utrzymywać się w zakresie wyznaczanym przez boxa. Na pewno nie są to ani wtryski, ani zawór IMV (oddałem ten nowy, zwrócili kasę), ani czujnik ciśnienia szyny - pozostaje pompa... (?) Mogę więc teraz jeździć bez boxa lub na jego dwóch pierwszych najsłabszych ustawieniach - pytanie jak długo, bo parametry będą spadać stopniowo ale nieubłaganie. Kwestia czasu i zacznie wchodzić w tryb awaryjny bez boxa. Alternatywa to wymiana pompy w ciemno... Jeszcze a propos wtryskiwaczy: jeden czasami leciutko mi klepie przy pewnych obrotach, chciałem kupić końcówkę oryginalną Delphi u gościa który sprzedał mi zaworki. Powiedział że nie ma na rynku w Europie już od kilku miesięcy tych końcówek, są tylko włoskie zamienniki. Ale nie poleca ich - podobno bez nadania nowych kodów nie ma szans na poprawną pracę (na samoadaptację), a i nawet z nowymi kodami są problemy... Chyba trzeba szukać dobrej używki - ale prędzej chyba milion w Totka trafię...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-04-2011 o 23:26 |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Jezeli to box o ktorym mysle to tylko podnosi cisnienie na szynie, wiec jezeli pompa sie nie wyrabia to masz powod.
Sprawdzic pompe mozesz na pracujacym silniku, nawet programowo. |
|
|
|
|
|
#17 | |||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
W pompie oprócz zaworu regulacji ciśnienia IMV jest kilka innych zaworów kulkowych satabilizujących ciśnienie wewnętrzne pompy i na siłownikach wewnętrznych. Być może one są przyczyną skoków i zatrzymań ciśnienia kiedy box wymusza zwiększone parametry - nie wiem tego na pewno, tylko wymiana pompy na regenerowaną (tzw "nową" - 3.000 zł) dałaby pewność. Pewność za hm... 3.000 zł...
Zgredzik Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 27-04-2011 o 23:50 |
|||
|
|
|
|
|
#18 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
Wg mnie jezeli zawor dawkowania paliwa i czujnik cisnienia byly sprawdzone to box nie pozwala na obnizenie cisnienia. |
||
|
|
|
|
|
#19 | ||
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
Cytat:
Znając moje posrane szczęście - bruździ pompa, a jazda bez boxa, a więc także bez trybu awaryjnego to tylko... odroczony wyrok. Pytanie - na jak długo? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#20 |
|
|
Ale pompa jak siada to nie wyrabia sie z cisnieniem. Wyrabiaja sie rolki i bieznia i tloczki nie ruszaja sie na tyle mocno zeby nabic cisnienie.
Piszesz, ze u Ciebie jest za wysokie cisnienie. Mozna wyjac sama glowice na aucie jezeli jest dostep do pompy. Trzeba tylko uwazac, zeby nie pogubic rolek i sprezynek. Moze warto sprawdzic? |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|