Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2006, 22:23   #11
sebastian_w
ford::advanced

Domyślnie

Nie wszyscy mają taki dar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiem o co ci Sławko chodzi ...
Lecz jeśli zawór odpowietrzenia jest dobry znaczy prawidłowo pracuje ciśnienie zbiera się w dolnej części sinika i raz na jakis czas otwiera się zawór i wydostaje się do kolektora, to w jaki sposób niby ssanie z kolektora wymusz obieg powietrza w silniku ? jak zawór jest zamkniety przez co nie ma możliwości wymusić obiegu powietrza w silniku ?
Może się mylę lecz na mój rozum to zawó odpowietrzenia skrzyni jest po to aby wytworzone ciśnienie i oparami uchodziło sobie nie do atmosfery ?

sebastian_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 22:37   #12
Slawko

Domyślnie

zawór nie jest zamkniety, tylko cały czas otwarty ale z różnym "otworem".
Np. gdy jest duze podcisnienie w kolektorze zawór "ma przelot fi 4mm", ale jeśli depniesz(otworzysz przepustnice) spada podcisnienie i przelot robi sie fi 10mm.

Ten zawór nigdy nie jest całkowicie zamkniety. Zmienia sie jego przepustowość. Natomiast jak jest uszkodzony, to cały czas ma przelot duży(powiedzmy, ze te 10mm) i dlatego silnik pracuje jakby dostawał lewe powietrze. Dodatkowo parcieja te rurki która ida od zaworu do kolektora(z reguly to jest najczęstrza usterką).
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 22:44   #13
sebastian_w

Domyślnie

To już teraz wszystko rozumiem.
Jest duże eprawdobieństwo iz u mnie jest on sprawny, poniewaz jest otwarty, rurka do niego jest cała tylko nie wiedzieć dlaczego silnik tak nie równo z nim pracuje, wskazywac by to mogło na uszkodzenie zaworu ? Tylko dlaczego przy rozruchu zrzuciło mi węża od niego ?
Fakt wydaje sie potrzebny sprawny ten zawór i myślę iż jego wymiana jest nieunikniona. Tylko lubie naprawiać coś co wiem jak pracuje.
Na razie jeszcze pojeżdze z zdjęta rurką ponieważ w chwili obecnej nie stac mnie na nowy aworek, lecz jak tylko się kasa pojawi to wymienię. Odnośnie wymiany to czy trzeba kolektor zdejnowac ażeby go wymienić?

Pozdrawiam Seba
Stary 30-06-2006, 22:51   #14
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebastian_w
Tylko dlaczego przy rozruchu zrzuciło mi węża od niego ?
nie powinno, bo tam jest cały czas podcisnienie. Prawdopodobnie był jakis strzał i zrobiło sie nadcisnienie. Zaworek zostaw w spokoju. Sprawdź dokładnie ten trójnik pod cewka(na drodze pomiedzy zaworkiem a kolektorem ssącym). Najczęsciej on jest uszkodzony-zapchany. A jesli zapchany, to tez wytworzone cisnienie w skrzyni korbowej mogło "zrzucic " tą rurke gumową.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 22:59   #15
sebastian_w

Domyślnie

Tylko u mnie nie ma trójniczka rurka idzie od zaworka do kolektora Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i podobno w MKII ich nie ma ?
Stary 30-06-2006, 23:04   #16
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał sebastian_w
i podobno w MKII ich nie ma ?
są, są, ale wszystko zalezy od wersji. Sam widziałem. tak samo zaworki przewietrzania skrzyni, U innych sa głeboko pod kolektorem wyd. a u innych sa obok i widać dokładnie.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 23:08   #17
sebastian_w

Domyślnie

Zaworek jest oczewiście u mnie pod kolektorem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do trójniczka to na 100% nie ma. Dochodze do wniosku iż chyba jednak dojdzie do wymiany w/w zaworka. A czy jest sposób aby sprawdzic w/w zaworek, tak aby nie wymienić dobrego ?
Stary 30-06-2006, 23:15   #18
Slawko

Domyślnie

zostaw ten zaworek a wymień rurki pomiedzy nim, a kolektorem ssącym.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-06-2006, 23:18   #19
sebastian_w

Domyślnie

własnie rurki są prawdopodobnie drożne, mozna dmuchnąc w nie i powietrze ucieka do silnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tak samo można sobie pociągnąc świeżego powietrza z silniczka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a raczej sa całe ponieważ nie słychac ażeby powietrza zassysal. więc zaworek. a moze zupełnie coś innego ?
Stary 30-06-2006, 23:20   #20
Slawko

Domyślnie

Nie chodzi o to czy sa drozne, ale czy szczelne i nie dziurawe oraz sparciałe jak również nie sa za miekkie i sie nie zaciskaja pod wpływe temp. i podcisnienia.

(ale mi sie napisało zdanie super złozone Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania