Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2006, 13:49   #11
Bauma
ford::expert

Model: Mondeo
Silnik: 1/2 DB9
Rocznik: '04
Domyślnie

Cytat:
Klasę indeksu prędkości i nośnośći określa producent, wyznaczający w ten sposób i gwarantujący granice bezpiecznego zachowania się swego produktu. W praktyce oznacza to, że samochód "uzbrojony" w opony o indeksie prędkości H i indeksie nośności 86 może rozwijać prędkość nie większą niż 210 km/h a masa pojazdu + masa ładunku nie może przekroczyć 2120 kilogramów.
z tego mozna wywnioskowac iz nalezy dowiedziec sie jaka jest dopuszczalna masa calkowita pojazdu i podzielic to na 4 i mamy kilogramy na jedna opone i bez problemu dobieramy indeks nosnosci.....
np indeks 90-600kg x4 = 2400kg dopuszczalnej masy calkowitej.
Cytat:
Odpowiednie dla naszego pojazdu indeksy oraz wielkości sprawdzimy w książce pojazdu lub w dobrych serwisach oponiarskich dysponujących odpowiednimi tabelami zamienników
wg mnie mozesz spokojnie kupic z indeksem 91 gdyz jak widac silnik nie ma tu znaczenia tylko dop masa calk (nacisk w kg jaki opona jest w stanie wytrzymac )...

aha znalazlem rozklad mas niestety tylko dla: 2,0TDCi 63%/37% i 2,0 145KM 59%/41%...

cytaty z [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Stary 16-11-2006, 13:57   #12
arni0000
ford::advanced

Domyślnie

Mam mondeo mkI opony 205/55/16 indeks H91 a wożę naprawdę duże ciężary. Ostatnio miałem go tak załadowanego, że tył szedł prawie po ziemi do tego przyczepa a oponki spoko wytrzymały prawie tysiąc kilometrów tak jechałem. Myślę, że możesz brać spokojnie te z indeksem, 91 bo takich ciężarów jak ja wożę wozić nie będziesz
arni0000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2006, 14:36   #13
rafar
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2006
Domyślnie

Zrobiłem kalkulację.

91 – 615 kg/oponę
94 – 670 kg/oponę

Max ciężar własny mojego mondeo – 2190 kg. Średnie obciążenie na oponę wynosi więc tylko 547,5 kg.

Zakładając, że na przód przypada max 63% ciężaru (kombi ma cięższy tył niż sedan/liftback, dla których mamy 63%/37%) to na przód wychodzi aż 689,85 kg/oponę. W tym momencie sensowne jest użycie opony z indeksem 94...

Wg mnie osiągi mają znaczenie bo w tak dynamicznym samochodzie jest duże obciążenie kół przedniej osi, zwłaszcza przy hamowaniu.

Czekam na oficjalną odpowiedź z Bemo i Forda.
Stary 16-11-2006, 15:04   #14
Bauma

Domyślnie

Cytat:
Napisał rafar
Zakładając, że na przód przypada max 63% ciężaru (kombi ma cięższy tył niż sedan/liftback, dla których mamy 63%/37%) to na przód wychodzi aż 689,85 kg/oponę. W tym momencie sensowne jest użycie opony z indeksem 94...
napewno tak to mozna obliczyc??? przeciez rozklad masy po zaladunku sie zmienia, wystarczy brac pasazerow i juz jest inaczej dlatego nie jestem pewny w 100% ale chyba pewniejsze obliczenie to max nacisk na os odczytany z tabliczki znamionowej.....
Stary 16-11-2006, 15:15   #15
rafar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Bauma
Na pewno tak to mozna obliczyc??? przeciez rozklad masy po zaladunku sie zmienia, wystarczy brac pasazerow i juz jest inaczej dlatego nie jestem pewny w 100% ale chyba pewniejsze obliczenie to max nacisk na os odczytany z tabliczki namionowej.....
Nie wiem czy tak się liczy ale gdybyśmy wzięli średnie obciążenie na oponę to indeks 91 byłby za wysoki i wystarczyłby indeks 88 - 560 kg / na oponę.
Stary 16-11-2006, 17:02   #16
Rufio

Model: BMW
Silnik: 330d
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Problem jest z indeksem ładowności. Opony z indeksem 94 są oponami wzmacnianymi i nie dość, że droższe to nigdzie ich nie ma
Fakt, że trochę droższe ale jak chciałbyś mieć taniej to trzeba było kupić Skodę Fabię :fcp4

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I jeszcze trochę innych

Mały off topic:
Problem to jest znaleźć opony 205/55/16 indeks H lub V Run Flat :fcp11
Stary 16-11-2006, 17:06   #17
Bauma

Domyślnie

no srednich wartosci nie ma co brac...bo ten indeks mowi o maksymalnym obciazeniu a wiadomo ze rzadko ktora osobowka jest zaladowana na max badz nawet przeladowana pod wzgledem kg. podobnie jest z indeksem predkosci ktory mowi o max predkosci i max predkosci pod obciazeniem auta a przeciez malo kto uwaza predkosc max za predkosc podrozna :fcp3 ja jeszcze przyznaje sie bez bicia ze nie zamknalem budzika ale to tylko dlatego ze nie ma odpowiednich warunkow :fcp24
Stary 16-11-2006, 17:20   #18
rafar

Domyślnie

Cytat:
Napisał Rufio
Fakt, że trochę droższe ale jak chciałbyś mieć taniej to trzeba było kupić Skodę Fabię :fcp4
Rufio, chyba źle mnie zrozumiałeś. Gdybym nie był gotowy na większy wydatek to w ogóle nie zakładałbym wątku, ba - w ogóle nie kupowałbym MKIII 2.2 TDCi. Właśnie dlatego, że przejmuję się bezpieczeństwem wolę wydać trochę więcej nie tylko na opony i mieć święty spokój.
Nie chodziło mi o to, że w ogóle nie ma opon 205/55/16 z indeksem ładowności 94 w katalogach tylko, że nie ma ich fizycznie w sklepach! Na stronach sklepów internetowych wszystko jest dostępne ale potem okazuje się, że termin dostawy dopiero w grudniu i to jeszcze nie wiadomo. Poza tym zawsze mimo wszystko lepiej wydać mniej jeśli jest sensowne uzasadnienie.

[ Dodano: 2006-11-16, 17:28 ]
Cytat:
Napisał Bauma
no srednich wartosci nie ma co brac...bo ten indeks mowi o maksymalnym obciazeniu a wiadomo ze rzadko ktora osobowka jest zaladowana na max badz nawet przeladowana pod wzgledem kg.
Racja ale najbardziej obciążona będzie zawsze przednia oś, nie tylko statycznie ale dynamicznie. Jeśli uwzględnimy rozkład ciężaru na osie to indeks 94 wydaje się mieć sens :fcp20 .
Ciekawe co i czy w ogóle odpiszą Ford i Bemo...
Stary 16-11-2006, 18:05   #19
Rufio

Model: BMW
Silnik: 330d
Rocznik: 2008
Domyślnie

Zassałem katolog Forda i wg niego 2,2 tdci jest lżejsz od 2,0 o parę kilogramów (dosłownie)
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] w PDF-ie
Znajdź u siebie w okolicy innego forumowicza z Mondeo 2,0 tdci kombi i podjedźcie na wagę np skład opału i zważcie samochody. Jeśli waga będzie identyczna lub podobna to nie ma co kombinować i wystarczą opony o indeksie 91. Tak sądzę.
Kiedyś byłem na badaniu amortyzatowrów i rozkład obciążen był 59/41

Sprawdziłem też ile waży silnik
1,8 tdci waży 156 kg suchy
2,0 tdci wązy 190 kg suchy
2,4 tdci waży 198 kg sychy

Więc nie sądzę zeby 2,2 waży więcej niż 200kg - nie znalazłem jego danych :fcp11
Stary 16-11-2006, 18:41   #20
rafar

Domyślnie

Rufio, wielkie dzięki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przekonałeś mnie ale jeszcze poczekam z ciekawości na ASO (wysłałem do siedmiu) i Forda Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Mam w domu ten katalog i na początku też wpadłem na to żeby porównać 2.0 TDCi i 2.2 TDCI ale później zacząłem kombinować, że może przy większych osiągach obciążenie jest większe. W końcu zapomniałem o tym prostym porównaniu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Faktycznie różnica w ciężarze całkowitym jest tylko 5kg. Ciekawe, że 2.0 jest cięższy... Może 2.2 ma wzmocnione przednie zawieszenie i więcej elementów aluminiowych.
Rufio, rozumiem, że w swoim 2.0 fabrycznie miałeś opony 205/55/16 z indeksem 91?

Cytat:
Napisał Rufio
Sprawdziłem też ile waży silnik
1,8 tdci waży 156 kg suchy
2,0 tdci wązy 190 kg suchy
2,4 tdci waży 198 kg sychy
Chodziło Ci o 2.2, nie 2.4?

Cytat:
Napisał Rufio
Więc nie sądzę zeby 2,2 waży więcej niż 200kg - nie znalazłem jego danych :fcp11
To są podobne silniki. Ważniejsze jest to, że ciężar całkowity jest podobny jak w 2.0 więc nie sądzę, że jest też inny rozkład na osie. Dlatego też powinien wystarczyć indeks 91.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania