![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
Junior Moderator
![]() Imię: Dominik
Model: Galaxy mk2
Silnik: 2.3+LpgTech516
Rocznik: 2000
|
bartixr - może rzeczywiście skoczę na hamownię, chociaż zawsze myślałem, że to koszt bardziej 200 niż 100zł a to trochę różnica - jak na fanaberie.
Też myślałem o kiepskim gazie, ale za długo to trwa, i występuje na benzynie - dlatego podejrzewam cieknący wtrysk lub problem z regulacją ciśnienia paliwa. Jednak obserwacja korekt STFT i LTFT nic mi nie dała (po prostu w momencie przygasania jakby nic się nie działo - korekta STFT stoi jak wryta na tym samym poziomie). Jak sprawdzić przepływkę? czyszczę ją od czasu do czasu więc brudna na pewno nie jest. Na wolnych podaje ok 3,1-3,2 g/s. Problem musi być w sterowaniu. Możesz rozwinąć myśl?
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Imię: Bartek
Model: Galaxy
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
przepływomierz musi podawać prawidłowe napięcie (proporcjonalne do ilości powietrza meirzonego). Od niego w duztym stopniu zależy ile paliwa jest podawane przez wtryski.
W VAG czy innym podejrzysz to jako ilośc mg. Nie znam prawidłowych wartości dla Twojego motoru, ale wejdz sobie na logi innych użytkowników i popatrz ile im podaje przy wyższych obrotach (tam gdzie ty nie masz juz mocy). Ewentualnei w sieci znajdziesz fabryczne dane tych parametrów. Z reguły z wiekiem przepływomierze mogą zaniżać ilosć powietrza. W tym silniku masz tez EGR, moze daciął sie i jest ciągle otwarty - spaliny idą w dolot .. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Junior Moderator
|
bartix - dzięki za chęć pomocy ale... to jest Ford (silnik również) i w moim przypadku VAG nie ma nic do tego.
Z tego co się orientuję to powietrza podaje tyle ile trzeba. (między 3 a >120 g/s przy max obciążeniu). Poszukam logów innych ale ciężko z tym. EGR też nie mam. Konkludując temat postu. Nie odpinam wiatraka - podjadę do elektryka.
|
|
|
|
#14 |
|
|
a co zrobileś z EGR? zaślepiony?
wiem, że sterownika silnika VAG-comem itd nie zdiagnozujesz. Ty wiesz lepiej czym to zrobisz. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
Junior Moderator
|
EGR nie ma tym motorze.
Rozglądam się na nową sprężarką.
|
|
|
|
#16 |
|
|
a to nowość, czyli wychodizły wersje bez EGR Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czyli jednak sprężarka daje za duży opór ? zrzucałeś z niej pasek ? daj na sprzęgło napięcie i mozesz wtedy nią pokręcić. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Junior Moderator
|
Też się zdziwiłem ale tak mi kiedyś powiedział wojtekn.
Byłem dzisiaj u speców od klimy i elektryki. Wykluczyli sprężarkę, ale rozkładają ręce. Widzą że jest jakiś problem ale podejrzewają, że coś z silnikiem. Gimnastykowało się 3 magików. Jedyne co im się nie podobało to to, że wentylator pomocniczy nie kręci się cały czas. Wg nich powinien się kręcić, a w momencie włączenia sprężarki klimy powinien wskoczyć na wyższy bieg. Może ktoś to potwierdzić? Mogę polecić Ba-car w Sopocie. Godzinę się męczyli, ale że nic nie znaleźli to mnie nie skasowali. Mój kolejny kierunek to hamownia.
|
|
|
|
#18 |
|
|
wentylator w momencie zalaczenia kliamtyzacji ma sie zalaczyć na wolną prędkość i schładza skraplacz.
na szybki bieg klima załączy go w moemencie osiągania ciśnienia krytycznego (czujnik presostat) aby szybko zbić temp. i ciśnienie zarazem. bez klimy wentyaltor sie nie kręci (przy niskeij temp ukł. chłodzenia.) |
|
|
|
|
|
#19 |
|
Junior Moderator
|
Wczoraj zauważyłem jeszcze jedną niepokojącą rzecz.
Auto pracowało na wolnych obrotach, włączona klima (min. temperatura, ale tylko lekki nawiew). I wyłączają się OBA wentylatory. Na krótko, bo zaraz oba się załączają, ale jednak oba a nie tylko pomocniczy. bartixr - czy to może być coś z tym związane: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
#20 |
|
|
jesli masz na mysli to, że jeden z wentylatorów ci sie nie kręci po włączeniu klimy, to sprawdź ten trop.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|