![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Damian
Model: Focus MK1
Silnik: 1.6 Benzyna + LPG
Rocznik: 2002
|
Byłem od gościa z klimy i powiedział, że normalne. Ciśnienie jak sprężarka nabije to musi gdzieś ujść.
Wymienił mi całą płytkę tą od sprzęgiełka na nową. Teraz łapie i trzyma niezależnie od temperatury i obrotów. Ale nie pokoi mnie teraz, bo sprężarka ma jakiś czujnik ciśnienia i jak jest około 4-5 bar to wyłącza sprężarkę (sprzęgiełko odbija). Ciśnienie zejdzie to zaskakuje i znów wszystko kreci i tak w kółko. Mechanik Twierdził, że to normalne, ale przez to wydaje mi się, że klima słabo chłodzi (raz mocniej jak sprzegiełko zaskakuje, raz słabiej jak odbija, bo za duże ciśnienie). Wiec czy tak ma być, czy mechanik ściemnia (z nieznanego powodu)? |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
z pierwszego posta wynikalo by ze mozesz miec cos nietak z cewka od sprzegla, ale byc moze rozlaczylo sie przez to ze nie puknoles mlotkiem, ale przez to ze dobila do jakiegos momentu.
zacznij od sprawdzenia chlodnicy, temperatury na wejsciu i na wyjsciu od skraplacza, jezeli chlodnica slabo chlodzi to klimatyzacja nie moze dzialac poprawnie, powinno byc conajmniej 20'Croznicy na chlodnicy. "bo sprężarka ma jakiś czujnik ciśnienia i jak jest około 4-5 bar to wyłącza sprężarkę" sprezarka ma tylko zawor bocznikowy i termistor-czujnik temperatury. niema zadnego czujnika cisnienia. i ta wartosc 4-5 barow to jest normalna wartosc w ukladzie wiec w tym zakresie nic nie powinno sie ani zalaczac, ani rozlaczac. przydaloby sie abys: 1-sprawdzil cisnienia w klimatyzacji-jak pompuje sprezarka (po stronie niskiego i wysokiego, na wolnych obrotach i na 1500~2000rpm) 2-sprawdzil filtr-osuszacz-czy on nie robi sie zaszroniony. 3-no i te temperatury rurek przy chlodnicy-czy wentylatory dobrze chlodza. 4-jak czesto załącza sie i rozłącza sprezarka, na nawiewie z zewnatrz i nadmuchu na 2 biegu, i przy jakiej temperaturze zewnetrznej. 5-jak bys mial podpiete pod manometry to sprawdz przy jakim cisnieniu zalacza sie i rozlacza sprezarka...czyli kiedy sprezarka sie rozlacza to jakie sa cisnienia po stronie niskiego i wysokiego cisnienia. kwestia sprzegielka i szczeliny-jezeli szczelina jest dobra i elektromagnes dobrze dziala na krotko-po podlaczeniu do akumulatora to raczej nie powinno z tym byc problemu. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Zmieniłem mechanika, pierwszy twierdził, że osuszacz do wymiany, coś mi nie grało, pojechałem do innego. Okazało się, że w klimie było 450g czynnika, dobił do 780 przy mnie i problem zniknął (gość, który nabijał mi klimę prawdopodobnie zrobił mi wałka). Dobrze, że nie popłynąłem z kasą za dużo. No chyba, że okaże się, że układ jest nie szczelny, ale po pierwszym "nabijaniu" problem był od razu, a pod dobiciu faktycznym (2 napełnianie) problem zniknął, czyli wniosek z tego taki, że jednak raczej wałek :/
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
ford::average
![]() Imię: Piotrek
Model: Focus Mk1 Trend
Silnik: 1.6 16v B+G Sekwencja
|
Bodajże w fordach zawsze klima nabija i zwalnia i znów tak samo tak jest tez w mazdzie wiec to normalne
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
no nie zupelnie...bo sprezarki scrola sa regulowane pod wzgledem wydajnosci i sie same reguluja, wiec sprezarka moze chodzic non stop i miec rozne wydajnosci.
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
bo tak powinna chodzic jak jest goraco i nie brakuje czynnika...non stop.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|