![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Waldek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5 v6
Rocznik: 2001
|
Testowo przejechałem 150 km... problem nie powrócił. Sam nie wiem czy się cieszyć czy bardziej martwić...
Klimatyzacja włączona... temperatura silnika - środek skali i ani drgnęła na moment choćby za tą "godzinę dwunastą" (stoi minutę przed). Zawsze stała jak murem po rozgrzaniu silnika "za minutę dwunasta". Problem z wzrostem temperatury nie powrócił. Obserwowałem wiatraki - chodzą, po wyłączeniu klimy po chwili (na postoju) też cichną... Zrobię jak wystygnie (za radą Darmodzieja) dolewkę płynu chłodzącego do maxa. Tak sobie myślę, że jeśli wcześniej zawinił rzeczywiście presostat, a teraz działa poprawnie (nie daje negatywnych objawów) to teraz nikt go nie zdiagnozuje - dobrze myślę? A może jak grzebali przy aucie ktoś wysunął (zahaczył) wtyczkę (jakiś przewód) tego czujnika ciśnienia i teraz łączy/nie łączy. Możliwe? Gdzie znaleźć ten presostat? W trasę wakacyjną ruszam w piątek 1600km, później trochę objazdówki i powrót - łącznie będzie lekko 4000km. Ciągle wierzę, że damy radę (Mondeo i ja :-)... Ostatnio edytowane przez waldorfv6 ; 29-07-2013 o 21:54 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Nie wiem, jak w MK3, ale w MK2 w komorze silnika, przy lewym reflektorze jest cylindryczny, metalowy zbiornik i w nim jest zamontowany presostat.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Imię: wojciech
Model: Smax
Silnik: 2.0 TDCI / 140 KM
Rocznik: 2014
|
Nie trzeba wyciągać chłodnicy aby wyczyścić ją , wystarczy odkręcić zderzak , następnie ramę , tą pod zderzakiem i coś tam jeszcze i jest dobre dojście aby włożyć miękką szczotkę na dlugim drucie , i jednocześnie lać wodę i szorować . Ja tak zrobiłem i faktycznie była tak brudna, zapchana , że dołem wypływała mętna woda. Po wymyciu , ciut lepiej chłodzi niz chłodziła
|
|
|
|
|
|
#14 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
Najlepiej byłoby myć chłodnicę silnym strumieniem wody od strony wentylatorów, ponieważ zanieczyszczenia wlatują od strony przeciwnej. Jednak trzeba by do tego zdjąć wentylatory, a to już jest problem. Myjąc od przeciwnej strony prowadzi się do wpłukiwania zanieczyszczeń pomiędzy skraplacz i chłodnicę.
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
![]() Imię: Waldek
Model: Mondeo
Silnik: 2,5 v6
|
I pojechałem w trasę wakacyjną (objazdówka) - ostatecznie było to 4800km w dwa tygodnie. Stary dobry Mondeo dał radę.
Problem z przegrzewaniem nie powrócił, i myślę, że mogę go uznać za rozwiązany. Wniosek - warto myć chłodnicę. Dziękuję za pomoc i wszystkie wskazówki. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
a mozliwa przyczyna twojej usterki mogło być zapchanie dyszy rozpreżnej - wzrost cisnienia i temperatury czynnika klimy, dobry klimiarz i pomiar ciśnienia dał by poglad na sprawe, a swoja droga i tak mozesz tam zajżeć
|
|
|
#17 |
|
![]() Imię: Krzysiek
Model: mondeo mk3
Silnik: 2,5 V6
|
mam taki sam problem jak kolega lecz ja wywaliłem termostat i dalej przy klimie łapie temperaturę i co może być przyczyną
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
Wentylatory_ sprawdzales czy działają na 1 i 2 biegu, zapchana chłodnica zanieczyszczona z zewnatrz.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|