Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-03-2014, 21:49   #11
kr.bi
ford::advanced

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Falowanie obrotów przy zimnym silniku

Cytat:
Napisał kraviec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem identyczny problem z falowaniem obrotów zarówno przy toczeniu się na luzie oraz przy odpalaniu w zimie po nocy. Kupiłem preparat K2 + kawałek szmatki + śrubokręt i problem ustał bez ingerencji fachowców Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Zabieg trwał 20 minut.
A podzielisz sie wiedzą co, gdzie i jak wkladac Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jesli to nie jest wielka tajemnica ? Nieukrywam, ze 1 foto z strzaleczka i krotka instrukcja - 1 zdanie podpowiedz wielu z nas moglaby pomoc. Zawsze przeciez pozostaje mechanik, ale przed nim jesli popsuc trudno by bylo to sprobowac mozna

pozdrófka

kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2014, 16:42   #12
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Witam,
Panowie, dlaczego po czyszczeniu przepustnicy trzeba na kompa jechać ? Nie ma samoadaptacji ? Wzięło mnie na czyszczenie, strasznie brudna nie była, i po czyszczeniu obroty falują miedzy 600-1000 tr/min, na ciepłym silniku. Po zamontowaniu jazda próbna ok.20km, jest OK. Dzis rano do roboty jadę i po 200m engine check. Co zepsułem ?
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2014, 19:19   #13
kr.bi

Imię: Krzys
Model: Mondeo MK4 Titanium
Silnik: 2.0 Pb 140 Qńa
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał radekrogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... i po 200m engine check. Co zepsułem ?
to nie jest tak, że czyszczenie spowodowało zapalenie "pomarańczowej" kontrolki, mogło ale niekoniecznie musiało - możliwe że przyczyna jest zupełnie inna i jest to zwykły zbieg okoliczności. Co by nie rozwodzić się nad hipotezami najlepiej zejdź do garażu podepnij się kabelkiem i sprawdź Forscanem wygenerowane/zarejestrowane komunikaty/błędy.

pozdrófka
kr.bi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-03-2014, 19:51   #14
radekrogo

Imię: Radek
Model: Mk4 SW Titanium Lunar Sky / Mk3 Ghia 130 Tdci 2004
Silnik: 2.0 Tdci 140 DFP/130 Tdci
Rocznik: 2011/2004

Tak błąd był, ale ze to program z Igad-a to nijak się połapać nie idzie co to za kod 0x7E08 ???
Kolega zgasił check-a, jutro rano do roboty zobaczymy czy wywali na nowo.
A co do zbiegów okoliczności naprawdę musiałbym mieć niefart Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
radekrogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2014, 22:26   #15
strzeszek
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 duratec
Rocznik: 2008

Przepustnice wyczyszczona... Z tym że teraz:
1. silnik nie schodzi z obrotów tak jak powinien - jakoś ospale mu to idzie do ok 2tyś, potem schodzi momentalnie
2. po zejściu z obrotów potrafi sam wkręcić się na ok. 2tyś.
3. schodząc z obrotów czasami dwie, trzy sekundy utrzymuje 2 tyś obrotów potem spada do normalnej wartości (przy wciśniętym sprzęgle)

Kilka osób sugerowało silniczek krokowy. Jakieś sugestie?
strzeszek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2014, 18:20   #16
lesiux

Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE

Ponoć nie ma krokowego w tym silniku, bo wszystkim steruje przepustnica. Sprawdź czy nie ciągnie gdzieś lewego powietrza.
Stary 16-05-2014, 19:32   #17
strzeszek

To by wyjaśniało braki krokowych na allegro Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Po kolacji sprawdzę, możne coś zauważę jak nie to warsztat. Dzięki za podpowiedź.
Stary 17-05-2014, 23:39   #18
kosma

Imię: Marek
Model: Fusion 2007, Mondeo MK4 2008 2.0
Silnik: 1,4i, 2.0 benzyna
Rocznik: 2007, 2008

Po czyszczeniu miałem podobny efekt, silnik niemrawo schodził z obrotów - to było pierwsze wrażenie po wyczyszczeniu przepustnicy. Ten nieprzyjemny stan ustąpił sam po około tygodniu jeżdżenia - obroty schodzą normalnie, wszystko w najlepszym porządku (nie wiem czym to było spowodowane, może jakiś proces adaptacji, może działanie środka czyszczącego, który po pewnym czasie penetruje do mechanizmu).
Jedno jest pewne od pierwszego momentu po wyczyszczeniu zniknęły problemy z płynnym ruszaniem samochodem (charakterystyczne szarpniecie
).
Nie wiem, czy czas w Twoim przypadku pomoże - może warto poczekać lub jeszcze raz przeczyścić przepustnicę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kosma jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-05-2014, 17:28   #19
strzeszek

Poczekam jeszcze do poniedziałku i zobaczymy. Zaobserwowałem jeszcze, że śmierdzi jak by za dużo paliwa dostawał - na parkingu podziemnym po zaparkowaniu wyraźnie czuć taki "dziwny" zapach (przed czyszczeniem przepustnicy na 100% tego zapachu nie było).
Stary 25-05-2014, 01:47   #20
Bodziooo

Imię: Bogdan
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0i HE Duratec
Rocznik: 2007

Witam,
miałem te same objawy, co większość z Was. Wczoraj odkręciłem przepustnicę (bez odpinania kabelków). Przemyłem acetonem technicznym. Była już nieźle zanieczyszczona. Wszystkie czynności zajęły około 20 min.
Objawy ustąpiły w całości!!! Pięknie zapala, płynnie rusza i przyspiesza.
Obyło się bez kompa.
Dodam, że około 3 lata temu przepustnica była wymieniona w serwisie Forda na nową. Nie wiem dlaczego - bo to było u poprzedniego właściciela.
Bodziooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania