![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Ford Focus
Silnik: 1,8 TDDi
Rocznik: 1999
|
Wiem. Płyn straciłem w +- 10 minut(około 5km) od wyjazdu ze stacji. Później starałem się hamulca nie używać bez konkretnego powodu. Dobrze, że to na diagnostyce wylazło, bo gorzej, jakbym to ja awaryjnie hamował, dopowietrznik by puścił, a ja dalej beztrosko pojechałbym w trasę. Następnego hamowania mogłoby już nie być, no chyba, że w czyimś kuprze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#12 |
|
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Tak to jest z praktykantami. W moim kiedyś taki koło zakładał i nakrętki chciał nakręcić odwrotnie, tj. stożkami na zewnątrz. Na szczęście, stałem obok, a mechanik "prowadzący" też zauważył.
|
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-02-2009
Model: Focus mk2, mk3
Silnik: 2.0 TDCi, 2.0 TDCI
Rocznik: 2007, 2012
|
Dlatego jeśli macie możliwości i trochę się znacie czasem warto samemu zrobić niż dać praktykantom...
Ostatnio wymieniałem w jednej foce...sam dokręcałem, czyściłem, odpowietrzałem itp. koszt całego zestawu + płyn = ok 300 zł |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
Ja nie mam warunków, brak najazdu/kanału i kogoś w okolicy z takowym, więc z każdą bzderą muszę jechać do mechanika, no i wiedza na tą chwilę też chyba niewystarczająca ^^ Pech chciał, że mojego nie było, a mi padły hamulce z tyłu, samoregulatory puściły, szczęki zdechły, ogólnie zgon bębnów. Nie chciałem jeździć z padniętym układem, więc pojechałem do innego, polecanego w kręgu znajomych warsztatu. Zostawiłem tam grubą kasę, bo na niczym nie oszczędzałem, a oni taki numer wywijają. Na szczęście teraz już wszystko ok, byłem w przerwie w pracy u swojego mechanika i po dokładnych oględzinach stwierdził, że teraz do roboty się przyłożyli Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie ma lepiej zrobionej rzeczy, którą sobie zrobimy sami i z sercem. oczywiście w miarę sił i umiejętności, nie każdy się podejmie grzebać przy hamulcach ;-)
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
U mnie jest jeszcze problem, że nawet jakbym chciał, miał jak, to mieszkam daleko od miasta, mam jedno auto i nawet nie ma możliwości dokupienia/wymiany jakiejś części, jeśli wyskoczy nieoczekiwany problem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem latem tamtego roku zerknąć do bębnów, bo ręczny szwankował i nie koniecznie była to wina linki, ale jak sobie pomyślałem, że wezmę się za rozbieranie, będę chciał otworzyć i 1. łożysko się posypie, 2. stan bębnów będzie taki, że nie będzie opcji, aby je złożyć i jechać po części to zostaję w czarnym tyłku. Olej, filtry, płyny, czy hamulce z przody sobie sam wymienię, bo tam niespodzianek nie ma za bardzo, ale jak przychodzi do szerszej mechaniki, to jestem ograniczony nie tylko w związku z "warsztatowym" zapleczem, umiejętnościami, ale i ewentualnym zakupem części, a szkoda, bo też jestem zdania, że nikt lepiej nie zrobi, jak sam właściciel auta.
Zauważyliście, że każdy jadący wolniej od nas to palant, a szybciej – szaleniec ? Ostatnio edytowane przez mojmistrz ; 26-02-2014 o 14:15 |
|
|
|
|
|
#17 |
|
ford::expert
![]() Imię: Paweł
Model: VW Passat/Mercedes-Benz
Silnik: 1.9 TDI/2.7CDI
Rocznik: 1998/2005
|
nie wszyscy praktykanci sa źli, sam kiedys bylem na praktykach i pracowalem w warsztacie to jak byl ostry zapierdziel to nie zdazylo sie jednego samochodu opuscic z podnosnika lub zjechac z kanalu i juz trzeba bylo robic nastepny, sytuacja byla taka ze labo praktykant robil i za dobrze jeszcze nie wiedzial co robi , lub po prostu zapomnial dokrecic , bo byl ostro goniony do nastepnej roboty. Wiecie jak to jest.
|
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|