![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::average
![]() Imię: Jacek
Model: Transit Connect
Silnik: 1,6
Rocznik: 2015
|
Sprawa wygląda tak - problem był i go naprawiłem sam.
Byłem w warsztacie od klimy. Ciśnienie w układzie jest - nie ma nieszczelności. Problem iż zginął prąd - nie dochodzi do sprężarki. Cewka jest sprawna - to potrafili sprawdzić. Bezpiecznik za schowkiem sprawdzony . Podkasałem rękawy i wziąłem sie za robotę sam. Połozyłem sie pod samochodem i zacząłem szukać prądu :-) No i znalazłem. Dziw ze ten co sie przede mną położyl nie zauważył usterki. Mianowicie jeden z przewodów który dochodzi do kostki która jest wpięta w czujnik który siedzi w rurce klimy był ukruszony. Pociągnąłem każdy z osobna i jeden wypadł z kostki. Zrobiłem na krótko i klima działa. Teraz tylko muszę dokupić nową kostkę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez telker_jacek ; 09-07-2014 o 19:48 |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Ford Fusion
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003
|
Panowie będę wdzięczny za informacje od posiadaczy Fusionów lub ewentualnie Fiest bo chyba układ klimatyzacji jest taki sam.
Byłem na serwisie klimatyzacji, która niedziałała. Okazało się, że w układzie nie ma czynnika dlatego układ w ogóle się nie załączał (ani sprężarka ani wiatraki). Po nabiciu klimatyzacji sprężarka się uruchamia i klimatyzacja działa. Jest jednak problem. W momencie, kiedy załącza się wiatrak chłodzący skraplacz, czujnik ciśnienia rozłącza sprężarkę (słychać cyknięcie). W momencie gdy wiatrak przestaje pracować, czujnik ciśnienia ponownie załącza sprężarkę. Czy ktoś z użytkowników mógłby sprawdzić czy taki objaw jest prawidłowy czy nie? Serwisant od klimatyzacji twierdzi, że w Fordach taki objaw nie jest prawidłowy, ale w Japończykach już tak. Będę wdzięczny za pomoc. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
|
Nie ważny jest objaw, ważny efekt. Jak klima chłodzi, to znaczy że tak ma być. Pracuje cyklicznie, jak większość Fordów.
|
|
|
|
#14 | |
|
|
Cytat:
Jeżeli ktoś ma możliwość sprawdzenia w swoim Fusionie jak to pracuje to będę wdzięczny. Ostatnio edytowane przez wilukce ; 28-06-2017 o 07:36 |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
|
Nie zawsze serwis uczciwie podchodzi do klienta, i sugieruje mu różne opcje, ale zawsze takie z korzyścią dla serwisu.
Uszkodzenie sprężarki w żaden sposób nie wchodzi w gre, ponieważ automatyka klimatyzacji na to nie pozwoli. A pozbawienie klienta w takie upały klimatyzacji, to nic innego jak zmiękczanie klienta, aby wyciągnął kase,i zapłacił za niepotrzebne usługi. A Ty Kolego od ilu osób chcesz potwierdzenia, abyś uwierzył w oczywistość ?? |
|
|
|
#16 | |
|
|
Cytat:
W moich dwóch pozostałych autkach (Peugeot i Opel) sprężarka chodzi cały czas a ciśnienie w układzie reguluje wentylator skraplacza, który ma kilka biegów. Podobno tak jest w większości samochodów. Nie chodzi mi nawet już o samego mechanika czy wyłudzanie pieniędzy przez zakład bo z tym nigdy nic nie wiadomo, ale o konkretne fakty nt. funkcjonowania klimatyzacji w tym modelu. Gość który zajmuje się serwisem klimatyzacji z doskoku może nie ogarniać wszystkich modeli samochodów i zastosowanych w nich rozwiązań dlatego szukam potwierdzenia tego co mówi. Jeżeli nie znajdę tego tutaj to znajdę gdzie indziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No i przede wszystkim nie chodzi tu o cykliczne pracowanie sprężarki tylko rozłączanie sprężarki przez włączający się wentylator. Ostatnio edytowane przez wilukce ; 28-06-2017 o 08:49 |
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
|
Cytat:
Fusion/Fiesta poza tym ma jeden wiatrak chłodnicy, a nie dwa jak większość aut. Jeśli masz u siebie dwa wiatraki, to masz jakąś bardzo niestandardową wersję, poza oficjalną specyfikacją. Kolejna rzecz to, że sprężarka w Fordzie, jak przedmówcy napisali, nie pracuje stale, tylko włącza się i wyłącza automatycznie. Warto też sprawdzić ile czynnika serwis do klimatyzacji ładuje. Wg TIS czynnika powinno być max 650g. U mnie zaś norma, opisana zresza na aucie, to 470g. Jak serwis od klimy załadował 650g (patrząc na ogólną specyfikację), to sprężarka pracowała nieprawidłowo. |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
|
Cytat:
Czyli jedno jest pewne i to potwierdzacie, że sprężarka nie chodzi cały czas tylko cyklicznie? Czym w takim razie jest sterowana, tylko czujnikiem wysokiego ciśnienia? |
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Sławek
Model: Fiesta mk6 Ghia
Silnik: 1.6 100KM
Rocznik: 2007
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#20 |
|
|
U mnie siedzi manualna klimatyzacja. A jak jest u Ciebie w Fiescie? Klimatyzacja chodzi cyklicznie czy ciągle? Ew. w którym momencie jest rozłączana sprężarka?
U mnie co kilka sekund cyka rozłącza sprężarkę. Zawsze gdy włączy się wiatrak. |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|