Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-07-2015, 22:34   #11
lesiux
ford::advanced

Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: jazda mondeo a branie oleju

Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mk4 przy poborze oleju 1l/300km nie puścił ani odrobiny dymu niebieskiego przy przegazowaniu nawet do 5000 obrotów.
brzmi nieprawdopodobnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 22-07-2015, 06:50   #12
Tarzus
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Fokus
Silnik: 1.8 Duratec
Domyślnie Odp: Bierze olej, czy da się z tym jeździć jeszcze 2 lata??

powiem tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. moje wcześniejsze autko brało tez ok litra na 1500km czasami mniej czasami więcej zależny czy więcej trasy czy tez miasta wychodziło jeździłem nim jakieś piec lat i ogólnie nic się nie działo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. dolałem jak mignęła kontrolka do Maxa i jeździłem dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jedyny minus ze jak mocno przyciskałem gaz to za mną biała ściana się robiła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tarzus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2015, 07:19   #13
bolek-tarnow
ford::expert

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM

Lesiux niestety nieprawdopodobnie ale jednak prawdziwie... kilka osób sprawdzało i ze zdumieniem na to patrzylo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. sprawdzone na postoju i podczas jazdy drugie auto jechało za mną później zmieniłem się samochodami bo sam nie wierzylem ale jednak. Świece dopiero pozwalały stwierdzić gdzie ginie olej - spalal się. To co znajdowało się w katalizatorze to widok nie do opisania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-07-2015, 20:20   #14
rustin

Model: Fiat Linea
Silnik: 1,3 Mjet
Rocznik: 2007

Oleju to wogóle można nie wymieniać bo przy 10tyś to on ma już wymieniony przy takim poborze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylko filtr.
Stary 22-07-2015, 23:54   #15
lesiux
ford::advanced

Imię: Artur
Model: Mondeo MK4 Titanium X
Silnik: 2.0 Duratec HE

Cytat:
Napisał bolek-tarnow Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lesiux niestety nieprawdopodobnie ale jednak prawdziwie
miałem mazde 323f co brała 1l/1000km i lubiła niezłego dymka zostawić, ale jeździła na 10w40. Rzadsze syntetyki ponoć tak nie kopcą i może tu jest powód braku dymu.

Cytat:
Napisał rustin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oleju to wogóle można nie wymieniać bo przy 10tyś to on ma już wymieniony przy takim poborze Tylko filtr.
dokładnie też tak robiłem w wymienianym przeze mnie powyżej przypadku.
Stary 23-07-2015, 07:01   #16
bolek-tarnow

Model: VW Passat
Silnik: 2.0 170KM

Hehe no nawet nie po 10 kkm tylko juz po 1,5kkm był olej zmieniony. Niestety z takim felerem auto było kupione i od zakupu do naprawy zrobiło niecały 1000km. Później mechanik i silnik na części rozebrany, diagnoza zapieczone pierścienie olejowe. Wymiana pierścieni, panele, uszczelek, plan głowicy i auto jak nowe. Teraz grama oleju nie ubywa od wymiany do wymiany, która jest wykonywana co 10kkm.
bolek-tarnow jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2015, 00:56   #17
el_bezet
ford::amateur

Model: C-MAX
Silnik: 1.8 benz
Rocznik: 2005

Panowie, czytałem dużo na forum o problemach z silnikiem 1.8 duratec związanych z braniem oleju... Mam C-MAXa z 2005r (mk1)z takim silnikiem i kilka dni temu zrobiłem nim trasę. Na odcinku 1000km poziom oleju spadł na bagnecie od prawie max do min, czyli ok 1l. Wczoraj zrobiłem badanie kompresji i próbę olejową. Po odkręcaniu świec widać, że gwinty są delikatnie zaolejone (elektrody suche). Pomiary kompresji na wszystkich cylindrach wyszły w granicach 18 Bar (1,8 MPa) a po dolaniu oleju w granicach 20 Bar (2 Mpa). Nie doczytałem tylko, że po odłączeniu wtrysków warto było trochę pokręcić silnikiem w celu pozbycia się resztek paliwa z cylindrów i nie wiem jaki to mogło mieć wpływ na zafałszowanie wyników. Będę wdzięczny za sugestie dotyczące interpretacji otrzymanych wyników.
el_bezet jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2015, 08:46   #18
salom

Wynik pomiaru wręcz nieprawdopodobny. 10 letni silnik ma kompresję większą lub równą niż fabrycznie nowy. Chyba że ma minimalny przebieg.Pomiar próbą olejową chyba zafałszowany, bo powinien wtedy wykazywać kompresję większą co najmniej o 50 procent.

Przy takiej kompresji gdyby była faktyczna, ten silnik nie powinien brać oleju, lub znikome ilości.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2015, 14:34   #19
Snajper_881

Co do kompresji, 2004 rok, TDCi 116KM, zrobiony na około 210KM, znany na forum.
Przy takim obciążeniu rzadko kiedy korzystam z pełnej mocy, wiadomo, trzeba umieć jeździć takim autem i nie chodzi o moc tylko o jej przyrost 100% więcej. Mierzyłem kompresje, wskazówka temp. była na około 45*, nie chodzi mi o celcjusza tylko o jej położenie, czyli w połowie od 0-90*C. Najmniej miał 30 bar, najwięcej 31...bardzo nie chce mi się wierzyć w taki wynik ale niestety widziałem na własne na oczy.... Przebieg 250tys i nie wiem czy to jego pierwsze 250tys...Ja bym wymienił pierścienie, zajął się problemem i spokojnie jeździł...to chyba nie są przerażające koszta.

Ostatnio edytowane przez Snajper_881 ; 24-07-2015 o 14:37
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-07-2015, 14:51   #20
salom

Nie porównuj diesla do benzynowego.
Cisnienie w dieslu 30 atm to jeszcze dobre, w graniach poniżej 28 atm, w zimę mogą być problemy z uruchamianiem silnika.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania