![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
Zapewne lewa półoś a mianowicie przegub wewnętrzny. Masz oryginał czy może ostatnio wymieniałem na jakieś wspaniały zamiennik ?
|
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 13-07-2017
Model: Kuga
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
|
Oryginał jest. Lewa masz na myśli po stronie kierowcy ?
Czy przy uszkodzonej półosi nie byłoby wibracji na każdym biegu ? Ostatnio edytowane przez Meniumeh ; 28-11-2021 o 07:26 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
na początku będzie trzepać na niskich biegach
potem będzie trzepać n a każdym włącznie na 6 biegu przy 100 km\h przy naciśnięciu gazu ale półoś trzeba rozebrać i wsadzić paluch w kielich i ocenić. inaczej się nie da |
|
|
|
|
|
#14 |
|
|
A polecisz jakiś dobry zamiennik przegubu wewnętrznego?
Samą półoś też można jakoś zbadać przy okazji czy tu nie powinno być problemu przy oryginalnym przebiegu 230tyś? Uszczelniacz na skrzyni kiedyś wymieniałem i widać było tylko że półoś była troszeczkę wytarta w miejscu styku z simeringiem. |
|
|
|
|
|
#15 |
|
FORD|AUTHORIZED
|
ja z zamienników używam tylko skf
a potem lobro spidan czyli GKN czyli oryginał. ale SKF mnie nie zawiódł, chińczyki tak. półośkę jak miałeś w ręce, to trzeba zdjąć opaskę przegubu wewnętrznego wyczyścić i ocenić wzrokowo i najważniejsze palcami czy nie ma dołków na gładzi. jeśli jest jakiś dołek ubytek metalu to do wymiany bezwzględnie. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Bardziej optymistycznie to kielich dobry bez rowka i sam krzyżak wystarczy i nowe opaski ze smarem ? Wersja najtańsza widzę.
Druga opcja to przegub chińczyk GSP czy NTY za około 100zł albo cos kolo 160zł zamiennik DP ze sklepu Forda [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] to pewnie tez Chińczycy produkują. Trzecia opcja to kupić tanio całą półoś od Chińczyka GSP za jakieś 220zł tylko czy to ma szanse pracować bez wibracji ? Przebieg na rok u mnie to kolo 8tyś kilometrów . Ile u Ciebie Chińczyk polatał ? Ostatnio edytowane przez Meniumeh ; 28-11-2021 o 18:48 |
|
|
|
|
|
#17 | |
|
FORD|AUTHORIZED
|
Cytat:
kupiłem SKFa i jeździ. nigdy półoś za 190 zł nie ma prawa działać |
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
Ale ostatecznie kupiłeś półoś SKF czy sam przegub wewnętrzny.?
Chodzi o to że teraz nie mam możliwości sam tego wymieniż i lepiej kupić cały przegub i zlecić wymianę w warsztacie bo tam nikt nie bedzie miał czasu na ogladanie i diagnozowanie a potem trzymanie auta na podnośniku i czekanie na części. Ostatnio edytowane przez Meniumeh ; 28-11-2021 o 22:54 |
|
|
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|