Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-10-2007, 17:38   #11
ocznik
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie

a mam takie pytanie zwiazane z wtryskami, jako ze problem z tematu juz rozwiazany przez autora pozwole napisac tu zeby nie tworzyc kolejnego.

mialem wlasnie niedawno sprezynke i wsumie dalej ja mam, silnik gasl na wolnych, po postaniu troche odpalal i dalej jechal.
na kompie pokazalo uszkodzenie czujnika walka, kupiony - jutro chce wymieniac (jak ktos wie jak albo ma jakas instrukcje gdzie on jest i jak to robic to prosze bardzo na priva).
oprocz tego kompa poparzylem jeszcze na inne parametry i co mnie zdziwilo jeden wtrysk byl jakby zawieszony non stop pokazywal -1,1 mg.
wylaczenie silnika i ponowne wlaczenie nie zmienilo za duzo, wartosci oscylowaly od -10 do -17 mg. inne wtryski przybieraly rozne wartosci i zmienialy sie w miare prawidlowo.
silnik pracuje rowno, cicho.
co moze byc powodem takich wskazan, pracownik salonu nie wiedzial.
nie wiem czy sie mam czyms martwic, mysle ze poki silnik pracuje rowno i wszystko w porzadku nie bede dalej dochodzil o co chodzi...
jednak jak ktos wie z checia przeczytam.

ocznik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2007, 07:22   #12
xavi

Domyślnie

Więc jestem po dłuuugiej wycieczce do Serwisu.

Próba przelewowa pokazała, że leje wtrysk na 4 cylindrze. Pierwsze 2 są OK.
WDS potwierdził uszkodzenie 3 wtrysku.

Diagnoza – albo wymiana min. 2 szt, albo wcale bo nie ma sensu wydawać pieniędzy 2 razy na robociznę i filtr paliwa.
Po przemyśleniu ZA i PRZECIW opcja nr 1.

Sama robota trwała ok. 30 min. i auto jeździ lepiej niż przed zakupem.

Koszt w sumie = 2400 zł

Po wylaniu zawartości filtra paliwa okazało się, że w układzie znajduje się piasek i osady – ZGROZA.

Przez to Fachowiec powiedział, że muszę zrobić płukanie zbiornika paliwa – jak najszybciej.
Wg mnie to nie potrzebne, bo po to jest filtr, aby zatrzymywał takie rzeczy, i nie powinny one się dostać do układu wysokiego ciśnienia CR.

Uwagi fachowca:
1. Pomimo, że wtryski nr 1 i nr 2 są OK – to zbierać kasę bo skoro padły 2, to przyjdzie niedługo czas na pozostałe.
2. Zawsze stosować filtr paliwa Ford, ponieważ zatrzymuje osady od 2 mikronów wzwyż, a pozostałe „noname” od 6.
3. Filtr wymieniać co roku.
4. Nie stosować paliw ulepszonych typu Ultimate, V-Power itp. bo to nic nie daje, lać zwykłą ropę z Orlenu na nowych stacjach.
5. Profilaktycznie do co 10 tankowania wlać 100 ml mixolu do zbiornika paliwa.
6. Nieprawdą jest, że wtryski po 2003 roku nie padają (na sąsiednim stanowisku stało takie mondeo również do wymiany).
7. Na moje sugestie, że Ford powinien potraktować padające wtryski jako wadę fabryczną dostałem w odpowiedzi pytanie, że jak można to udowodnić ? ! ?
8. Na pocieszenie – w wczorajszym dniu, zakład wymienił przede mną już 3 kpl. wtrysków w TDCI.

Co myślicie na temat tego płukania baku ??
Stary 31-10-2007, 10:39   #13
blur

Model: był :(Mondeusz ST 220
Silnik: 3 lytry ;)
Rocznik: 11.2004
Domyślnie

Witam

Byłeś w firmie w której z właścicielem trochę się ściąłem na słowa. Nienawidzę poprostu drobnych cwaniaczków jak on który na dzień dobry, wali ci per TY, KOLEGO i zanim mechanik zdiagnozuje co się stało to już zdąży ci cenę podać. Do mechanika nie mam nic, sympatyczny facet.

Szkoda że nie pojechałeś 100 km dalej, bo by spokojnie za 2000 PLN zrobili to samo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Ja zbiornika nie płukałem.

[ Dodano: 31-10-2007, 10:49 ]
Cytat:
Napisał xavi
Uwagi fachowca:
1. Pomimo, że wtryski nr 1 i nr 2 są OK – to zbierać kasę bo skoro padły 2, to przyjdzie niedługo czas na pozostałe.
2. Zawsze stosować filtr paliwa Ford, ponieważ zatrzymuje osady od 2 mikronów wzwyż, a pozostałe „noname” od 6.
3. Filtr wymieniać co roku.
4. Nie stosować paliw ulepszonych typu Ultimate, V-Power itp. bo to nic nie daje, lać zwykłą ropę z Orlenu na nowych stacjach.
5. Profilaktycznie do co 10 tankowania wlać 100 ml mixolu do zbiornika paliwa.
6. Nieprawdą jest, że wtryski po 2003 roku nie padają (na sąsiednim stanowisku stało takie mondeo również do wymiany).
7. Na moje sugestie, że Ford powinien potraktować padające wtryski jako wadę fabryczną dostałem w odpowiedzi pytanie, że jak można to udowodnić ? ! ?
8. Na pocieszenie – w wczorajszym dniu, zakład wymienił przede mną już 3 kpl. wtrysków w TDCI.

Co myślicie na temat tego płukania baku ??
AD.
1. Filtr FORD to filtr Delphi lub FoMoCo ...czy jakos ta
2. Być może u mnie awaria stała sie na filtrze Bosha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
3. Lub przy każdej wymianie oleju Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
4. eeetam.
5. Mi też tak radzili w warsztacie, ale jakoś się bałem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
6. Samochody przed liftem maja większe przebiegi to i awarie wtrysków sa częstsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
7. marzenia
8. norma

pozdrawiam i szykuj się na wymianę kolejnych dwóch Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ... ci co wymieniają twierdzą że różnica ciśnień je dobija - te stare znaczy.
Stary 31-10-2007, 10:59   #14
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie

Wczoraj byłem w ASO i rozmaiwiałem na temat wtrysków tdci gość powiedział ,ze poprawili conieco po lifcie MKIII ale ,że dopiero "pprzebódowali" silnik i wsadzili zupełnie inne wtryski to w S-maxie i teraz w MKIV
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-10-2007, 11:02   #15
blur

Domyślnie

Cytat:
Napisał Pinki
Wczoraj byłem w ASO i rozmaiwiałem na temat wtrysków tdci gość powiedział ,ze poprawili conieco po lifcie MKIII ale ,że dopiero "pprzebódowali" silnik i wsadzili zupełnie inne wtryski to w S-maxie i teraz w MKIV
Z tego co wiem to poprostu dali układ wtryskowy siemensa .... tak mi powiedzieli.
Stary 31-10-2007, 14:24   #16
xavi

Domyślnie

Cytat:
Napisał blur
Byłeś w firmie w której z właścicielem trochę się ściąłem na słowa. Nienawidzę poprostu drobnych cwaniaczków jak on który na dzień dobry, wali ci per TY, KOLEGO i zanim mechanik zdiagnozuje co się stało to już zdąży ci cenę podać. Do mechanika nie mam nic, sympatyczny facet.
Świeta prawda odnośnie tych ludzi. Właściciel oraz mechanik/cy to mili i przyjaźnie nastawieni goście.

Zostałem przyjęty po godzinach pracy warsztatu, fakt ten był umówiony telefonicznie z właścicielem i nie stanowiło to problemu, a na miejscu było mi to ciągle wypominane.
Finansowo byłem przygotowany tylko na wymianę jednego wtrysku. Bardzo zależało mi na czasie więc właściciel poszedł mi na rękę i poczekał na przelew za dodatkowy wtrysk.
Jako zabezpieczenie zatrzymał moją gwarancję i ma ją odesłać pocztą.

Cytat:
Napisał blur
pozdrawiam i szykuj się na wymianę kolejnych dwóch ... ci co wymieniają twierdzą że różnica ciśnień je dobija - te stare znaczy.
To też mi mówili.
Stary 01-11-2007, 11:11   #17
Konche
ford::beginner

Domyślnie kontrolka świec

Kolego powiedz prosze czy kontrolka od swiec zarowych po zapaleniu auta mrugała? W czasie jazdy zapaliła sie kontrolka swiec zarowych i zaczeła mrugac czy to wtryski?? mam mondeo 2003 2.0TDCi. Auto straciło moc jak by sie turbina wyłączyła.
Stary 01-11-2007, 12:19   #18
ocznik

Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie

bardzo mozliwe ze padly ci wtryski albo sterownik od turbiny. jedz na komputerowa diagnostyke, podepna pod kompa i powiedza co jest nie tak.
ocznik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-11-2007, 08:45   #19
blur

Domyślnie Re: kontrolka świec

Cytat:
Napisał Konche
Kolego powiedz prosze czy kontrolka od swiec zarowych po zapaleniu auta mrugała? W czasie jazdy zapaliła sie kontrolka swiec zarowych i zaczeła mrugac czy to wtryski?? mam mondeo 2003 2.0TDCi. Auto straciło moc jak by sie turbina wyłączyła.

Poczytaj trochę. Objawy typowe jak przy uszkodzeniu wtrysków ... będzie dziura w kieszeni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-11-2007, 09:34   #20
xavi

Domyślnie

Kolega Blur ma rację.

Współczuję bo boli kieszeń bardzo.
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania