Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-03-2009, 08:23   #11
danielgrela
ford::beginner

Model: Mondeo MKII KOMBI
Silnik: 1.8TD
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: Silniczek od wspomagania wolnych obrotów.PROSZE O POMOC PILN

Więc chyba będzie trzeba uciułać te 400zł i kupić nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo tak jak mówisz prezi duże prawdopodobieństwo że kupię niesprawną (szczególnie na allegro).
Mam nowe świeczki (NGK)- pali za pierwszym podgrzaniem ale ma niskie obroty ok. 500 ale też strasznie nierówne ! Tak jakby palił nie na wszystkich garach. Trwa to chwilę (ok. 1-2 min.) i obroty się stabilizują. Jest tak za każdym razem po dłuższym postoju. Emmm Ty też masz nierówne te "niskie" obroty po odpaleniu ? I piszesz że mało przez to pali ale te obroty tak Ci trzyma (500-600) nawet po rozgrzaniu ? U mnie po paru minutach ma już ok 900.

danielgrela jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2009, 15:29   #12
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Zaraz po odpaleniu ma 500 i od razu chodzi równiutko, rozgrzany ma 650, max. ok. 750, ale zawsze poniżej kreseczki oznaczającej 750 obr/min. Spalanie, to 4,75 - oczywiście trasa. Myślę, że przyczyny nierównej pracy i to przez 1-2 min., powinieneś szukać we wtryskach lub świeczkach (NGK, hmm..., dobre, ale może któraś z nich nie tak do końca?).
Pozdrawiam
Stary 24-03-2009, 15:57   #13
prezi
ford::average

Model: Mondeo mk II kombi
Silnik: 1,8 TD ENDURA
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał danielgrela Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc chyba będzie trzeba uciułać te 400zł i kupić nowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo tak jak mówisz prezi duże prawdopodobieństwo że kupię niesprawną (szczególnie na allegro).
Mam nowe świeczki (NGK)- pali za pierwszym podgrzaniem ale ma niskie obroty ok. 500 ale też strasznie nierówne ! Tak jakby palił nie na wszystkich garach. Trwa to chwilę (ok. 1-2 min.) i obroty się stabilizują. Jest tak za każdym razem po dłuższym postoju. Emmm Ty też masz nierówne te "niskie" obroty po odpaleniu ? I piszesz że mało przez to pali ale te obroty tak Ci trzyma (500-600) nawet po rozgrzaniu ? U mnie po paru minutach ma już ok 900.
A szczelność układu paliwowego jest ok? Ile kręcisz zanim odpali? Jeezeli pózniej obroty się sabilizują to napewno nie wtryski. Jak pali od kopa to świeczki też ok. W tym modelu jak jedna świeca jest do bani to są problemy z odpaleniem.
prezi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-03-2009, 18:02   #14
danielgrela

Świeczki mam nowe, mają 1 tydzień. Odpala praktycznie od dotyku. Czasem zdarza się że od dotknięcia zaskoczy ale niemalże natychmiast zgaśnie (tylko takie dygnięcie) ale zawsze ponowne przekręcenie kluczyka powoduje rozruch (już bez podgrzewania-od razu).

Cóż szczelności nie sprawdzałem (brak garażu) a tak "przez maskę" wygląda OK.

Może być "popularne" cofanie się paliwa ?
Stary 24-03-2009, 18:38   #15
prezi

Cytat:
Napisał danielgrela Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Świeczki mam nowe, mają 1 tydzień. Odpala praktycznie od dotyku. Czasem zdarza się że od dotknięcia zaskoczy ale niemalże natychmiast zgaśnie (tylko takie dygnięcie) ale zawsze ponowne przekręcenie kluczyka powoduje rozruch (już bez podgrzewania-od razu).

Cóż szczelności nie sprawdzałem (brak garażu) a tak "przez maskę" wygląda OK.

Może być "popularne" cofanie się paliwa ?
Może być. Wsadź wężyk przeźroczysty od filtra do pompy fi 8 + dwa cibanty, przydał by się zaworek zwrotny do szczęścia , ale można bez niego i będzie odpowieź.
Stary 24-03-2009, 18:40   #16
jakob61
ford::advanced

Model: Mondeo combi /ghia/
Silnik: 1.8 TD endura

Witam .
U mnie to ustrojstwo nie działa juz może ze 4 lata , i nie zdarzyło się przez ten czas by zgasł mi silnik tak od samości . Rzeczywiście zaraz po odpaleniu zimnego z rana obroty są niższe ok. 700 obr/min ale po krótkim czasie się podnoszą i stabilizują .
Czyli raczej bym się tym na razie za bardzo nie przejmował a być moze nadarzy się okazja kupić gdzieś to urządzenie za rozsądniejsze pieniążki.
jakob61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2009, 07:38   #17
danielgrela

A co sądzicie o jego nierównej pracy jak jest zimny ? Tak jakby nie palił na wszystkich garach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nierówna praca trwa ok 1 minuty i praca się stabilizuje. Silniczek wolnych obrotów nie chodzi na bank, ale czy to byłaby przyczyna nierównych obrotów ? Dodam że dodając gazu (nogą) to pomimo wyższych obrotów silnik i tak "przerywa"... ale nie gaśnie nawet jakbym nie "gazował" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poprostu będzie pyrkał nierówno i tak przez ok 1min. Czy silniczek wolnych obrotów coś tu pomoże ? Przecież on mi tylko podniesie obroty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli to samo jakbym sobie podgazował. Mam racje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-03-2009, 08:19   #18
prezi

Cytat:
A co sądzicie o jego nierównej pracy jak jest zimny ? Tak jakby nie palił na wszystkich garach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nierówna praca trwa ok 1 minuty i praca się stabilizuje. Silniczek wolnych obrotów nie chodzi na bank, ale czy to byłaby przyczyna nierównych obrotów ? Dodam że dodając gazu (nogą) to pomimo wyższych obrotów silnik i tak "przerywa"... ale nie gaśnie nawet jakbym nie "gazował" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Poprostu będzie pyrkał nierówno i tak przez ok 1min. Czy silniczek wolnych obrotów coś tu pomoże ? Przecież on mi tylko podniesie obroty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czyli to samo jakbym sobie podgazował. Mam racje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Te przeryweanie o efekt niewielkiego łyknięcia powietrza zrób tak jak pisałem wcześniej. Ja u siebie z tym przerywaniem mam to samo, ale dla mnie nie jest to tak upierdliwe. Ból w tym, że nie pomogła reperaturka pompki ręcznej , nie wiem czy zależy to od modelu pompki ręcznej ale kupiłem najpełniejszy zestaw naprawczy ale jest tam też taka gumowa uszczelka z otowrami i to ona jest też sfatygowana a w żadnym zestawie naprawczym nie można jej dostać. Zapomniałem wcześniej dodać iż zapowietrzać się może też na elektrycznym podgrzewaczu ON.
Stary 26-03-2009, 08:39   #19
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
Domyślnie Odp: Silniczek od wspomagania wolnych obrotów. TD

Zrób tak, jak opisał Kolega Prezi (przezroczysty przewód), jeśli nie będzie pęcherzy powietrza, jedź do dobrego pompiarza, niech sprawdzi wtryski.
Pozdrawiam
Stary 14-08-2010, 10:29   #20
hct10
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0TDCi[115KM]
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Silniczek od wspomagania wolnych obrotów. TD

A jak mam rozgrzany silnik, gasze go i zapalam i dalej jest 500 obr. i nie wzrastaja same z siebie. Chyba ze dodam gazu to tak na 650 i pozostaja.
Od czego zaczac szukac, lepiej tremostat woskowy czy silniczek regulacji. Aha bo jakie poiwnny byc prawidłowe orboty w Dieslu na jałowym biegu.
hct10 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania