Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-09-2008, 01:03   #11
ziemek56
ford::expert

Model: Ś. P. Transit 100
Silnik: 2,5 D
Rocznik: *1992 / +2011
Domyślnie Re: Czujnik pod filtrem paliwa

Ja (odpukać !) nigdy prywatnie lub służbowo nie miałem kłopotów z paliwem. Za sprawdzoną uważam NESTE na Kolumba i Gdańskiej w Szczecinie. Nie zawiodłem się też na innych NESTE w Kraju

Uwaga nie tankować w Shell-u na Mieszka I w Szczecinie !!!

Stary 28-09-2008, 21:14   #12
Brayan
ford::beginner

Cytat:
Napisał wojtekjanus
Zapala się i gaśnie tzn ,że obwód czujnika jest testowany i jest ok. Jeśli zapali się później (w czasie pracy) to znaczy, że w filtrze jest woda. Filtr paliwa jest jedynym miejscem przed pompą wtryskową pełniacym rolę odstojnika paliwa. Woda, ze względu na wiekszy ciężar właściwy zbiera się na dole filtra. Jeżeli czujnik sygnalizuje obecność wody, trzeba lekko odkręcic korek czujnika i spuścić trochę tego szajsu na zewnątrz, powtórzyć jeśli pali się nadal. To cała mądrość.
wielkie dzieki teraz juz wiem o co w tym chodzi

Jeszcze chcę nawiązać do postu Ziemka56. Święte słowa, ale chcę wtrącić swoje dwa grosze. Ja za radą jedynego od 1988 r. mechanika, który wreszcie UMIAŁ zreperować mi prawidłowo pompę (a stało się to w 2005 r., czyli trafiłem do niego po 17-tu latach udręki z różnymi ku....ami) leję do paliwa Mixol, ok 3/4 l na bak(bez względu na to czy zima , czy lato).Nie chodzi tu o własności smarne, ale silne własności myjące, które powodują spłukanie osadów znajdujacych sie w paliwie po chrzczeniu opału kwasem siarkowym.[quote]

czy mogę to stosować w obecnych warunkach jak nie wiem w jakim stanie jest pompa ??
Stary 28-09-2008, 21:31   #13
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Jak najbardziej.
Są jeszcze specjalne preparaty myjące armaturę diesla np b. znanej firmy STP (USA), które wystepują w dwóch odmianach: jedna w małych pojemniczkach do stałego dolewaniach przy tankowaniu (15 - 20 zl), druga profesjonalna do stosowania co kilka, kilkanascie tysięcy km, koszt kilkaset zł. Ale wydaje mi się, że nie ma co się szarpać na frykasy i wystarczy zwykły Mixol.
Stary 28-09-2008, 21:45   #14
Brayan
ford::beginner

Cytat:
Napisał wojtekjanus
Jak najbardziej.
Są jeszcze specjalne preparaty myjące armaturę diesla np b. znanej firmy STP (USA), które wystepują w dwóch odmianach: jedna w małych pojemniczkach do stałego dolewaniach przy tankowaniu (15 - 20 zl), druga profesjonalna do stosowania co kilka, kilkanascie tysięcy km, koszt kilkaset zł. Ale wydaje mi się, że nie ma co się szarpać na frykasy i wystarczy zwykły Mixol.
no to zaszaleje i zakupie Mixolek i zaleje przy następnym tankowaniu
dzieki

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Przeszukaj ten temat:

Zaawansowane wyszukiwanie

Zasady postowania