![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Paweł
Model: Ford Mondeo Mk IV zetec 2.0 tdci
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Witam, ja też mam ten sam poroblem co kolega (wiktor195) tyle, że mi spalił ostatnio 9,7 l/100 km (70%trasa, 30%miasto) pali mi tak od pewnego momentu i wydaje mi się, że to za dużo jak na taki silnik. Nie jest to mój pierwszy diesel, wiec tym większe moje zdziwienie.
A zaczeło się to pewnego dnia (2 tygodnie po zakupie auta) gdy wjechałem w dużą kupę świeżo napadanego sniegu przy wjeżdżaniu na parking pod pracą. Samochód zdusił sie i zgasł, odpalam ponownie bez większego problemu i dojeżdżam jeszcze ten metr co mi zbrakło. Opuszczam miejsce pracy za około 3 godziny, wsiadam odpalam... auto nie ma zupełnie mocy :/ Odwiedzam znajomy serwis (nie forda) , kolega podpina komputer i mówi: sterowanie pracą zaworu EGR padło ... i wskazał na nieduzy zaworek podciśnienia na grodzi silnika, taki owalny z trzema wyjściami do cienkich rurek, powiedział jeszcze, kup, zmień i przyjedz na regulację. Niewiele myśląc pojechałem do Forda kupiłem zaworek za 120 zł, zmieniłem pojechałem do niego. Podłaczył znowu komputer, coś tam pogrzebał, niby przestawił, skasował błędy i miało byc dobrze. Moc po zabiegu niby wróciła, ale te spalanie cos nie takie i silnik nie pracuję juz tak jak pracował na samym początku, teraz jest jakby "twardsza" jego praca, w dodatku kopci na czarno i rzuca go przy odpalaniu i gaszeniu, czego wcześniej nie było. Proszę o pomoc bo nie nadążam na paliwo zarabiać, a już to trochę długo trwa, a mechanicy... wiadomo, jeden że turbina, drugi że pompa... i tak w kółko Pozdrawiam Wszystkich |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-04-2010
Model: ford focus
Silnik: tddi
Rocznik: 2002
|
pablos 1706 naiczesciej znajomi mechanicy ucza sie mechaniki u znajomych.odlacz akumulator na noc aby powrócil program fabryczny.jesli to nie pomoze udaj sie do autoryzowanego serwisu na fachowy komputer.
Ostatnio edytowane przez jasiuprezes1 ; 06-06-2010 o 13:58 |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
To moze na poczatek sprawdzie ten zawor EGR jak wyglada w srodku.
Tu wiecej info. Wystarczy latarka i lusterko przylozone do wejscia do kolektora dolotowego (trzeba zdjac rure powietrza). Wtryski w TDDI sa dosc trwale i szybciej pompa pada (traci kalibracje), ale same wtryski mozna sprawdzic na maszynie. U nas kosztuje to 10 Funtow za 4 plus wyjecie i montaz (nie wiem ile bo robie to sam). Wtedy widac co sie dzieje. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| wtryskiwacze , wysokie spalanie |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|