![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#11 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-09-2007
Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare
|
Atol - to ja wiem, ale chodzi mi o zasadę dawkowania. W TDCI np nie steruje dawką paliwa, bo to robią wtryski. Wg mnie to zawór przelewowy który steruje ciśnieniem na listwie i pewnie utrzymuje ciśnienie po wyłączeniu zapłonu. Sensowne wydaje się wytłumaczenie, że jeśli się zacina (np po korozji od wody) to po wyłączeniu zapłonu opuszcza ciśnienie lub nie poda odpowiedniego przy odpalaniu (dopiero po n-tej próbie)
JA zaprogramowałem wtryski (nowe) i po przejechaniu kilkuset km spalanie spadło. Do programowania spalał 7 i 6.7. Po zaprogramowaniu (miałem 3/4 zbiornika) zeszło do 6, a na trasie do 4.6l. Poza tym dużo bardziej kulturalnie zachowuje się przy niskich obrotach. Różnicy w przyspieszeniach czy elastyczności nie zauważyłem, ale podkreślam, że miałem NOWE wtryski z DELPHI. Partner Delphi przy regeneracji powinien nadać nowe kody, tym bardziej, że wymieniali zawór. Napisz do Delphi i zapytaj się czy taka praktyka jest przez nich zalecana. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-11-2007
Model: Focus I kombi
Silnik: 1,8TDDI
Rocznik: 2000
|
Dotyczy obliczania dawki paliwa przez zawór elektromagnetyczny w pompie VP44
Zawór elektromagnetyczny wysokiego ciśnienia odpowiada za dawkę paliwa i jest sterowany sygnałami o zmiennej częstotliwości impulsów przez umieszczony na pompie sterownik. Otwieranie i zamykanie zaworu określa czas tłoczenia paliwa przez pompę wysokiego ciśnienia. Na podstawie sygnałów czujnika kąta obrotu (położenia kątowego wałka) jest ustalane chwilowe wzajemne położenie kątowe wałka napędowego i pierścienia krzywkowego podczas obrotu, obliczana prędkość obrotowa pompy wtryskowej oraz (przez porównanie z sygnałami czujnika wału korbowego) rozpoznawana pozycja ustawienia przestawiacza wtrysku. Zawór elektromagnetyczny ustawia położenie przestawiacza wtrysku, który odpowiednio obraca pierścieniem krzywkowym pompy wysokiego ciśnienia. Regulacja początku wtrysku polega na porównaniu sygnału z czujnika wzniosu igły rozpylacza z sygnałem czujnika kąta obrotu i na ewentualnej,odpowiedniej zmianie położenia przestawiacza wtrysku. Pozdrawiam Atol |
|
|
|
|
|
#13 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-04-2008
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDCI 100KM
Rocznik: 2003
|
czyli co ? próbować z tym zaworem ?
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
|
Cytat:
No i tekst wspomina o VP44 a te są w TDDI i tam sterują dawką paliwa, a w TDCI jest innna pompa i ten zawór może jedynie sterować odpowiednim ciśnieniem na listwie, bo wtryski decydują o dawce. |
|
|
|
|
|
|
#15 | |
|
|
Cytat:
WTRYSK BEZPOŚREDNI W SILNIKACH DIESLA WTRYSK Z POMPĄ VP44 WTRYSK CDI W SAMOCHODACH MERCEDES BENZ DIAGNOZOWANIE TYPOWYCH USTEREK opracowanie Krzysztof Trzeciak wydawnictwo Instalator Polski Jeśli chodzi o pompę to w TDDI jest VP30 - osiowa pompa gdzie ciśnienie wtrysku wynosi 140 MPa- dlatego zastosowano zwykłe wtryski a w VP44 ciśnienie wynosi 185 MPa i zastosowano wtryskiwacze sterowane elektrycznie i jest to pompa promieniowa. Obydwie pompy posiadają elektromagnetyczny zawór wysokiego ciśnienia i wbudowany sterownik PSG5.W tdci występuje PSG5 lub PSG16. Jeśli się nie mylę to wtryskami steruje sterownik w pompie biorąc pod uwagę dane z czujnika położenia wału korbowego, czujnika kąta obrotu wałka pompy,czujnika temperatury paliwa w pompie do obliczenia wtryśniętej masy paliwa no i czujnik położenia pedału przyspieszenia.wszystkie dane pomiędzy sterownikiem silnika a sterownikiem pompy przesyłane są poprzez szynę CAN. Pozdrawiam Atol |
|
|
|
|
|
|
#16 |
|
|
Jeżeli chodzi o pompy w Focusie TDDI to źródła są różne, a ja niestety nie sprawdzałem tego osobiście. Mondki TDDI miały i VP30 i VP44 (chyba zależnie od mocy). W przypadku Focusa jedni piszą o VP30, inni o VP44 jednak VP44 zawsze występowała we wtrysku klasycznym.
Tu info o VP44 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie chcę się kłócić o TDCI, ale VP44 była w Vectrach i innych autach bez CR więc nie chodzi o ciśnienie. Może się mylę, ale wydaje mi się, że Focusy TDCI ma pompę Delphi K9PAA, która ma jedno wyjście na listwę. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
|
Przychylam się do tego,że w większości focusów występuje VP44 a rzadziej Delphi, w większości to BOSCH.Ople też mają VP44 ale sterowniki mają inne i nie mają kodowanego immobilizera w pompie.
|
|
|
|
|
|
#18 |
|
|
VP44 jest Boscha (tylko TDDI), K9PAA jest Delphi (TDCI).
W Oplach jak już napisałeś nie trzeba programować nic po zmianie pompy,w Fordach niestety trzeba je sparować. Problem tranzystora jest jednak ten sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#19 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-04-2008
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8 TDCI 100KM
Rocznik: 2003
|
i ooo powtórka z rozrywki
Dzisiaj w nocy było ok -19 stał 2 dni nie ruszany po czym próba odpalenia po dłuższym kręceniu powiodła się auto pracowało ok 5 min po czym ciap!! zgasł (spadły obroty i ładnie się wyciszył ) no i na desce, sprężyna po czym odpalam i jadę. Przebyłem raptownie 5 km i zgasł ponownie!! Podpinam do kompa i błąd p0251. No i co to znowu ma być? Czekam jutra. cyt. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] mojego autorstwa |
|
|
|
|
|
#20 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Masz zablokowany filtr paliwa. Kup depresator, wstaw auto do ciepłego garażu na noc, wlej depresator. Jeśli masz mało paliwa możesz zatankować ON premium - ma znacznie niższą temperaturę blokowania filtra paliwa. Po takiej jak twoja przygodzie tankuję Diesel Gold na Statoilu. Na stronie mają mapkę z temperaturą blokowania filtra paliwa.
|
![]() |
| Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|